Au Au Au Aupark

Na podzim tohoto roku jsme pozvali do Brna Karola Labaše z Košic a Richarda Medala z Trenčína. Oba jsou zajímaví tím, že se ve svých městech pokusili zabránit realizaci staveb obchodních center AUPARK. Tento text v krátkosti naznačí, proč je třeba na příkladu Košic být před investorem tohoto řetězce - firmou HB Reavis - obezřetný v širším kontextu. NESEHNUTÍ se o AUPARK v Brně zajímají zejména proto, že prosazují kampaní “Brno v akci” regulaci expanze nákupních center prostřednictvím územního plánování. Vždyť projekt zdejšího AUPARKu ukázkově překračuje všechny limity a nastavení jak územně-plánovací dokumentace města, tak dopravní, maloobchodní a prostorové kapacity místa - Jižního centra.

Ještě před výčtem příkladů dravosti a přímočarosti jednání firmy HB Reavis dovysvětlíme význam názvu tohoto textu: AUPARK již stojí ve městech, u kterých je v nadpisu vykřičník. To, kam se AUPARK chystá, poznáte podle otazníku, čímž naznačujeme jistou míru nejistoty. Tu vyvozujeme z faktu, že jak v Trenčíně, tak Hradci Králové i v Brně máme kontakty na aktivní občanské skupiny, které usilují o veřejnou diskusi a transparentnost projednávání záměru AUPARKu právě v jejich městech. Pro úplnost dodejme, že AUPARK stojí i v dalších slovenských městech, ale zde zmíníme jen ta, kde máme kontakt s místními obyvateli, kteří se tlaku tohoto investora pokusili zabránit.

Košice pohledem Karola Labaše

Karol Labaš nám při návštěvě Brna předal řadu fotografických i textových materiálů, ze kterých je patrné, že AUPARK se nezastaví před ničím. Vyvíjí tlak na samosprávu a soudy, odvažuje se vyvlastňovat ve veřejném zájmu, nerespektuje kulturní památky ani životní prostředí. V Košicích má AUPARK cca 160 značkových obchodů, restauraci, multikino a administrativní prostory. Po celou dobu mu “šli místní starostové na ruku” – první, Zdenek Trebuľa, mu prodal lukrativní pozemek v centru města pod cenou, jeho následovník, František Kvapík, dopomohl schválení změny územního plánu tak, že na náměstí nezbyl žádný veřejný prostor. Třetí, Richard Raši, dovolil AUPARKu nejlevnější dopravní řešení, které ještě zhoršilo již předtím neuspokojující dopravní situaci. Díky Spolku na podporu skrášlovania Košic se podařilo alespoň zachránit citadelu ze 17.století. Unikátní nález tohoto vojenského opevnění v podloží AUPARKu, který musel být obchodním centrem respektován, byl ponechán na svém místě a bohužel zakomponován do stavby, ale nikoliv vyvezen na skládku, jak investor původně plánoval. Bhužel, nikdo nezabránil stavbě AUPARKu v ochranném pásmu městské památkové rezervace.

Zastupitelstvo projednalo a schválilo smlouvu, ke které starosta Košic podepsal na vlastní pěst dodatek bez souhlasu zastupitelstva!!!

AUPARK  v Košicích stojí. Zabral plochu dvou náměstí, zrušil tradiční místo setkávání. Ovlivnil místní samosprávu i státní správu, jsou tu i náznaky ovlivňování prokuratury. AUPARK vyssává obchodníky z celého centra. 250m dlouhá stavba znásobuje negativní efekty již tak intenzivní osobní automobilové dopravy v místě. Během tří let trvání stavby museli místní obyvatelé a obyvatelky snášet omezení dopravy se stavbou související. Teď, když AUPARK stojí, mají zde Košice ještě větší dopravní problémy než předtím, neboť dopravní řešení obchodního centra vyvolalo velké zásahy do infrastruktury, které prospěly AUPARKu, ale zhoršily životní prostředí a dopravu místním i dojíždějícím. Původní slib, že nejdřív se vyřeší doprava, a pak teprve se začne stavět objekt samotný, nebyl naplněn a doposud se v Košicích jezdí po provizorních trasách. AUPARK stojí a má problémy se statikou.

AUPARK Bratislava a ty další

Byl prvním AUPARKem. Jeho název vycházel z konceptu parku na břehu, parku v nivě. Paradoxně musel AUPARK v Bratislavě vykácet přes 200 stromů, aby se do takového lužního lesa vůbec vešel. V Trenčíně je záměr po vzoru Košic postavit AUPARK těsně při ochranném pásmu památkové zóny v parametrech stejných, jako je celé historické centrum města. Tamějším radním se alespoň podařilo prosadit, aby nejdřív pro Trenčín postavil velkou křižovatku, která ošetří dopravní situaci v centru, a pak teprve začal stavět objekt samotný. V Hradci Králové vyhrál HB Reavis architektonickou soutěž, ale do územního řízení předložil zcela jiný projekt. Na tomto a dalších argumentech se rozhodl tamní stavební úřad územní řízení zastavit  a následně zrušit  a začít znova.

AUPARK Brno

Nevýhodou záměru v Brně je, že v lokalitě tzv. Jižního centra nežijí žádní obyvatelé. Jedná se o rozsáhlé území za hlavním nádražím, které leží ladem a čeká na svůj rozvoj. Bohužel, územní plán tu nenabízí rámec pro realizaci nové městské čtvrti, která doplní prstenec kolem centra města, bude naplněna sociální kontrolou a nabídne přístup k řece a městotvorné funkce, které si lze jen představit. AUPARk se chystá vedle Zvonařky, napříč k Vaňkovce. Prošel zjišťovacím řízením bez problémů, tudíž podle krajského úřadu nebude mít jeho stavba dopad na životní prostředí a zdraví lidí. Má zpracovánu urbanistickou studii, kterou jsme zavčas získali a spolu s o.s. Brnění, iniciovali veřejnost k jejímu připomínkování. Územní studie má prověřit, zda-li se záměr "vejde" do územního plánu a vzhledem k tomu, co víme ze slovenských měst, je možné předpokládat, že si AUPARK zajistí jak na úrovni samosprávy, tak státní správy, hladký průběh povolovacích procesů.

Co teď?

Předáváme si s lidmi ze  všech výše zmíněných měst informace, monitorujeme procesy související      s povolovacími postupy, apelujeme na politiky a političky, aby dobře zvažovali podporu tak kontroverzním investorům a projektům. Usilujeme o pestrou a hustou síť obchodů ve městech, ale    k tomu potřebujeme i vaši pomoc. Je nutné se v pravý čas a adresným způsobem ozvat. Víme kdy, víme co a jak, tak se neváhejte ozvat, ptát, zapojit...

Hanka Chalupská, koordinátorka  programu Občanské oko

Foto Aupark ilustrační foto Jana Vrbová

Nejdůležitější aktuality k tématu zde

Autor: NESEHNUTÍ | čtvrtek 17.5.2012 15:11 | karma článku: 21,09 | přečteno: 1937x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

Jaké to je, když jste ve válce?

11.2.2021 v 13:31 | Karma: 8,96

NESEHNUTÍ

Na vegany jsem už alergickej

1.11.2020 v 8:36 | Karma: 9,31
  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik