Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pátý ročník konference Aktivní rodičovství je za námi

Jen málo rodičů je pasivních, ale ne mnoho má zapnutý mód na vědomou, kontaktní aekologickou rodičovskou cestu. Nicméně téměř rovných šest stovek takto laděných se nás sešlo v sobotu 26. dubna v Brně na Fakultě sociálních studií při konání už pátého ročníku konference Aktivní rodičovství. Síly při její organizaci spojily tři charismatické ženy - Zora Javorská, Kateřina Hájková Klíčová a Lucie Harnošová zastupující pořadatelské organizace NESEHNUTÍ, UNIPA (Unii porodních asistentek) a Bránu k dětem. Společně s mnoha dobrovolnicemi a dobrovolníky vytvořily prostor pro sdílení a inspiraci. Jelikož mám atmosféru konference ráda, neváhala jsem a stíhla jsem sikoupit vstupenku dřív, než bylo beznadějně vyprodáno. Lákala jsem také známé, co ještě nejsou úplně v této rodičovské lince chycení a těšila se.

Sex - jobovka hned na začátek?

Celodenní program šesti přednášek a doprovodných akcí zahájila Denisa Říha Palečková, která se věnuje lektorství v oblasti intimity asexuálního partnerského života. S přebráním rodičovské role se dost mění role milenecká a nejedni rodičové začnou raději spát, než se milovat. Znám to také, ale přednáška mne nezkrušila. Spíš mile navedla, jak pracovat s intimní stránkou partnerského vztahu, i když si člověk-rodič často nepřipadá svěží, krásný, vyrovnaný, sexuálně extra naladěný a toho času také nemá nazbyt. Vlastně, že nemá cenu čekat, že se to v dohledné době změní a přesto si intimity a milování užívat – k potěše, uvolnění, léčení. Trend k asexuální roli mírně se odcizujících chovatelů lze lehce zvrátit zapojením technik vědomého milování. Snad všichni zúčastnění – ženy i muži – si odnesli pár tipů pro zdraví, osobní posun a šťastný partnerský život. A jen tak ve zkratce tip pro ženy: vaginální mapování je terapeutická technika hodná vašeho zájmu. Ne nepodstatnou také byla podkapitolka o dětské sexualitě a citlivému přístupu k jejím projevům. Zapsala jsem si: „Klíčem k dobré sexuální výchově dětí, je uspokojující a vyrovnaný sexuální vztah rodičů.“

 

Výživná Margit – zdravé jídlo, nezdravé očkování

Z

a necelou hodinu a půl zbývající do oběda toho Margit Slimáková – renomovaná odbornice na zdravotní prevenci a výživu - stihla opravdu hodně: Zdravě se stravující děti dosahují lepších studijních výsledků (to nepřekvapí), ale o pořádné překvapení v mnoha kruzích si říká její koncept zdravého talíře, který boří zastaralé koncepty výživových pyramid. Je to jednoduchý návod, jak dosáhnout vyvážené a zdravé stravy bez utopení se v tabulkách živin, počítání kilojoulů, chemických reakcí vitamínů, minerálů a stopových prvků. Stojí za to tu a tam mrknout na její web-blog-encyklopedii a poradnu v jednom. Paní Margit se nám snaží usnadnit přeladění na zdravou výživu, která obsahuje živé jídlo a ne průmyslové polotovary, opravdu aktivně a srozumitelně. Přejme jí hodně úspěchů v aktivitách zaměřených na propagaci zdravé výživy na školách. Je to v české společnosti zoufale zapotřebí. Zda je nám zapotřebí povinné očkování už jisté není. Ani paní Slimáková to neví. Ale jelikož skrze stravu ví, jak je důležité zbytečně nenabourávat přirozené funkce imunitního systému a nedělá jí problém orientovat se v zahraničních výzkumech a statistikách, tak se z ní stala spíše odpůrkyně povinného očkování (tedy očkování na centrální příkaz, které nepružně reaguje či ignoruje zprávy o rostoucím počtu případů autismu a jiných zdravotních problémech dětí, které s povinným očkováním mohou souviset).

 

Sebevědomí – chlapské i porodní...

Organizátorky se zřejmě rozhodly zúčastněné letos úplně neuštvat, takže byly oproti minulým ročníkům jen dvě paralelní besedy. Lumír Kolíbal, otec čtyř synů, mluvil o zkušenostech s tradicí přechodových rituálů. O vstupu chlapce mezi muže. Kristina Neubertová Zemánková jako soukromá porodní asistentka a studentka psychologie pak následovala s besedou o vlivu porodu – jednoho z klíčových ženských přechodových momentů - na sebepojetí a sexualitu žen.

