Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč je důležité vést advokační kampaně i v době covidu. Příklad Ukrajiny

Terapeutické míhání malebných karpatských kopečků s bronzovým nádechem podzimu za oknem dálkového vlaku Lviv – Čop přeruší rázným zaklepáním paní průvodčí s rouškou pod nosem a informací, že se blíží konečná stanice.

Právě tam končí také ukrajinská část naší pracovní cesty, té letošní poslední. Vracíme se z okruhu Cherson-Mykolajiv-Kropyvnyckyj-Kyjev. Potřetí a naposledy za rok a půl jsme se zde setkali se sedmi podporovanými iniciativami, projednávali plány jejich advokačních kampaní a promýšleli další kroky potřebné pro dosažení cílů, které si s naší pomocí před rokem a půl vytyčily. Týkají se léta přehlížených lokálních problémů, pro jejichž systémové řešení jsou advokační kampaně se zapojením veřejnosti účinným nástrojem. Pandemie nemoci COVID-19 ale postavila před naší práci spoustu nových překážek. Kromě pochopitelných omezení to je také jeden nový fenomén -využívání pandemie pro zakrytí nečinnosti a neochoty ze strany státních orgánů a zvolených politiků a političek.

Reálné komplikace přinesla pandemie takřka všem podporovaným iniciativám. Navázat dialogy s těmi, kdo mají sílu věci měnit nebo aktivizovat veřejnost bylo náhle mnohem těžší. Například podpisy pod petici požadující řešení katastrofálního stavu kanalizace, kvůli kterému není možné v létě použít vodu z vodovodu ani na čištění zubů, se snadněji sbírá na veřejných prostranstvích než online. Pocit nouzového provizoria navíc politiky a političky svádí k nečinnosti v klíčových otázkách.

Omluvy koronavirem

Argument koronaviru jako důvodu k omezení transparentnosti úřadů a samospráv se objevuje často. Ukázkovým příkladem může být veřejný marš za klima, který na konci září zorganizovala skvělá iniciativa Mykolajiv - Gorod Solnca. Město leží na vyschlém jihu Ukrajiny a v důsledku klimatické změny hrozí, že místním jednoho dne voda z kohoutků nepoteče vůbec. Navzdory svým slibům však odpovědní politici odmítají představit plány řešení, neboť to údajně neumožňují omezení spojená s koronavirem. Jinak se však na sociálních sítích vyjadřují denně a ke všemu.

Obdobná je situace také v chersonské oblasti, kde iniciativa Fenomén UA usiluje o důslednější dodržování limitů pesticidů a sloučenin dusíku v tamních melounech. Po konzumaci tohoto symbolu oblasti s ochrannou známkou je totiž každoročně evidováno několik desítek otrav způsobených těmito sloučeninami. Zodpovědné státní instituce však již druhou sezonu neprovedly ani jednu kontrolu kvality melounů na prodejních místech. Oficiálním důvodem jsou omezení související s pandemií. Jak ale konkrétně tato omezení brání odebírat vzorky melounů prodávajících se v ulicích, už nikdo neuvádí.

Oficiálně tak nebylo letos v oblasti zaznamenáno jediné porušení zákonných limitů pesticidů. Co však zaznamenáno bylo je případ, kdy po konzumaci melounů vyhozených na pole došlo k masivní otravě ptactva, které na nich hodovalo. Podporovaným iniciativám nezbývá než s argumentem covidu jako důvodu k nečinnosti počítat a vymýšlet způsoby, jak s ním pracovat. Pro Fenomén UA to například znamenalo mravenčí práci na zmapování všech letošních případů otravy, které poslouží jako argument v komunikaci s nadřazenými státními institucemi.

