NESEHNUTÍ

Plán mobility – sen, nebo noční můra?

28. 03. 2016 20:24:35
Jak si představujete ideální místo pro život? Domek v Toskánsku, chatka na pláži v Karibiku nebo roubenka v horách? Málokdo si představí bytový dům v centru města.

Většině z nás se asi nepodaří žít na vysněném místě, máme však možnost žít v podmínkách, o jejichž podobě můžeme rozhodovat.

Brno teď možná čeká příležitost proměnit se v takové vysněné místo. Řeč je o Plánu udržitelné městské mobility, strategickém dokumentu, ze kterého budou vycházet všechny další kroky v budování dopravní infrastruktury v Brně v horizontu budoucích desetiletí. Co všechno se nakonec bude moci odehrát, do jisté míry záleží i na nás - těch, kteří daná konečná dopravní provedení budeme používat. Máme jedinečnou možnost se vyjádřit k tomu, zdali chceme spíš tunel pod “Špilasem” nebo inteligentní dopravní systém, který umožňuje zrychlování či zpomalování různých druhů dopravy dle potřeby. Připomínkujte na webu mujplanmobility.cz i mobilitabrno.cz i Vy! Máte na to už jen posledních pár dní - do 31. března.

Ačkoli si to nepřipouštíme, většina našich každodenních činností souvisí s pohybem a tzv. mobilitou (ne, nejde o dosažitelnost na telefonu). S batůžkem klušeme na přednášku, autem rozvážíme děti do školy a do kroužků, za kamarádskou partou jedeme šalinou, na výlet do Krasu vlakem. A aby cesta ze startu do cíle proběhla rychle, efektivně a příjemně, potřebujeme splnit určité požadavky. Jako řidič či řidička auta potřebujeme dobře vidět pěší i kola, jako pěší chceme mít zelenou vlnu či přechod na správném místě, jako cyklista a cyklistka chceme jet bezpečně, aby nás nikdo nesrazil na stresující tepně. V šalině nebo autobuse zase nechceme složitě přesedat, zvlášť když ráno spěcháme na poradu.

Kolikrát denně si řeknete, že tahle dopravní situace je fakt otrava? Jakou máte výhradu ohledně dopravy v Brně? Nemůžete zastavit dětem autem u školy, protože není kde? Štve vás, že skoro nestihnete přeběhnout přechod na zelenou? Nebo jsou naopak situace, kdy vás potěší, jak vám Brno vychází vstříc, jak se zlepšují služby a kde by se dalo ještě přidat? Nebo vás baví zajímavá řešení, která znáte ze zahraničí? Sem s nimi!

Tvorba Plánu mobility je obrovskou výzvou, konečně nejsme svazováni pouze budováním betonových staveb, ale můžeme pustit inspiraci na obhlídku zajímavých dopravních řešení do zahraničí. Radnice v prosinci schválila ambiciózní vizi Plánu mobility, která počítá s nárůstem udržitelné dopravy, snížením emisí či chytrým plánováním. Konečně se budeme moci dočkat koordinovaného řešení výstavby, dopravy, uživatelských potřeb i zohlednění dopadů na životní prostředí.

Plán mobility by určitě neměl být dokumentem, který rozdělí společnost na automobilní a tu druhou. Měla by to být společná vize města, v němž se obyvatelé a obyvatelky i ti, kdo dojíždí nebo město navštíví, cítí patřičně a příjemně. Není to jen řada provizorních řešení, je to ambiciózní plán, který nemá být pouze dobrý, ale skvělý. Brno umísťující se na špičky měst pro nejpříjemnější život. Brno v žebříčku měst s nejlépe řešenou dopravou v Evropě. Brno jako centrum šťastných a spokojených lidí.

Teď je čas na sny, Brno – na mujplanmobility.cz si můžeme se vší fantazií naplánovat, s čím se budeme další desítky let setkávat.

Kristina Studená

Program Občanské oko, NESEHNUTÍ

Autor: NESEHNUTÍ | karma: 14.65 | přečteno: 589 ×
Poslední články autora