Stáž v ČR nám otevřela nové perspektivy

Celkem nás bylo sedm lidí z různých zemí a krajů jižního Kavkazu, a to ne vždy ze vzájemně spřátelených. Konkrétně z Arménie a Ázerbájdžánu, Gruzie a dalších regionů, které prochází tzv. zamrzlým konfliktem k té které zemi.

Někteří mladí účastníci a účastnice měli možnost úplně poprvé mluvit s lidmi z oblastí, které těsně přiléhají k jejich domovům, ale mezi nimiž jsou kvůli vzájemným konfliktům uzavřené hranice.

Během prvního dne jsme se všichni rozkoukávali a navzájem se poznávali, ale zvláštní pocit se velmi brzy vytratil. Celé dny jsme na stáži trávili společně a z předtím neznámých a cizích lidí jsme se nenápadně proměnili ve skutečný tým.

Do ČR nás pozvala nestátní nezisková organizace NESEHNUTÍ, která také zajistila nabitý program naší studijní cesty. Setkali jsme se s neziskovkami, které se věnují genderové rovnosti, domácímu násilí, práv osob se zdravotním postižením, práv LGBT. Navštívili jsme také různá média, fakulty a dobrovolnické základny.

Zejména nás překvapily neziskové organizace, které jsou financovány prostřednictvím místních a centrálních vládních orgánů bez jakéhokoliv ovlivňování z jejich strany. Jedna z takových organizací založila ekocentrum pro žáky a žákyně základních a středních škol. V Jezírku, jak se ekocentrum jmenuje, se mohou děti seznámit s přírodou jak venku, tak i uvnitř prostřednictvím zajímavých her. Tímto způsobem umožňuje český stát, aby se mladá generace mohla učit šetrnému a smysluplnému vztahu k přírodě.

Další velmi zajímavou návštěvou byl pražský HUB. Jedná se o budovu s komerčními prostory se vším všudy. HUB nabízí malé kanceláře, open space, ale i prostory, které si různé organizace, podnikatelé i soukromé osoby mohou pronajmout pro konference, semináře i malé porady. Přitom systém celého domu, plného nejrůznějších lidí, je postavený především na důvěře a na vzájemném sdílení kancelářských prostor i vybavení.

Silným dojmem na nás zapůsobilo také Muzeum romské kultury, kde jsme se dozvěděli mnoho o historii a kultuře života českých a zahraničních Romů a Romek. Je to téma, se kterým jsme se seznamovali s rozpaky, protože v našich vlastních zemích žijí lidé z tohoto etnika vlastně úplně mimo společenský systém. Romové u nás žijí velmi silně pouze v rámci vlastní komunity, což vlastně úplně uzavírá možnost vzájemného setkání nebo jakékoliv cesty k tomu, abychom se dozvěděli víc. Ale nakonec jsme velmi ocenili, že jsme mohli vidět úžasnou expozici mapující romskou kulturu. Tímto způsobem jsem se na tuto věc ještě nikdy nedívala. Otevřel nám v mnohém pohled na svět, jenž nám dosud zůstával neznámý.

Studijní pobyt u organizace NESEHNUTÍ nás v mnohém posunul a přinesl nám příležitost seznámit se s dalšími lidmi žijícími na území jižního Kavkazu, se kterými jsme vytvořili velmi těsná přátelství.

 

Kristina Marabyan

Reportérka arménsko-gruzínského žurnálu Javacheti News, jnews.ge

Autor: NESEHNUTÍ | pondělí 18.1.2016 11:19 | karma článku: 13,12 | přečteno: 247x