Participace aneb Jak se plánuje a navrhuje se zapojením veřejnosti?

3. 06. 2016 14:12:41
Čtyři různé lokality v ČR, čtyři rozdílné metody a společná snaha o aktivní zapojení veřejnosti do plánování veřejného prostoru. Naše nová publikace Angažovaně offline ukazuje, proč se nebát participace, ale i čeho se vyvarovat.

Účast veřejnosti na rozhodovacích a plánovacích procesech veřejné správy je pro mnohé stále něčím, co zdržuje, je příliš drahé nebo nepomáhá. V prostředí, v němž dominuje názor, že o složitých věcech musí rozhodovat úřad nebo experti, je těžké veřejnost motivovat a naplnit důvěrou, že případná účast bude mít vliv na finální plán či rozhodování. Příčinou může být i to, že úředníci a úřednice nemají možnost se v oblasti participace vzdělávat. Metody zapojování veřejnosti jsou na humanitních univerzitních oborech spíše vzácným jevem. Na technických univerzitách kurzy jako vyjednávání- facilitace-mediace, participativní GIS v rozvoji nebo komunitní rozvoj a participace nejsou vůbec.

Přesto se v posledních letech pojem participace ze strany politiků a úřadů začíná objevovat častěji – mluví se o participativních rozpočtech, probíhají veřejné diskuse k rekonstrukcím či novým projektům, testují se pocitové mapy. Z neziskového prostředí vyšel metodický portál www.participativnimetody.cz nebo projekt motivující veřejnou správu ke koncepčnímu přístupu k veřejnosti www.paktparticipace.cz.

Jak se zneužívá participace?

Ví se tedy, jak na to, existuje ochota a vůle. Ale i zde platí, že participaci lze zneužít a vyprázdnit. Jak? Veřejné projednání se nezpropaguje na klíčových informačních kanálech, začátek akce se nastaví na pondělí dopoledne během letních prázdnin, podklady se dodají v nepřehledném dokumentu na poslední chvíli nebo se setkání započne dlouhou přednáškou o komplikovaných detailech projektu. Veřejnosti se tak dá hned v úvodu na vědomí, že je už vlastně rozhodnuto. Kdokoliv má zájem vyjádřit svůj názor, je mnohdy omezen časovým limitem a natáčen na kameru. Diskusi moderuje místní politik nebo investor a do hlediště záměrně pozve a někdy si i zaplatí svoje příznivce. Místnost je malá, nemá bezbariérový přístup či je nedostatečně ozvučená. A takto by se dalo pokračovat...

Jasným kritériem při vyhodnocení, zda se participace povedla, či ne, je ochota zapojených lidí pokračovat třeba i v dalším tématu nebo procesu. Největším přínosem je sama důvěra v participaci, přestože vyhovět všem nelze téměř nikdy. Možnost se vyjádřit, být konfrontován se způsobem, jak bylo s mým názorem naloženo a mít další příležitosti se prosadit je klíčem a vodítkem k budoucí otevřené spolupráci.

Čtyřikrát aktivně a s občany

O aktivní zapojení veřejnosti v několika vybraných místech se pokusil náš rok a půl trvající projekt Angažovaně offline. Cílem bylo nejen otestovat metody participace, ale i podpořit místní komunity v plánování a projektech, které mohou ovlivnit prostředí, v němž žijí. Zkušenosti z něj jsme nyní shrnuli do publikace, která může posloužit jako inspirace komukoli, kdo se chce vyhnout chybám, ocení koncepční přístup a nezalekne se rizik s účastí veřejnosti spojených.

V rámci projektu jsme s týmem facilitátor, facilitátorka, architekt a architektka proškolili šestnáct aktivních lidí v metodách participace a facilitace. Čtyřem komunitám jsme pomohli zrealizovat veřejné diskuse k aktuálním projektům a plánům, které se v dané lokalitě řeší. V Oldřichově místní vymýšleli revitalizaci návsi, v Černovicích řešení náměstí, v Týnci plán využití volného času a brněnská kavárna Tři Ocásci řešili kritiku a nesoulady se sousedy a sousedkami v Gorkého ulici. Kvalitu projektu bude možné posoudit nejspíše až v následujících letech, nicméně hlavním ukazatelem úspěchu je pro nás to, že se ve všech lokalitách lidé nesešli jen jednou, ale na úvodní veřejné debaty navázali dalšími.

Zájem o veřejný prostor roste

Zájem o kvalitu veřejného prostoru roste, a to zejména u mladší generace větších měst, která se buď inspiruje pobyty v zahraničí, nebo díky vzdělání mění postoj k tomu, jak má vypadat ulice. Znovu objevuje kouzlo pěší chůze či jízdy na kole, preferuje menší obchůdky s lokálními potravinami v dosahu bydliště, chce se potkávat a bavit nejen v kavárnách, ale i na ulici jako takové. Tyto požadavky ne vždy zapadají do přetrvávajících trendů společnosti jako celku. Aut, norem a předpisů, které upřednostňují technickou infrastrukturu, neustále přibývá. Běžný občan či občanka rezignuje, ne však ti aktivní. Není třeba spoléhat se pouze na veřejnou správu. I bez velkých grantů může jít radnice občanům vstříc. Tak se tomu děje třeba ve Vídni, kde si občané mohou v rámci jasně nastavených pravidel žádat o granty na výsadbu zeleně, úpravu městských zahrádek a dvorků. Kvalitně vedený participační proces pak umožní partnerský dialog kritiků, nadšenců i těch, kteří mohou navržené změny zajistit odborně nebo finančně.

Hana Chalupská
Koordinátorka programu Občanské oko, NESEHNUTÍ

Originální text zveřejněn v časopise Smart Cities v červnu 2016. Pro účely tohoto blogu kráceno.

Publikace Angažovaně offline je volně ke stažení na http://www.obcanskeoko.cz/files/2016/03/Angazovane_offline.pdf

Autor: NESEHNUTÍ | pátek 3.6.2016 14:12 | karma článku: 11.89 | přečteno: 260x

Další články blogera

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma článku: 5.67 | Přečteno: 266 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma článku: 10.78 | Přečteno: 284 | Diskuse

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma článku: 9.07 | Přečteno: 386 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 302 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.04 | Přečteno: 508 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.77 | Přečteno: 928 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 939 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 764 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 473 |
Počet článků 180 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1237

Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...