 

Bohyně Naomi

Po obědě (a nakojení dětí) přichází na řadu vystoupení dvou velkých osobností. Na první se těším moc. Řadě z nás totiž Naomi Aldort – renomovaná americká rodinná poradkyně a autorka knihy Vychováváme děti a rosteme s nimi – změnila život. Pomohla nám najít způsob, jak nejít proti svým dětem, i když většinová tradiční výchova stále dá na autoritativní vedení a zlomení dětského odporu. Řadě z nás pomohla najít světlo na konci tunelu (či spíš labyrintu?) zvaného výchova, kdy často chceme zodpovědnost a respekt od dětí, které sami nerespektujeme. Je to leckdy smutné, ale i zábavné, když nás paní Naomi s vlídnou razancí sobě vlastní upozorňuje na naši ustrašenost, sobeckost a řadu stereotypů, které máme a podvědomě šíříme, i když vědomě chceme něco jiného. Mnoho z přítomných se s Naomi Aldort setkalo už poněkolikáté, protože na konferenci už jednou vystupovala on-line ze své domácí pracovny. Letos do Brna přijela přímo v rámci delšího turné po České republice. Hlavním tématem její přednášky proto nebyla přímo výchova, ale emoce a potřeby rodičů. Víme, že o ty je potřeba se též starat.

 

Jarda

Na Naomi Aldort navázal herec a teď už možná spíš mudrc Jaroslav Dušek - nepřehlédnutelná osobnost, jejíž aktivity také trošku mění českou společnost. Jeho zpracování Čtyř dohod má obrovskou návštěvnost a i jeho vystoupení na konferenci je vždy nabité – barvitým vyprávěním, dobrou náladou a zaujatými posluchači poskládanými od prvního stupínku pódia, přes lavice, okna, od podlahy až po balkon. Na konferenci zaujal předloniloni a nedalo to organizátorkám jinak, než ho pozvat letos zase. A stejně jako na minulé konferenci, i letos přisypal výživnou půdu k semínkům vědomějšího a více respektujícího přístupu k výchově dětí, k životu. Už mám Jardu hodně naposluchaného z ponocování při Youtube a tak se ještě před koncem vystoupení vydávám k dalším lákadlům konference, která jsem doposud nestihla.

 

Na jarmark, Mateřskou.com a domů

Ani ti, kterým se nechtělo sedět na přednáškách, se určitě nenudili. Na přítomné čekala výtvarná dílna sypání pískových mandal, jarmark brněnských alternativních vzdělávacích systémů jako jsou lesní školky a nové komunitní školy. Na Návsi, velkém jarmarku ekologických výrobků pro rodiče a děti, pak byla k dostání spousta související dobré literatury, bio oblečků, montessori hraček, bezmasého jídla, raw pochoutek nebo třeba české veganské boty (tedy boty k jejichž výrobě nebyly použité produkty ze zvířat jako kůže a další). Dětského koutku si jako hlavní části programu užívali hlavně tatínci s malými dětmi. A kdo nesledoval přednášky, tak trávil čas s rodinou či prostě s někým klábosil. Na konferenci se sešla spousta sympatických lidí (malých i velkých) nejen z Brna a blízkého okolí. A mezi mými známými se konference už dávno počítá za prostor, kde zjistíte, kdo je nově těhotný, kde se objevila nová miminka a jak ty děti rychle rostou, protože minule ještě spaly u maminky či tatínka v šátku a teď už lezou žvýkajíc lístky na tombolu, běhají kolem pódia či střílí na dvorku z montessori kuší.

Časový oblouk „od rána do večera“ na konferenci zakončily Bára a Léňa se svým hudebním projektem Mateřská.com. Zazpívaly hity Laktační psychóza, Gangsta matka, Jsem zase v tom a Hodinový manžel. Moc ráda bych od těchto žen slyšela nějaký song o „pobuřujícím“ kojení na veřejnosti. Napíšu jim. Přichází můj muž s dcerou, která se dnes naučila volat na derby Líšeň-Bystrc „gól“. Zvolili jsme dnes strategii „maminka se vzdělává, táta venčí dítě“. Z konference bude záznam, takže co nezvládnu sdělit já, si Jirka třeba bude moci doposlouchat přes chystaný on-line záznam, stejně jako mnoho těch, kdo se letos na konferenci nedostali. Po té, co si trošku potancujeme, se utahaní vydáváme domů. Pátý ročník rodičovské konference je za mnou, další výzvy a kouzla rodičovství jsou přede mnou. Nicméně se těším na další ročník. Organizátorky vypadaly sice unaveně, ale hrdě. Díky. Byl to fajn dubnový den.

Kateřina K. Plesková

aktivní rodič-ka, Zdravé děti naše

Autor: NESEHNUTÍ | středa 30.4.2014 15:47 | karma článku: 9,16 | přečteno: 651x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Krizi školního stravování memoranda nevyřeší. MŠMT se dál zdráhá podniknout reálné kroky

Pouhé dvě hodiny z nabitého dvoudenního programu strávili zástupci*kyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na konferenci Školní stravování 2022 v Pardubicích. Přitom právě MŠMT celý systém školního stravování řídí.

31.5.2022 v 13:56 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Poznávání se skrze chlebíčky. Cizinci v Brně je připravují s ingrediencemi ze své vlasti

Obložený chlebíček je stálicí české gastronomie. Jak ale NESEHNUTÍ ukazuje ve své nové kampani Join the Table, i takové domácí klasice mohou prospět mezinárodní vlivy, chutě a nápady.

28.4.2022 v 15:11 | Karma: 9,42 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Změnu ano, jen ne moc rychle. Zastaralé školní stravování MZe a MZ příliš netrápí

Posílit bezpečnost potravin a zdokonalit oblast výživy v Čechách. Takové jsou cíle Akčního plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, vznikajícího v režii Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví.

21.4.2022 v 14:52 | Karma: 8,76 | Přečteno: 253x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Neprůstřelné vesty místo flipchartů. První dva týdny pomoci pro Ukrajinu ve válce

Občanské aktivisty*ky, novináře*ky nebo obránce*kyně lidských lidských práv podporujeme v Ukrajině už od roku 2014. A nepřestáváme, ani když v zemi zuří válka.

10.3.2022 v 14:38 | Karma: 13,70 | Přečteno: 344x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Nežít jen z těžby: Komunitní plánování v severní Arménii

Necelých dvě stě kilometrů od Jerevanu, a přes tři tisíce kilometrů od hranic České republiky, leží na severu Arménie, nedaleko hranice s Gruzií, rozšířená obec Achtala.

15.2.2022 v 9:36 | Karma: 9,21 | Přečteno: 210x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Proč je důležité vést advokační kampaně i v době covidu. Příklad Ukrajiny

Terapeutické míhání malebných karpatských kopečků s bronzovým nádechem podzimu za oknem dálkového vlaku Lviv – Čop přeruší rázným zaklepáním paní průvodčí s rouškou pod nosem a informací, že se blíží konečná stanice.

22.12.2021 v 13:23 | Karma: 8,41 | Přečteno: 266x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Konec těžby uranu v Ukrajině: příležitost, nebo hrozba?

V Kirovohradské oblasti na Ukrajině působí od roku 2000 nevládní organizace Flora, jedna z ukrajinských iniciativ, které NESEHNUTÍ podporuje v rámci svého programu Cesta iniciativy.

17.12.2021 v 9:34 | Karma: 8,13 | Přečteno: 419x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

NESEHNUTÍ

“Najmeme vás, jen pokud jste prsatější", inzeruje sexisticky zbrojní veletrh IDET

Od veletrhu, který je postaven na obchodu se zbožím určeným k zabíjení lidí, nejspíš nelze očekávat nic pozitivního. Způsob, jakým se pořadatelé zbrojního veletrhu IDET postavili k náboru hostesek, je ale obzvlášť zarážející.

7.10.2021 v 14:52 | Karma: 14,81 | Přečteno: 784x | Diskuse| Brno

NESEHNUTÍ

Jak výběr u voleb ovlivní výběr ve školních jídelnách?

Jak se jednotlivé politické strany a subjekty dívají na otázku nutné změny vyhlášky o školním stravování, která by měla vést ke zdravějšímu, pestřejšímu a chutnějšímu jídelníčku pro děti?

1.10.2021 v 8:44 | Karma: 12,07 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika

NESEHNUTÍ

Česká zkušenost s komunitním plánováním míří do Gruzie

Komunitní plánování je účinný a prověřený způsob zapojení lidí do utváření budoucnosti regionu. Česká zkušenost s tímto procesem nyní nachází díky NESEHNUTÍ uplatnění ve dvou regionech v Gruzii.

1.6.2021 v 12:00 | Karma: 4,50 | Přečteno: 168x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Sexuální výchova má být pro všechny a o všech

Jaká témata sexuální výchovy jsou dosud netematizovaná? Jaké její aspekty jsou pro současné mladé lidi důležité? A jak vytvořit prostředí, kde všichni můžeme rozvíjet své vztahy férově, citlivě a otevřeně?

19.2.2021 v 22:23 | Karma: 7,66 | Přečteno: 747x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Jaké to je, když jste ve válce?

Loni na podzim se znovu rozhořel spící konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem o oblast Náhorního Karabachu. Jaké to je, když vám za okny zuří válka? Zeptali jsme se dlouhodobé spolupracovnice NESEHNUTÍ z Jerevanu.

11.2.2021 v 13:31 | Karma: 8,96 | Přečteno: 483x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Na vegany jsem už alergickej

Při sledování střetů a debat týkajících se zvířecích práv a veganství lze získat dojem, že jsou od sebe oba tábory zastávající buď karnistickou, nebo veganskou ideologii odděleny nepřeklenutelnou řekou. Je tomu opravdu tak?

1.11.2020 v 8:36 | Karma: 9,31 | Přečteno: 984x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Věci, které nevidíme v mainstreamovém pornu

Pokračování článku “Co chybí mladým lidem v sexuální výchově?” Obrazy, se kterými se dospívající v porno filmech setkávají, ovlivňují jejich vnímání svého vlastního těla. Jak by měla probíhat reflexe reality pornografie?

27.7.2020 v 18:35 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3251x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Co chybí mladým lidem v sexuální výchově?

Mladým lidem není jasné, kdo a za jakých okolností dává souhlas s fyzickým intimním kontaktem. Jakým způsobem by to mělo probíhat?

16.7.2020 v 7:00 | Karma: 11,17 | Přečteno: 1251x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik