Jsou genderové kvóty zlo?

14. 01. 2019 17:31:04
Soutěž Genderiáda očima vítězky. Středoškolská studentka Kristina Šůsová přibližuje průběh soutěže a vlastní motivaci.

V letošním roce jsem se rozhodla přihlásit do soutěže Genderiáda, v níž si středoškolští studenti a studentky mohou vybrat téma zabývající se genderovými problémy, a pak o něm vypracovat odbornou práci. V databázi doporučených témat mě na první pohled zaujal námět genderových kvót v politice. Měla jsem pocit, že genderové kvóty jsou v Česku vnímány jako obrovské zlo, které tu rozhodně nemůže být implementováno. I v mé sociální bublině jsem obklopena lidmi, kteří sice rovnost pohlaví podporují, ale genderové kvóty už považují za něco přehnaného až nespravedlivého. Proto jsem chtěla zjistit, jak kvóty doopravdy fungují, jak mohou dopomoci k větší aktivní účasti žen v politice a jaké mají zkušenosti s genderovými kvótami státy, které je už přijaly.

K analýze jsem si vybrala Španělsko, Belgii a Irák. Belgii, protože byla prvním státem v EU, který přijal legislativní kvóty, a její systém proto inspiroval i další evropské státy. Španělsko, neboť tam dochází k maximálnímu využití genderových kvót - dobrovolných i legislativních. A Irák, protože využívá pro Evropu netradiční způsob kvótování. Na rozdíl od genderových kvót v dříve zmíněných státech využívá tzv. vyhrazená křesla, která se odvíjejí od výsledků voleb.

Při práci jsem porovnávala různé české i zahraniční zdroje. Zajímavými a informacemi nabitými prameny pro mě byly především publikace organizace Fórum 50 %. Byla jsem ráda také za možnost pracovat s mezinárodní databází IDEA, která mi poskytla mnoho užitečných dat. Velmi důležitým zdrojem pro mě byla i moje konzultantka Romana Marková Volejníčková, která mi pomohla lépe se v tématu zorientovat a celý text dobře formátově i obsahově zpracovat. Zpětná vazba od ní mi pomohla uvědomit si, které informace jsou pro čtenáře a čtenářky opravdu podstatné a které by je naopak jen zbytečně zahltily.

Sepsání odborné práce mě obohatilo o mnoho nových informací a argumentů, jež teď mohu použít v debatách na téma genderové kvóty v politice, naučilo mě správně citovat různé zdroje a motivovalo mě se tématu více věnovat.

Ve svém výzkumu jsem došla k tomu, že genderové kvóty jednoznačně přispívají k větší participaci žen v politice, ale měly by být aplikovány jen dočasně jako součást komplexní strategie, která zvýší podíl žen aktivních v politice a zajistí tak ženám vyrovnanější zastoupení v důležitých politických organizacích, které rozhodují i o jejich životech. Doufám, že se brzy v České republice k tomuto řešení dopracujeme.

Kristina Šůsová, vítězka soutěže Genderiáda 2018

Autor: NESEHNUTÍ | pondělí 14.1.2019 17:31 | karma článku: 7.98 | přečteno: 638x

Další články blogera

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma článku: 5.67 | Přečteno: 266 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma článku: 10.78 | Přečteno: 284 | Diskuse

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma článku: 9.07 | Přečteno: 386 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 302 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 58 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 12.26 | Přečteno: 122 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 5.73 | Přečteno: 109 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.99 | Přečteno: 916 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.01 | Přečteno: 3398 | Diskuse
Počet článků 180 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1237

Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...