NESEHNUTÍ

Exkurze do České republiky: dojmy abchazské účastnice

25. 01. 2012 11:00:00
V říjnu 2011 se mně a dvěma dalším představitelkám občanských iniciativ z Abchazské republiky poštěstilo zúčastnit se stáže v České republice, která proběhla od 8. do 18. října v rámci programu podpory občanských iniciativ na Kavkaze české organizace NESEHNUTÍ. Spolu s námi byly do ČR pozvány také tři zástupkyně neziskových organizací Gruzie.
Autorka blogu
Autorka bloguMilan Štefanec

První dva dny našeho pobytu v ČR věnovali organizátoři projektu Martin Hyťha a Milan Štefanec našemu seznámení se zajímavostmi hlavního města. Praha nás na první pohled okouzlila svou neobyčejnou krásou, velkolepou architekturou a dobrosrdečným obyvatelstvem — to vše vytvářelo příjemnou atmosféru města, jakýsi pohádkový pocit. Spolu s průvodci jsme prošly Královskou cestu — prohlédly si Staroměstské náměstí s úžasným orlojem, prošly přes Prašnou bránu a Karlův most a došly na Hradčany. Když jsme vyšly dlouhé zámecké schody, ocitly jsme se na vyhlídce, z níž se nabízel nádherný pohled na město s gotickými věžemi, tyčícími se mezi červenými pražskými střechami. Dále jsme navštívily vyšehradský chrám Sv. Petra a Pavla a další památky.

V Praze jsme se také zúčastnily setkání s pracovníkem a pracovnicí organizace Zelený kruh, která je členem Asociace nevládních organizací ČR. Potom jsme navštívily společensko-kulturní centrum InBaze, které se zabývá problémy uprchlíků a uprchlic v ČR. Během besedy nám vedoucí této dobročinné organizace představila různé stránky její práce.

Po dvou tvůrčích dnech v Praze jsme odjely do Brna — neméně krásného českého města, kde měla naše stáž probíhat.

První den jsme šly na exkurzi do České televize. Měly jsme možnost být přítomny ve studiu přímo během vysílání zpráv, sledovat práci novinářů a novinářek a operátorů a operátorek, kteří nám vyprávěli o základních principech své práce. Dvě z účastnic z Abcházie a Gruzie později dostaly možnost promluvit v živém vysílání zpráv, když dostávaly otázky o občanské společnosti ve svých zemích.

V Brně nás Milan s Martinem pozvali do kanceláře NESEHNUTÍ, kde pracují. Zajímavé besedy se spolupracovníky a spolupracovnicemi a nenucená atmosféra samotné kanceláře na nás udělaly příjemný dojem. Tehdy jsme na vlastní oči viděly, jak probíhá práce v organizaci, o níž jsme předtím tolik slyšely.

Dále byla na programu návštěva redakce největších českých novin Mladá fronta DNES, zprostředkovávajících zprávy z politiky, sportu, kultury a dalších aktuálních témat.

Následující den proběhla tisková konference, na níž jsme lidem z médií představily projekty, které realizujeme v našich zemích díky podpoře z programu podpory občanských iniciativ na Kavkaze.

Ještě jednou příjemnou událostí pro nás bylo zahájení výstavy děl významného českého fotografa Václava Vašků „Zraněný ráj“, věnované Abcházii. Na vystavených fotkách se autor pokusil vydat svědectví o následcích gruzínsko-abchazské války z let 1992-1993, což se mu dle našeho názoru podařilo.

V dalších dnech jsme navštívily Ligu lidských práv, která pomáhá občanům a občankám hájit jejich práva. Také návštěva Mládežnického centra dobrovolníků na nás velmi zapůsobila, neboť jsme samy členkami organizací pro mládež v Abcházii a zkušenost našich evropských kolegů a kolegyň byla pro nás přínosem.

Další zajímavou exkurzí v řadě byla návštěva městečka Hostětín v Bílých Karpatech u hranic se Slovenskem. Hostětín se v Evropě proslavil návštěvou prince Charlese, který se přijel podívat, jak se zde uskutečňují ekologické projekty. A jsou to projekty velmi zajímavé. Velký dojem na nás udělal pasivní dům, specifický tím, že je vytápěn solárními kolektory, ke stavbě zdí byla použita minerální vlákna k zateplení, která jsou uvnitř štukována směsí písku a hlíny. Kromě toho se zde nachází centrální kotelna s 932kilowattovým kotlem, který ohřívá na 80 stupňů destilovanou vodu, ta je hnána speciálně utěsněným potrubím do domů a z nich se vrací do kotelny ochlazená na 60 stupňů Celsia. Jako surovina do kotle je používána dřevní štěpka.

Nedaleko odtud se nachází farma na výrobu ekologicky čistého sušeného ovoce. Je známá tím, že při výrobě nepoužívá žádné chemické přísady. O podrobnostech nám povyprávěl hospodář, který nás nakonec pohostil svou ekologicky čistou produkcí. Z Hostětína jsme jely do Slavkova k památníku slavné bitvy.


Plny pozitivních emocí jsme se vrátily do Brna, kde jsme během posledních tří dnů chodily do víkendové školy na Masarykově univerzitě. Spolu se studenty a studentkami jsme vyslechly lekce na téma sociální podnikání, rozvoj občanské společnosti, práce s médii, tvorba webových stránek, věda a společnost, národnostní konflikty a další. Každá lekce byla jinak zajímavá, zkušení lektoři a lektorky nás informovali ohledně různých oblastí vědy, dozvídaly jsme se stále něco nového a vedly s vyučujícími zábavné debaty. Při besedách jsme rozebíraly práci nevládních organizací, metody ochrany práv občanů, druhy konfliktů a jejich příčiny a metody řešení. V diskusi o národnostních konfliktech byl jako příklad použit náš gruzínsko-abchazský konflikt, a tak mohly svůj názor na stávající a dosti vyostřený problém vyjádřit jak představitelky abchazské, tak i gruzínské strany. Samozřejmě že každá z nás uplatnila své hledisko, ale dostaly jsme příležitost vyslechnout se navzájem. Podobné diskuse jsou podle mne velmi důležité, protože nám dávají možnost neformálně, na úrovni obyčejné diskuse občanů a občanek dvou znepřátelených republik, vyjádřit svůj pohled na problém a nápady na možné vyřešení konfliktu. Proto jsme vedoucím projektu velmi vděčné za přípravu tak zajímavého a plného programu. A tak dospěly dny víkendové školy ke konci. Od vyučujících zazněl návrh, abychom na univerzitě mohly studovat. A tak jsme se s ní loučily s maličkou nadějí na to, že bychom se na českou vysokou školu mohly vrátit.

A tak skončil náš pobyt v ČR, z něhož jsme si díky vedoucím projektu odnesly maximum - spoustu kladných dojmů a nových znalostí a myšlenek, nadšení pro naši další činnost v naší zemi. Chceme NESEHNUTÍ popřát úspěchy v jejich užitečné práci a více tak zajímavých projektů.

Diana Gušjan
za překlad z ruštiny děkujeme Jarmile Přibylové

Více informací o programu podpory občanských iniciativ na Kavkaze

Autor: NESEHNUTÍ | karma: 13.43 | přečteno: 1664 ×
Poslední články autora