Vydřené úspěchy

Argument pandemie často ovlivňuje také rozpočty - městské, oblastní i celostátní. Nedostatek financí na systémová řešení je už mezi argumenty všech, kteří disponují pravomocemi problémy řešit, evergreenem. Evergreenem, kterému koronavirus přidal na zdánlivé legitimitě. Na zlepšení kvality života lidí zkrátka není nejlepší čas ani peníze. To ovšem není nikdy. O to cennější je úspěch komunální advokační kampaně, která pro své uskutečnění potřebovala jistý kapitál. Iniciativa v ní usiluje o systémový monitoring kvality ovzduší v Cheronské oblasti, a to v místech, kde hrozí vyšší riziko znečištění ovzduší například kvůli nedalekému chemickému závodu. Díky iniciativě nakoupí chersonská administrativa na tato riziková místa pět monitorovacích stanic. Iniciativa a místní samospráva také vypracují seznam opatření na ochranu veřejného zdraví, která budou aktivizována jakmile stanice detekuje nadměrné množství některé ze škodlivin. Díky tomu už nebudou lidé nevědomky vystaveni zvýšené koncentraci chemikálií. A to je změna výrazná.

Pandemie měla na “naše” advokační kampaně v ukrajinských regionech i několik dílčích pozitivních dopadů. V Kirovohradské oblasti, kde se potýkají s následky ztrátové uranové těžby, využila organizaceFlora volnou kapacitu úřadů, politiků a političek k tomu, aby s naší pomocí zorganizovala sérii kulatých stolů s českým odborníkem na sanaci uranové těžby Josefem Jadrným. I díky nim začala tamní administrativa Floře naslouchat, a přizvala ji do pracovní skupiny zabývající se tématem následků těžby.

Aktivní veřejnost dokázala netradiční situace využít také v Mykolajivu. Již zmíněná iniciativní skupina Mykolajiv - Gorod Solnca přiměla prostřednictvím advokační kampaně vedení města k závazku, že do roku 2050 plně přejde na obnovitelné zdroj energie. Přesto je nutné počítat s tím, že vypracování konkrétního plánu bude koronavirus jako argument pro to, že něco nejde, provázet i nadále. A je třeba aby se na takový argument veřejnost i odborníci připravili. Stejně jako s ním musíme počítat my, když iniciativám pomáháme vytvářet plány k dosažení systémových řešení.

 

FAQ: Kromě nejčastější otázky, jestli je v Ukrajině vůbec možné vést advokační kampaně (na kterou již nyní znáte odpověď) vzbuzuje největší zvědavost způsob, jakým se do Ukrajiny dopravujeme - a to vlakem. Taková cesta není časově o moc náročnější než vzduchem. Během třiceti hodin si stihnete dát středně kyselé espresso v Brně a Chersonu, a ještě si projdete centrum Lvova nebo Mukačeva. Bohužel to není ani o moc levnější způsob než cesta letadlem, ačkoliv by tomu tak vzhledem k reálným nákladům být mělo.

Cesta vlakem má ale kromě ušetřených emisí a terapeutického účinku karpatských krajinek za oknem i další výhody. Ještě pěkně za čerstva můžete evaluovat aspekty výjezdu, identifikovat hlavní potřeby podporovaných iniciativ a naplánovat navazující kroky. Ještě před výstupem v Brně tak máte, managerskou řečí, pořešené všechny followupy. Nejen kvůli této nejcennější výhodě tak cestu vlakem doporučuje jedenáct facilitátorek z deseti.

Občanské iniciativy v jihoukrajinských regionech můžeme podporovat díky podpoře Programu transformační spolupráce Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Autor: NESEHNUTÍ | středa 22.12.2021 13:23 | karma článku: 8,41 | přečteno: 266x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:25

Aktualizujeme Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  10:57

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vedení TOP 09 se shodlo na nástupci Langšádlové, uvedl Havel. Sám jím nebude

29. dubna 2024  10:48

Nejužší vedení vládní TOP 09 se jednoznačně shoduje na kandidátovi na post ministra pro vědu, řekl...

Policie zasáhla proti agresivnímu mladíkovi. Zaklekli ho a bili, píše svědkyně

29. dubna 2024  10:39

Na sociálních sítích se šíří video ze zákroku policistů, kteří o víkendu v Českém Krumlově...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik