Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak výběr u voleb ovlivní výběr ve školních jídelnách?

Jak se jednotlivé politické strany a subjekty dívají na otázku nutné změny vyhlášky o školním stravování, která by měla vést ke zdravějšímu, pestřejšímu a chutnějšímu jídelníčku pro děti?

Na to jsme se v rámci kampaně Pestré jídelny zeptali v předvolebním dotazování. Odpovědi politických stran působí veskrze povzbudivě. Snad budou stejně působit i reálné kroky v příštích čtyřech letech.

Naše otázka na webu volebnikalkulacka.cz, stejně jako společné dotazování čtyř neziskových organizací v projektu volimprozvirata.cz ukázaly, že se i názorově velmi vzdálené politické subjekty v tématu aktualizace vyhlášky o školním stravování shodují. Všechny strany, které mají podle průzkumů šanci obsadit křesla v Poslanecké sněmovně, totiž souhlasí s navýšením podílu ovoce, zeleniny a luštěnin ve školní stravě.

Podpora legislativních změn vedoucích ke kvalitnější školní stravě, odpovídajícímu financování jídelen a vzdělávání kuchařů*ek. To jsou kroky, které je třeba učinit, aby se strávníci*ice ve veřejných institucích dočkali kvalitnější stravy s vyšším podílem rostlinné složky. Tyto kroky také zpřístupní stravování lidem s různými dietními omezeními nebo potřebami. Zda jednotlivé politické subjekty tyto kroky podpoří, jsme se ptali v projektu Volím pro zvířata.

Jaké jsou odpovědi? Hnutí ANO věří, že by více rostlinné stravy v jídelnách určitě prospělo, a to hlavně kvůli stále vážnějším problémům s obezitou. Pro zavádění změn je také hnutí SPD, prý je ale třeba držet se při tom rčení „všeho s mírou“. Koalice Piráti a STAN se chce problému nekvalitní stravy v jídelnách věnovat hned ve dvou rovinách – zvyšovat kvalitu a vyváženost jídel, a myslet na lokálnost a BIO původ surovin. Podnikat změny by chtěla také KSČM, na rozdíl od předchozích stran se k tomu ale odmítla zavázat podpisem.

Projekt Volím pro zvířata oslovil s dotazy všechny strany, které alespoň v jednom z předvolebních průzkumů z posledních měsíců překročily pětiprocentní hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny. Dvojice stran ČSSD a Přísaha ovšem na dotazy nereagovala ani po opakovaných výzvách. Koalice SPOLU místo odpovědí zaslala jen obecné vyjádření o tom, že se diskuzi o návrzích nebrání. Otázky ochrany a práv zvířat, které byly stěžejním bodem dotazování, tak pro tyto tři uskupení pravděpodobně nepředstavují dostatečně závažné téma.

V NESEHNUTÍ jsme velmi zvědaví, kdo se stane příští ministrem*yní školství a zdravotnictví. Hned jak se dozvíme odpověď, budeme zjišťovat, jaké kroky budou pro zlepšení a zpestření stravy ve školních jídelnách podnikat.

Dosavadní řešení totiž byla nedostatečná. Podle nás a téměř osmi set lidí, kteří za první měsíc kampaně Pestré jídelny podepsali výzvu ke změnám v systému školního stravování, totiž nestačí, aby školní jídelny jen výjimečně vařily zdravě, chutně a s ohledem na potřeby jednotlivých dětí. Tento standard by měl být zaručen v každé školní jídelně. Nejen v těch, kde je pro to dostatek motivace. 

Právě proto je nutné změnit vyhlášku o školním stravování tak, aby umožňovala jídelnám flexibilitu v tom, co mají vařit, a zároveň zaručovala, že podávané jídlo bude nutričně vyvážené. Je ale také třeba zaměstnance*kyně školních jídelen dostatečně ohodnotit a podporovat je v dalším vzdělávání, stejně jako jim usnadnit zbytečně komplikovanou administrativu

Cesta k lepšímu stravování na školách není jednoduchá, je ale skvělé, že existuje politická vůle to změnit. Uvidíme, zda tato vůle bude i po volbách.

Autor: NESEHNUTÍ | pátek 1.10.2021 8:44 | karma článku: 12,07 | přečteno: 379x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si v Německu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik