Plán mobility – sen, nebo noční můra?

28. 03. 2016 20:24:35
Jak si představujete ideální místo pro život? Domek v Toskánsku, chatka na pláži v Karibiku nebo roubenka v horách? Málokdo si představí bytový dům v centru města.

Většině z nás se asi nepodaří žít na vysněném místě, máme však možnost žít v podmínkách, o jejichž podobě můžeme rozhodovat.

Brno teď možná čeká příležitost proměnit se v takové vysněné místo. Řeč je o Plánu udržitelné městské mobility, strategickém dokumentu, ze kterého budou vycházet všechny další kroky v budování dopravní infrastruktury v Brně v horizontu budoucích desetiletí. Co všechno se nakonec bude moci odehrát, do jisté míry záleží i na nás - těch, kteří daná konečná dopravní provedení budeme používat. Máme jedinečnou možnost se vyjádřit k tomu, zdali chceme spíš tunel pod “Špilasem” nebo inteligentní dopravní systém, který umožňuje zrychlování či zpomalování různých druhů dopravy dle potřeby. Připomínkujte na webu mujplanmobility.cz i mobilitabrno.cz i Vy! Máte na to už jen posledních pár dní - do 31. března.

Ačkoli si to nepřipouštíme, většina našich každodenních činností souvisí s pohybem a tzv. mobilitou (ne, nejde o dosažitelnost na telefonu). S batůžkem klušeme na přednášku, autem rozvážíme děti do školy a do kroužků, za kamarádskou partou jedeme šalinou, na výlet do Krasu vlakem. A aby cesta ze startu do cíle proběhla rychle, efektivně a příjemně, potřebujeme splnit určité požadavky. Jako řidič či řidička auta potřebujeme dobře vidět pěší i kola, jako pěší chceme mít zelenou vlnu či přechod na správném místě, jako cyklista a cyklistka chceme jet bezpečně, aby nás nikdo nesrazil na stresující tepně. V šalině nebo autobuse zase nechceme složitě přesedat, zvlášť když ráno spěcháme na poradu.

Kolikrát denně si řeknete, že tahle dopravní situace je fakt otrava? Jakou máte výhradu ohledně dopravy v Brně? Nemůžete zastavit dětem autem u školy, protože není kde? Štve vás, že skoro nestihnete přeběhnout přechod na zelenou? Nebo jsou naopak situace, kdy vás potěší, jak vám Brno vychází vstříc, jak se zlepšují služby a kde by se dalo ještě přidat? Nebo vás baví zajímavá řešení, která znáte ze zahraničí? Sem s nimi!

Tvorba Plánu mobility je obrovskou výzvou, konečně nejsme svazováni pouze budováním betonových staveb, ale můžeme pustit inspiraci na obhlídku zajímavých dopravních řešení do zahraničí. Radnice v prosinci schválila ambiciózní vizi Plánu mobility, která počítá s nárůstem udržitelné dopravy, snížením emisí či chytrým plánováním. Konečně se budeme moci dočkat koordinovaného řešení výstavby, dopravy, uživatelských potřeb i zohlednění dopadů na životní prostředí.

Plán mobility by určitě neměl být dokumentem, který rozdělí společnost na automobilní a tu druhou. Měla by to být společná vize města, v němž se obyvatelé a obyvatelky i ti, kdo dojíždí nebo město navštíví, cítí patřičně a příjemně. Není to jen řada provizorních řešení, je to ambiciózní plán, který nemá být pouze dobrý, ale skvělý. Brno umísťující se na špičky měst pro nejpříjemnější život. Brno v žebříčku měst s nejlépe řešenou dopravou v Evropě. Brno jako centrum šťastných a spokojených lidí.

Teď je čas na sny, Brno – na mujplanmobility.cz si můžeme se vší fantazií naplánovat, s čím se budeme další desítky let setkávat.

Kristina Studená

Program Občanské oko, NESEHNUTÍ

Autor: NESEHNUTÍ | pondělí 28.3.2016 20:24 | karma článku: 14.65 | přečteno: 589x

Další články blogera

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma článku: 5.67 | Přečteno: 266 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma článku: 10.78 | Přečteno: 284 | Diskuse

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma článku: 9.07 | Přečteno: 386 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 302 | Diskuse

Další články z rubriky Brno

Horst Anton Haslbauer

V hicu dnešních dnů

Rád zavzpomínám na sníh. Mladšímu bráškovi jsme pomáhali stavět srubovou chatu na Stříbrné u Kraslic. V zimní čas jsme tam jezdili lyžovat na kopce vedle chaty. Děti se to tam teprve učily a my dva s bráchou tam spalovali

2.7.2022 v 7:16 | Karma článku: 14.34 | Přečteno: 284 | Diskuse

Martina Burýšková

Dřinu, nebo raději inspiraci?

Ráda zkouším nové věci. Díky tomu mám možnost se potkávat s inspirativními lidmi. Poznávat jejich odlišné úhly pohledu, zkušenosti, rozšiřovat si obzory a přijímat od života výzvy, o kterých jsem si dřív třeba jen nechávala zdát.

23.6.2022 v 11:19 | Karma článku: 8.47 | Přečteno: 195 | Diskuse

Martina Burýšková

Adrenalin? Bungee jumping Brno je v Česku legendární

Pro někoho šílenství, pro jiné návykový adrenalin. A co vy? Znáte ten pocit, kdy vám srdce buší nadoraz, tep se zrychluje a napětí roste a... JUMP! Nepopsatelný let střemhlav dolů, uvolnění a nálož endorfinů, které zaplaví tělo.

23.6.2022 v 10:17 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 66 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Lidé zasadili desítky nových dubů. Cílem akce Stromy pro Brno byla pomoc brněnským lesům

Na místě, kde kdysi stál smrkový les, dnes rostou nové duby zimní. Zasadit si vlastní strom mohli návštěvníci sobotní akce Sázíme stromy pro Brno. Tu pořádala společnost Lesy města Brna v oboře Holedná.

9.5.2022 v 13:07 | Karma článku: 11.56 | Přečteno: 134 | Diskuse

Stisk Studentský deník

Jízdu mezi stromy si v novém brněnském pumptracku užijí i nejmladší

V brněnské části Bystrc město otevřelo vítězný projekt participativního rozpočtu Dáme na vás. Dráha, která je plná vln a prudkých zatáček, umožňuje aktivní relaxaci v přírodní památce Pekárna.

3.5.2022 v 15:46 | Karma článku: 9.29 | Přečteno: 95 | Diskuse
Počet článků 180 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1237

Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...