Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nač existujete? K čemu jste NESEHNUTÍ? Prosím o vysvětlení!

Na to se poněkud ironicky zeptal jeden z přispěvatelů na facebooku NESEHNUTÍ. Odpovídá mu dlouhodobá dobrovolnice organizace Inka, která díky ní strávila rok v Gruzii.

Jak se píše o zemi, ve které jste se sice nenarodili, ale která už pro vás vždycky bude trochu domovem? Jak se píše o kultuře, která vám je přirozeně trochu vzdálená, protože jste v ní nevyrostli, ale která je vám zase v tolika věcech blízká? Jak se píše o lidech, kteří vás někdy strašně štvou, ale zároveň je máte rádi a v mnoha věcech jim rozumíte, chápete je a hlavně víte, že si z nich můžete vzít v plno věcech příklad? A jak se píše o neziskovce, která je dle pohledu mnoha lidí z Česka pijavicí na státním rozpočtu a hysterickou sebrankou, ale pár tisíců kilometrů na východ je respektovanou organizací, nezbytnou pro rozvoj místní občanské společnosti?

V prvním blogu, který jsem napsala dva měsíce po přestěhování do hlavního města Gruzie Tbilisi, jsem popisovala svoje očekávání od tohoto mého dočasného domova, která vznikla na základě informací získaných z literatury, zkušeností mých přátel a internetových zdrojů. Plno se jich během 10 měsíců, které jsem v Gruzii strávila, naplnilo, některá předčila má očekávání a některá se nenaplnila. Ale takový je život, ne?

Gruzie - ráj na zemi pro všechny české „neo-obrozence“

Přišla jsem do země, kde vládne tradiční rozdělení mužských a ženských rolí a slovo gender je nadávkou (rozumné přeci), církev má větší moc než politikové (vždyť u nás si také snažíme zachovat ty „tradiční křesťanské hodnoty“) a o menšiny se nikdo nezajímá (správně, ať si každý poradí sám, mně taky nikdo nepomáhá). Ač by se mnohým obyvatelům České republiky mohla díky výše zmíněnému zdát Gruzie jako skvělý stát, kde najdou své životní štěstí, místní moc spokojení nejsou.

Velkou roli v tom jistě hrají nevyřešené válečné konflikty o Abcházii a Jižní Osetii, obávaný soused, Ruská federace, a nejistá ekonomika. Pokud se k tomu ještě přidá strach z násilí ze strany manžela (každý rok zemře kolem 15 žen v důsledku domácího násilí), nemožnost diskutovat s vlivnou církví a strach o vlastní život, pokud vybočujete - jen za dobu mé přítomnosti byli zavražděni dva transgender lidé a dalších několik napadeno, majitelé vegetariánské restaurace museli svůj podnik zavřít kvůli opakovaným útokům, feministky bývají pravidelně uráženy a podobně - zůstanete ochromeni vlastní nemohoucností.

V tu chvíli potřebujete někoho, o koho se můžete opřít, kdo vám dokáže ze své zkušenosti poradit a kdo vám fakticky pomůže. Takových organizací je jen velmi málo, ale bezpochyby mezi ně patří NESEHNUTÍ. Skvělý program Cesta iniciativy, který podporuje jihokavkazský neziskový sektor, nenutí nikoho, aby fungoval podle námi předepsaných hodnot, ale nabízí pomoc v problémech, které si definují sami místní. Jméno NESEHNUTÍ se v tady skloňuje jen v těch nejlepších pádech a třídenní BarCamp v Gruzii, který jsem pomáhala organizovat, byl toho všeho důkazem. Byl to víkend, během kterého se všichni mohli cítit v bezpečí a kde vzájemné sdílení zkušeností nabízelo prostor pro hojení ran.

Kromě pravidelné pomoci pro NESEHNUTÍ s čímkoli, co potřebovali vyřídit přímo v Gruzii, jsem během mého EVS pobytu každodenně docházela do místní neziskové organizace Odzbrojení a nenásilí (Disarmament and Nonviolence). Zde jsem psala žádosti o granty, překládala texty, sháněla nové partnerské organizace a dělala cokoli dalšího, co bylo potřeba. Jedním z nejzajímavějších výstupů mé práce byl výzkum mezi 58 gruzínskými romskými ženami o jejich životních situacích. Z něho vyšly pro nás poměrně neuvěřitelné výsledky, např. že se většina dotázaných stále živí věštěním nebo že většina žen rodí doma, a ne v nemocnici. Věřím, že tento výzkum bude dobrým základem pro další práci s Romy a Romkami v Gruzii a v každém případě se jedná o jedinečná data.

Bohužel současná politická a společenská situace v Gruzii moc neziskovým organizacím nenahrává, a tudíž jsme za dobu mého pobytu nerozjeli žádný větší projekt. I to ale svědčí o aktuální situaci, která úplně nepřeje občanskému sektoru a rozhodně nepodporuje aktivisty a aktivistky říkající nahlas, co je ve státě špatně. I proto je důležité, aby program Cesty iniciativy na jižním Kavkaze fungoval.

Jen blbec nebo blbka si z nových zážitků něco nevezme

Vedle pracovních zážitků pro mě samozřejmě největší zkušeností byl život v cizí zemi sám o sobě. Gruzie je skvělým mezníkem evropskosti a východnějšího stylu. Mnoho věcí zde nefunguje tak, jak jsme například u nás v Česku zvyklí, ale setkat se s různými variantami mezilidského jednání je pro život velmi zdravé. Člověk si uvědomí, že ne všechno se musí odehrávat podle jeho představ a jeho škatulek, a že na tom není nic špatného. Že vedle sebe můžeme žít, i když máme jiné kategorie pro život a i když se v mnoha základních věcech neshodneme.

Necelý rok v Tbilisi, přestože nenaplnil všechna má pracovní očekávání, byl nejlepším zážitkem mého dosavadního života. Stále tvrdím, že dlouhodobější zkušenost z cizí země by měli mít všichni lidé, a svět by tím byl o dost lepší. Když jsem se v létě do Gruzie vrátila ještě si prohlédnout hory, do kterých jsem se během pracovního pobytu nedostala, odjeli jsme se s kamarády na pár dní podívat také do sousedního Ázerbájdžánu. Cestou zpět do Gruzie mě na hranicích mezi Ázerbájdžánem a Gruzií zaplavil příjemný pocit a věděla jsem, že do Gruzie už vždycky pojedu jako do své druhé domoviny, a ne jen jako turistka, i přes všechny problémy vyjmenované v úvodním odstavci. Za tuhle příležitost budu NESEHNUTÍ vždycky vděčná a v každém případě jí doporučím komukoli z mého okolí. Gruzínsky ani rusky jsem se bohužel nenaučila natolik, abych některou z těchto řečí mohla bezproblémově využívat, ale stejně mě vhled do dalších jazykových struktur velmi obohatil. A o potkávání místních lidí a přivezení si živého suvenýru v podobě psa nemluvě.

Čeští rozmazlenci a rozmazlenkyně

Znovu jsem se přesvědčila o tom, že se v České republice máme více než dobře, akorát si toho nevážíme, a že bychom měli každý den děkovat (Bohu/náhodě/matce zemi) za to, v jakém regionu žijeme, a jak si nezasloužíme, co máme. Uvědomila jsem si, že politická stabilita, kvalita politiky, rovnost pohlaví a další obdobná témata opravdu jsou základem každodenní pohody, a ne jen výmyslem pražské (brněnské) kavárny. Je zkrátka těžké žít v zemi, kde si nejste jistí, co se stane další den.

 

Inka Jurková, bývalá EVS dobrovolnice NESEHNUTÍ v Gruzii a současná produkční festivalu Khamoro v SLOVO 21 a křivých mrkví v Zachraň jídlo

 

Autor: NESEHNUTÍ | středa 25.10.2017 18:35 | karma článku: 11,08 | přečteno: 997x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:14

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik