Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nežít jen z těžby: Komunitní plánování v severní Arménii

Necelých dvě stě kilometrů od Jerevanu, a přes tři tisíce kilometrů od hranic České republiky, leží na severu Arménie, nedaleko hranice s Gruzií, rozšířená obec Achtala.

Život šesti a půl tisíce obyvatel oblasti dlouhodobě ovlivňují negativní dopady těžebního průmyslu měděných rud. Najít nové možnosti rozvoje regionu, a zvýšit kvalitu života v Achtale, se nyní spolu s místními snaží česká organizace NESEHNUTÍ, která zde sdílí své zkušenosti, vědomosti i ověřené postupy.

Dvě městská centra Achtala a Šamluch, a šest vesnic: Bendik, Verin Achtala, Nehoc, Pokr Ajrum, Mec Ajrum a Čočkan. Právě s aktivními lidmi z těchto sídel a ředitelem partnerské organizace Olegem Dulgaryanem pracuje NESEHNUTÍ na zlepšení života místních. Vliv, který má na jejich životy těžební průmysl, je vidět na každém kroku. Kolem silnic se tvoří skládky odpadu z těžebního komplexu, odkaliště mezi vesnicemi Čočkan a Mec Ajrum je plné nebezpečného chemického odpadu, a z kovozpracující továrny v Achtale vytéká do stejnojmenné řeky silně znečištěná voda.

Vyjmenované dopady těžby nejenže negativně ovlivňují životní prostředí a kvalitu vodního ekosystému v regionu, ale také přímo ohrožují zdraví lidí. Potvrzuje to například výzkum z let 2018-2021, na kterém se podílela také česká nevládní organizace Arnika. Místní se navíc potýkají s nízkým sociálním postavením a omezenými možnostmi obživy. Znečištění z intenzivní těžby totiž ovlivňuje také hospodářské výnosy. “Protože žijeme nedaleko dolu, nemůžeme ani prodávat ovoce a bobule na trhu,” vysvětluje jedna z aktivních místních Marus Grigoryan. Marus chtěla spolu se skupinou mladých lidí vyrábět čaje z lokálních bylin, kvůli blízkosti dolu ale nezískala potřebný certifikát.

Společné hledání nových cest

Nová pracovní místa, zvýšení sociální úrovně obcí, a rozvoj oblasti i v jiném směru než nabízí těžební průmysl. Setkání s komunitou ukázala, že právě na tato témata by se chtěli místní ve spolupráci s NESEHNUTÍ při rozvoji regionu zaměřit. Alternativu k práci v těžební společnosti pak lidé nejčastěji vidí v zemědělství a turismu. “Žijeme v podhorské zóně, kde se daří zemědělství, chovu dobytka i včelařství. Navíc jsou zde vhodné podmínky pro rozvoj cestovního ruchu, nádherná příroda i historická místa. Problémem je špatný stav cest a nedostatek hotelů nebo penzionů,” shrnuje starosta rozšířené komunity Achtala Arkadi Tamazyan.

Kromě chybějícího zázemí pro turisty vidí místní překážku také v nepřehlédnutelných dopadech těžby. “V oblasti by se mohl rozvíjet cestovní ruch, vzdušné sporty, rafting a horská turistika s kempováním,” vyjmenovává Aram Parsadanjan z Achtaly. Popularitu regionu v těchto odvětvích ale podle něj znehodnocuje fakt, že státní aparát nedostatečně kontroluje nakládání s těžebním odpadem. 

Pozvednout kvalitu života v Achtale by mohlo také efektivní zemědělství. Největší překážkou je ale nedostatek závlahové vody. “Je třeba zrenovovat celou vodovodní síť v oblasti. Kvůli nedostatku vody nevyužíváme asi tisíc hektarů úrodné půdy. Návrhů na řešení už bylo mnoho, ale zatím žádné nepřinesly skutečný výsledek,” uvádí zemědělec z Čočkanu Samvel Siradeghjan.

Boj s následky těžby i stereotypy

Podobné nápady a názory na budoucí směřování regionu vyvstávaly jak při individuálních rozhovorech s místními, tak při diskuzích ve fokusních skupinách. Díky dlouhodobému působení NESEHNUTÍ v oblasti byla výzva ke sdílení svých problémů a návrhů mezi místními vyslyšena, a to hlavně mezi mladými ženami. “To je skvělá zpráva. Mladí lidé často neměli odvahu se ozvat, protože je poté někteří označovali například za udavače. O vyvrácení tohoto stereotypu dlouhodobě usilujeme a zdá se, že se situace zlepšuje,” popisuje Eva Jašková z NESEHNUTÍ.

Co bude dál?

Sběrem nápadů a otevřením diskuze zapojení NESEHNUTÍ ani Olega Dulgaryana do života v obci Achtala nekončí. V plánu jsou další komunitní setkání, na kterých vznikne například konkrétní plán pro zvýšení podpory alternativního rozvoje regionu napříč komunitou. Návrhy sesbírané při setkáních také poputují k příslušným úřadům a odpovědným státním orgánům. Neodmyslitelnou součástí podpory je pak hledání cest jak změny financovat. Jednou z možností je například vytvoření centra mládeže, kterému může peníze poskytovat arménská vláda.

Autor: NESEHNUTÍ | úterý 15.2.2022 9:36 | karma článku: 9,21 | přečteno: 210x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za dvacet let úspěšného vývoje Českého republiky to nepovažujeme, řekl Klaus

29. dubna 2024  11:35,  aktualizováno 

Exprezident Václav Klaus vystoupil silně kriticky ke dvacátému výročí vstupu České republiky do...

Za týden přibylo 1604 nakažených černým kašlem. Třetina jsou mladiství

29. dubna 2024  13:55

Za uplynulý týden přibylo podle údajů Státního zdravotního ústavu 1604 nakažených černým kašlem,...

Skotský premiér Yousaf po roce rezignoval, doplatil na rozchod se zelenými

29. dubna 2024  13:28

Skotský premiér Humza Yousaf v pondělí oznámil rezignaci. Po ukončení koaliční spolupráce jeho...

Jak se chystá převrat. V Německu začal proces s Říšskými občany

29. dubna 2024  7:35,  aktualizováno  13:22

Z členství v teroristické organizaci a z přípravy vlastizrádného aktu se od pondělka před soudem ve...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik