Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Samozžejmě, že jde o byznys, navíc o farmaceutický byznys, zbytečné zásahy a pod. vše řádně vyúčtováno a zaplaceno ze ZP.

Jinak je zajímavé, co je zde nenávistných reakcí. Nicméně proč tedy má Evropa i svět alternativy jak nemocnic, porodních domů i domácích porodů. To jsou tak pozadu?

A mimochodem: domáci porody skutečně u nás nejsou zakázané. Problém je, že k nim nesmí odborně vyškeloná osoba - porodní asistentka. (Stát nedá licenci, ale dá pokutu, bez ohledu na to, jaké má vybavení. Stejně je to s porodními domy. Mohou existovat, jen nedostane nikdo licenci...)

Prostě stát řekl A, ale B neexistuje. A v tom je problém. Proč tedy stát nezakáže domácí porody? Stejně tak domácí úmrtí?

Vůbec bych to nechal na Státu: nechť zakáže ležet nemocen doma!!! Považte ty rizika: nakazím rodinu, děti, můžu umřít,  dostupnost péče - přijede sanitka či doktor včas? A ve špitále jsou na vše vybaveni, taky by to bylo pohodlnější. Dají mi najíst, je tam postel...

Absurdní? Doporučuji Aldoux Huxley: Konec civilizace. Hezké počtení.

3 1
možnosti
Foto

J56a57n15a 66M96a10j94o35v82á

13. 9. 2013 19:32

Vidím to celé jednoduše. Domácí porod? Klidně, ale nechť si takto orientované matky pořídí prasátko a našetří si. Nepochybně zareagují na poptávku i komerční pojišťovny a nabídnout nějaký hezký produkt. Podobně může vzniknout domácí zubař (nevím jak vás, ale mne zubařská ordinace stressuje daleko víc než porodní sál) a nejspíš by se našly další obory.

x

Ale pokud se bavíme o veřejném pojištění a mám si vybrat, jestli půjdou penízky na léčbu třeba roztroušené sklerózy, motýlí nemoci nebo na domácí porod, mám jednoznačně jasno a intenzivně hlasuji za podporu těch, kdo si svůj úděl nevybrali. Nějak to s tím oháněním právy na všechno a nedostatkem zodpovědnosti za sebe samé vedeme od pěti k nule.

x

Jinak článek samotný je tak neuvěřitelně tendenční, že se mi až kroutily palce. (Neb jsem obdobné profese jako autorka)

7 2
možnosti

Přiznám se, že mám trochu hrůzu z lidí, kteří vidí všechno (nebo i jen něco) jednoduše. Jako třeba z Macha, Klause, ...

2 0
možnosti

Netlučte mě, ale přidám jeden názor. Z trochu jiného soudku. Jsem vyučený zemědělec a ač je porovnání krávy a ženy strašné, tak se prostě částečné porovnání udělat dá. Nikdy by mě nenapadlo rodit doma. Proč? Protože těch nečekaných komplikací jsem zažil docela dost. A porod u ženy, se může změnit naprosto stejným způsobem. Okamžité. Věřím tomu, že většina domácích porodů proběhne v pořádku, ale prostě občas se něco pokazí a v tu chvíli by se to mělo pokazit v nemocnici. A tohle by si měla každá domorodička uvědomit a prostě upřednostnit zdraví svého potomka, před svým pohodlným.

5 1
možnosti
Foto

J57a13n62a 80M11a84j57o48v13á

13. 9. 2013 19:20

Netluču. Souhlasím.R^

1 1
možnosti
Foto

Protože se domácí porody v minulých stoletích mimořádně osvědčily, podobně jako pouštění žilou a vykuřování, rozhodně bychom se k nim měli/y co nejdříve vrátit.

 

Na začátku druhé doby porodní pak nesmíme opomenout starý spolehlivý grif "rozvázat všechny uzly v domácnosti a blízkém okolí, aby všechno šlo hladce". Kdo by snad váhal, jak na něj, může se inspirovat v černobílých filmech pro pamětníky.

3 3
možnosti

Držím vám palce. Tady vlastně nejde ani tak o ty porody. Jde o to, že náš stát se k něčemu zaváže a pak si ten závazek vykládá po svém, ať už to jsou porody, nebo Šumava, nebo spousta jiných věcí. Fandím těm ženám a přeji si, aby tenhle starostlivý stát dostal zase jednou trochu (protože pořádně to asi nebude) přes prsty.

K článku jen malá technická - slovo nejoptimálnější neexistuje, optimální je samo o sobě to nejlepší, nemůže být nic lepšího.

4 1
možnosti

Prospěšnost péče porodní asistentky nejen na psychické,ale i na fyzické zdraví, je doložena mnoha studiemi a metaanalýzami - nejnovějitřeba Cochrane update http://onlinelibrary.wiley.com/.../abstractŠance na lepší zdravotní výsledek v porodnici je pouhá iluze, třebažepochopitelná. V porodnici máte větší šanci na včasnější zásah v případěnerozpoznané kritické situace. V péči porodní asistentky je větší šance jednakna včasné rozpoznání možné kritické situace (stálé sledování zkušeným člověkemvs.

občasné sledování přístrojem, následuje klidné předání dolékařské péče), ale hlavně zásadně menší riziko vzniku takové situace(psychická nepohoda a vyrušování, cizí prostředí jsou jedním z kritickýchfaktorů zastavujících porodní proces, různé intervence, jako záměrné prasknutíplodové vody, posilování kontrakcí umělým oxytocinem, lékové tlumení bolestimají jasné prokázané důsledky ve zvýšení komplikací u porodu, včetně velmizávažných a život ohrožujících). Něco je shrnuto zde:

http://normalniporod.cz/.../,další je možno dohledat např. v Cochrane Library, případně jsou přeloženy natěchto stránkách http://www.prirozeny-porod.eu/

2 1
možnosti

dost bylo těchto lží! Rv

rozjetý porod se NEDÁ zastavit - ví každý zkušený porodník, ať lékař, nebo porodní asistentka 

ruptura plodového vaku a podpora oxytocinem jsou úkony, které se dělají k dobru rodičky a hlavně rozeného dítěte, v případě, kdy porodní proces dostává směr, který je nežádoucí

každý porod se odlišuje od jiného, žádné dva nejsou stejné - to vám taky prozradí každý zkušený porodník, takže nějaké spekulace na téma "v tom nebo onom prostředí by bylo méně komplikací" jsou zavádějící. neexistuje žádný seriozní výzkum, který by toto potvrdil. 

FAKTA jsou: domácí porody bez podpory lékaře a techniky jsou hazardem se životem a zdravím rodičky a dítěte. a tento fakt se snaží vám podobní okecat, a zabalit do pololží a nepravd, demagogie a pomluv. Rv

6 4
možnosti

Z lidského hlediska to chápu. Na druhou stranu je zde zdraví dítěte a matky a taktéž rozmělňování financí do zdravotnictví, pokud si to rodička nebude platit sama. Zde narážím na tzv. porodní domy. Taktéž je zde budoucí finanční zátěž jež opět padne na bedra státu pokud dítě si ponese komplikace. Navíc děti se se rodí "starším" matkám a v pozdějším věku. Jsme kolektivní společnost a ta si nemůže dovolit takhle navěšovat na systém další potřeby lidí, neboť pak peníze chybí na další léčbu, nebo opatrování invalidních lidí. Je vhodné jít cestou lepší komfortu při porodu. Další problém je očkování malých dětí.  Zde vlastně přichází generace lidí jež mají malou povědomost jak to bylo dříve, jak byla velká dětská úmrtnost a nedostupná lékařské péče.

6 1
možnosti

jak říká jeden z Murfyho zákonů: "co se může pokazit, to se taky pokazí..." a v případě domácího porodu to může být fatální

3 1
možnosti
Foto

Já si myslím, že to množství problémů při domácích porodech je malé. Ale místo toho, aby se řeklo "dítě zemřelo, je to věc přirozená" se z toho vyvozují sáhodlouhé důsledky. Proto také nemám rád neonatologii, kde si myslím to už lékaři na nátlak rodičů přehánějí a nedají volný průchod přírodě.

Jistě si nemyslím, že by žádné nedonošené dítě nemělo být zachraňováno, ale myslím si, že zatímco miniaturizace elektroniky jde mílovými kroky dopředu ku prospěchu lidstva, tak miniaturizace novorozeňat je fatální chybou a že mnohdy už nejde o porod, ale o oživování potratu.

3 0
možnosti
Foto

Problém je v tom, že je to jako s jadernou energií, ale daleko, daleko nebezpečnější. U jaderné elektrárny dojde k ohrožení života nebo dokonce k úmrtí velmi, opravdu velmi zřídka kdy. Ale taková úmrtí zůstanou v myslích lidí celá desetiletí, viz Černobyl, i když mezitím při jiných nehodách zahynuly celé milióny lidí. Ale to stačí, aby jaderná energie měla špatnou pověst.

A u domácích porodů je to velmi podobné. Většinou proběhnou zcela v pořádku - porod není choroba, ale stačí jedno úmrtí a bum, oheň je na střeše. Podle mě je řešení celkem jednoduché, navrhuji taxu 5.000,- Kč, To je již dosti peněz, aby to nemocnici zajímalo a není to pro rodičku likvidační. Za ty peníze zajistí nemocnice plnou pohotovost a případnou pomoc.

Jenom pro srovnání: S kamarádem Michalem jsem "rodily syny" ve stejném roce, 1973. A Michal, dbalý práv své manželky, šoupl panu profesorovi "pětikilo" a ten slíbil, že u porodu bude. Ale porod jeho ženy byl překotný a dítě vyklopila na vozíku cestou na porodní sál.

A bylo vymalováno. Pan profesor měl své pětikilo naprosto za nic a to smaé by mělo platit teď. Těch 5.000,- Kč by nemocnice samozřejmě měla dostat i v případě, že k žádnému zákroku vůbec nedojde, že vše zvládne porodní asistentka.

P.S. Napsal jsem podvědomě "rodily" místo rodili, ale je to vlastně věcně správně. Rodily samozřejmě naše ženy.

3 0
možnosti
Foto

Myslím, že to je právě zásadní omyl, že obecně většina porodů proběhne bez komplikací :) Právě že dnes už jich většina je z komplikacemi, byť nejde vždy o ty nejhorší konce ...to za prvé :)

http://www.uzis.cz/cz/mkn/O60-O75.html

A za druhé...domnívat se, že suma 5000Kč vystačí na pohotovost pro výjezd sanitního vozu včetně posádky, urgentního příjmu, operační techniky, dalšího personálu a prostor...to je už k smíchu :)

4 1
možnosti
  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik