Sdílej víkend s Nesehnutím!

20. 11. 2016 18:13:24
Odpočinout si od každodenního shonu, pochytit nové myšlenky a informace, nebo se „jenom“ nechat inspirovat? Takové byly plány. A všechny se splnily, ale abych nepředbíhala...

Na přelomu září a října se uskutečnil čtyřdenní workshop pro dobrovolníky i dobrovolnice zvaný „Sdílený prostor” Nezávislého Sociálně Ekologického hnutí NESEHNUTÍ. Akce byla situována v malebné obci Krásensko v bývalé faře Rychta Lipka, která je nejstarším ekologickým střediskem na Moravě. Hovořili jsme o genderových stereotypech, marketingu, ozbrojených konfliktech a dalších tématech.

Při představě šestnáctiletého mladíka, jak vám přednáší o nynější politice a aktivismu se jistě jenom pošetile ušklíbnete. Co když ale tím hochem je mladý aktivista Jakub Čech, který obdržel cenu Člověka v tísni a dostal na kolena nejen městské úřady, ale i magistrát? To už je jistě něco jiného, no ne? Jakub nám popsal celý průběh jeho práce, osvětlil svoji motivaci a při té příležitosti i odpověděl na několik otázek:

Co jste si pomyslel při nabídce spolupráce s NESEHNUTÍ?
Byl jsem rád, neboť organizaci NESEHNUTÍ znám a myslím si, že odvádí dobrou práci. Už v minulosti jsem přemýšlel, že bych se akce podobného typu mohl zúčastnit, tak mě potěšilo, že mám tu čest na ní být jako vystupující.

Věděl jste od prvního okamžiku, o čem chcete mluvit, nebo jste téma upravoval v průběhu času?
Tématem mého vystoupení byly moje zkušenosti s aktivismem a komunální politikou, takže jsem si připravil jako vodítko prezentaci s důležitými čísly, grafy a fotografiemi. Říkal jsem svůj příběh, takže jsem se nijak zvláště nepřipravoval. Je ale pravda, že když člověk začne vzpomínat, tak se mu vybaví různé jiné věci, takže nakonec jsem toho řekl mnohem více, než jsem předpokládal.

Proč cítíte potřebu šířit své příběhy?
Cítím potřebu svůj příběh šířit dál, protože si myslím, že může motivovat další lidi k podobným činnostem a to vnímám při současné strašně nízké míře zapojení občanů a občanek do politiky za velmi důležité.

Vzkázal byste něco čtenářům a čtenářkám?
Zapojte se, prosím! A pojďte měnit politiku. Vstupte do místních spolků, do politické strany, zajímejte se, navštěvujte zastupitelstva, pomáhejte třeba ekologickým organizacím. Jen se prosím nějak zapojte - nikdo jiný za vás lepší svět neudělá.

Také další prezentace přítomných byly velmi motivující, a to především díky rozmanitosti témat, jimiž se NESEHNUTÍ zaobírá.

“Usekli ženě hlavu a dovolují jí jen tělo, protože hlavou by si mohla něco myslet.” I tento citát od Elfriedy Jelinek zazněl při pátečním programu Petry Havlíkové a Kristýny Pešákové z NESEHNUTÍ s názvem „Jak vznikají genderové stereotypy a jak se jim bránit.” Probíranými otázkami byly sexismus v každodenním životě, sexistické reklamy nebo problematika platových rozdílů, jenž činí průměrně dvacet dva procent mezi ženami a muži, a až třiceti procentní rozdíly mezi vysokoškoláky a vysokoškolačkami.

S Tatianou Dumbravou z NESEHNUTÍ jsme se na workshopu “Média a hatespeech” naučili vyhledávat původ a stáří fotky na internetu. Překvapilo nás zjištění, že nejvulgárnější jsou na FB ženy s mužskými profily. Pochytili jsme to nejdůležitější z konceptu tzv. nenásilné komunikace, jenž tkví ve vyslovení své vlastní myšlenky či potřeby a vyjádření svých pocitů a postojů vůči druhé osobě a poté nalezení společné shody.

Sobota byla v režii Martina Máši z Hnutí DUHA, který se věnuje kampaním, webům a sociálním sítím. S Martinem jsme probírali základní kroky pro úspěšnou propagaci, důležitost sociálních sítí a jejich dopad na veřejnost. Na Martina navazovala Hanka Chalupská z NESEHNUTÍ. Věnovala se s námi tématu „Občanské kampaně pro veřejný prostor“. V jejím workshopu jsme se zaměřili na průběh vzniku těchto akcí s náhledem na „recept“ – jak na to.

Nedělní zakončení převzala do rukou Hanka Svačinková z NESEHNUTÍ s Lujzou Hužvárkovou z NaZemi s workshopem „Hra s nulovým součtem“, jejímž kontextem každého posluchače i posluchačku naprosto odzbrojily výčtem veškerých probíhajících bojů s důrazem na oběti. Všem na chvíli přestalo tlouci srdce, když viděli velikostně srovnané a názorně zobrazené konflikty počínajíc Pařížským atentátem s přesahem jedné stovky obětí až po stále probíhající válku v Kongu s více jak pěti milionovými ztrátami na životech.

I přese všechna závažná témata jsme načerpali dostatek nových sil a inspirovaní odcházeli začít ten Pravý nový den s rozhodnutím, že ještě není všem dnům konec, a že stále je šance něco změnit.

Olga Staňková, dobrovolnice NESEHNUTÍ, studentka Masarykovy univerzity

FOTO: NESEHNUTÍ

Autor: NESEHNUTÍ | neděle 20.11.2016 18:13 | karma článku: 10.10 | přečteno: 368x

Další články blogera

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma článku: 5.67 | Přečteno: 266 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma článku: 10.78 | Přečteno: 284 | Diskuse

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma článku: 9.07 | Přečteno: 386 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 302 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 19.11 | Přečteno: 360 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 22.31 | Přečteno: 572 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 931 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.12 | Přečteno: 766 | Diskuse
Počet článků 180 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1237

Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...