Gruzie kouzelná i bláznivá

2. 05. 2019 17:59:52
Jaké je to přestěhovat se na rok do Gruzie? Patrik Salát je v současné době v Gruzii na Evropské dobrovolné službě, kam byl vyslán NESEHNUTÍm do organizace Go Group Media provozující zpravodajský portál JAM-News.net.

V tomto fotografickém blogu se autor prostřednictvím objektivu seznamuje s Gruzií a popisuje první dojmy po příletu.


Gruzie je kouzelná, i když trochu bláznivá kavkazská republika, která člověka začne udivovat, jakmile opustí příletovou letištní halu.


První seznámení s Kavkazem je malá zkouška nervů. Každému, kdo vykročí z letištní haly, zkříží cestu neodbytní taxikáři. Tito většinou postarší pánové krouží kolem jako vosy a nabízejí odvoz za ty "nejlepší" ceny. S malou znalostí ruštiny a trochou smlouvání zjistíte, že z těch "nejlepších" cen dokáží slevit i na polovinu. Když je ale usmlouváte, přestanou se chovat přátelsky. (Na fotce je severní část Tbilisi)


Pokud se náhodou rozhodnete ušetřit si nervy při jednání s taxikáři a zvolíte cestování tradiční dopravou, užijete si pro změnu nezapomenutelnou jízdu v malé dodávce tak zvané "mašrutce". Jediná nevýhoda je, že musíte čekat, až se celá naplní pasažéry. (To platí pro meziměstské cesty)


Jen co se dostanete do centra Tbilisi, hlavního města Gruzie, spatříte na ulici potulné psíky a staré bábušky, které prodávají zboží všeho druhu.


Pravděpodobně také narazíte na dětské gangy, které sofistikovaně žebrají peníze u hlavního nádraží "mašrutek" v Tbilisi. (Děti na fotce pouze hrály fotbal)


V metru nebo na ulici vás pak každý den překvapí pán nebo paní s malým či velkým plakátem své nebohé matky, na jejíž zdravotní péči se snaží vybrat alespoň nějaké drobné. (V Gruzii jsou dokonce žebrací gangy). Pro Gruzínce je dávání peněz žebrákům běžné a to mimojiné také kvůli neexistenci sociálního systému.


Skvělé je, že brzyo ráno se v Gruzii rozhodně nevstává. Dokonce i škola tady začíná až v 9 hodin. Zato navečer jsou ulice plné lidí a troubících aut.


I když skoro na každém rohu potkáte policistu, na dodržování pravidel silničního provozu se tu nehraje. Samotní Gruzínci ani příliš nechodí přes přechody. Někteří jsou dokonce schopní namířit si to přímo přes čtyřproudou silnici a proplétat se mezi auty za plného provozu. Recept na přežití je prý "oční kontakt" s řidičem.


Gruzínci jsou také pověstní svou pohostinností. Pokud vás pozvou k sobě domů, můžete se těšit na gruzínskou pálenku „čaču“ nebo víno a dlouhé proslovy u každého přípitku. V Gruzii na to mají dokonce speciálního člověka, kterému se říká „tamada“. Ten má za úkol moderovat hostinu a pronášet srdceryvné přípitky. S klasickým českým „na zdraví“ tady rozhodně nikdo dojem neudělá. Gruzínský přípitek může trvat klidně i pět minut.


(Ilustrační foto z jednoho gruzínského baru)


Čerstvý chléb se dá koupit v Gruzii na každém kroku, ale není to bochník jako u nás, ale kynutá chlebová placka (puri) pečená na stěnách sudovité pece.



Nakonec musím ještě zmínit hudebníky. V Tbilisi uvidíte mladé kytaristy a zpěváky v každém podchodu v blízkosti centra. Tady ale nečekají, že si je poslechnete a pak jim hodíte peníze do krabičky. Skoro každý hudebník tu má svého naháněče, někteří dokonce dva. Úloha naháněče je aktivně vybírat peníze od kolemjdoucích do své čepice. (Na první fotce je první hudebník, kterého jsem potkal a neměl u sebe naháněče)


Gruzie je jednoduše zábavná země, kde každý den uvidíte něco zajímavého. Ať už jsou to hořící popelnice nebo pouliční děti, které naschvál zhasínají v restauracích a utíkají před rozzlobenými číšníky.

(Na fotce chlapec honí krávu)


z Gruzie Patrik Salát

Zdroje uvedených fotografií: Archiv autora

Autorem veškerých uvedených fotografií je Patrik Salát.

Autor: NESEHNUTÍ | čtvrtek 2.5.2019 17:59 | karma článku: 10.64 | přečteno: 342x

Další články blogera

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma článku: 5.67 | Přečteno: 266 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma článku: 10.78 | Přečteno: 284 | Diskuse

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma článku: 9.07 | Přečteno: 386 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 302 | Diskuse

Další články z rubriky Cestování

Jan Vaverka

Bolívie - 7. díl: Na skok do Bolivijské Amazonie

Sto kilometrů vzdušnou čarou a jste z La Pazu v Amazonii. Ti odvážnější rovnou po silnici smrti. Je to kousek, ale zase takový fofr to není.

29.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Martin Faltýn

Letos jako před rokem - Malajsie a navíc Thajsko

Rok se s rokem shledal a nikdy bych nevěřil, že prakticky po roce se znovu podívám do Malajsie a letos také, prvně v životě, do Thajska. A protože dvakrát do stejné řeky opravdu nevstoupíte, věřte mi - bude o čem psát.

29.3.2024 v 8:08 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 57 | Diskuse

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 20.12 | Přečteno: 494 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.13 | Přečteno: 584 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.59 | Přečteno: 234 | Diskuse
Počet článků 180 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1237

Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...