Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

Několik posledních měsíců asistujeme lidem na útěku před válkou, zajišťujeme materiální pomoc, podporujeme ukrajinská nezávislá média nebo organizujeme setkání ukrajinských obránkyň lidských práv s významnými českými osobnostmi. A to je stále jen výsek z našich aktivit. Pomáháme doslova ve dne v noci. Každý den přibude jeden malý zajímavý příběh. A občas přibude i v noci.

Náš kolega Martin Hyťha sepsal tři takové noční příběhy, o které bychom se s vámi chtěli podělit. Tady je třetí a zatím poslední, který skládá malou poklonu všem, kdo s námi nezištně pomáhají. Například s převozem materiální pomoci přímo do Ukrajiny.

Duchové za volantem

Dveře kanceláře odemykám v neděli v deset hodin večer. Mám zdánlivě jednoduchý úkol - naložit Ivanovi do dodávky asi pětadvacet beden s léky a neprůstřelnými vestami. Nebo je možná naložit někomu jinému, Ivan totiž neví, jestli bude mít místo v autě. Nebo to jsem mu aspoň rozuměl do telefonu, když jsem mu dnes ráno asi počtvrté za víkend volal.

Ivan totiž do telefonu mluví zásadně ukrajinsky, zatímco já ukrajinsky neumím a mluvím s ním rusky. Navíc neustále řídí, takže mu přes hluk motoru většinou nerozumím ani slovo. Zajímalo by mě, jestli vůbec někdy spí. Ivan taky nikdy do poslední chvíle neví, jestli bude mít místo v autě, kdy přesně přijede, a jestli vůbec pojede přes Brno. Zároveň je ale vždycky neskutečně ochotný, a za odvoz pomoci do Ukrajiny si nikdy nevzal ani hřivnu, i když by to bylo zcela na místě.

Kdo ví, kdy a kdo se vlastně ozve,“ říkám si, když kolem půlnoci uléhám pod deku na gauč v kanceláři. Nejspíš tvrdě usínám, protože když mi začne zvonit na maximální hlasitost nastavený telefon, chvíli mi trvá, než se na ukrajinštinu doprovázenou hukotem dodávky začnu soustředit. Ivan nepřijede. Posílá ale svého kamaráda Michaila, ke kterému se všechna materiální pomoc vejde. Někde po cestě si pak prý alespoň část nákladu předají.

Michail volá těsně před třetí ráno. Do čtvrt hodiny bude u kanceláře. Vyskakuju z gauče a vynáším krabice na ulici, abychom je naložili co nejrychleji. Michail přijíždí jak jinak než ukrajinskou maršrutkou - mikrobusem, do kterého se zpravidla vejde neomezené množství lidí a věcí. Když uvidí hromadu beden, nejprve se mu zkřiví obličej. Po chvíli už ale obchází maršrutku, různými otvory do ní strká krabice, a přitom skrze zuby cedí nadávky v různých jazycích.

Ani nevím jak, ale nakonec je všechno v autě. Někteří cestující se ale nejspíš museli správně pokrčit nebo ohnout, aby se zásilka vešla mezi ně. „Sláva Ukrajině!“ pronáším upřímně v mírné euforiI z úspěšného naložení krabic, a doufám v alespoň symbolickou nápravu trapné situace. Herojam sláva,“ odvětí Michail a kvapně odjíždí.

V sedm ráno mě ze spánku na gauči probouzí první kolegyně. Oplachuju obličej studenou vodou, vařím kafe a pouštím se do řešení různých úkolů a mailů. Najednou mi píše kolega ze Lvova, že balíky dorazily. Ještě nejsou ani tři odpoledne. Jak tam stihl jeden z těchto duchů za volantem, kteří nejspíš nikdy nespí, dojet tak rychle, mi asi zůstane navždy záhadou. Jeden z duchů za volantem, kteří nám stejně jako desítky jiných lidí nezištně pomáhají zachraňovat občanskou společnost v Ukrajině.

Chceme na tomto místě poděkovat všem, kdo s námi podporují ukrajinskou občanskou společnost. Díky vašemu zapojení můžeme pomáhat aktivním lidem na Ukrajině, kteří pomocnou ruku dále podávají každému, kdo ji potřebuje. Ačkoliv pozornost věnovaná ruské invazi do Ukrajiny slábne, situace v zemi se nezlepšuje. Dokazuje to například dlouhý seznam potřeb našich partnerů, mezi kterými jsou i potřeby naprosto základní, jako je pitná voda nebo třeba sůl. Jakákoliv vaše pomoc může mít zásadní dopad na konkrétní lidské životy, Proto vás prosíme, abyste zvážili další podporu NESEHNUTÍ, nebo jiných organizací, které v Ukrajině pomáhají.

 

Autor: NESEHNUTÍ | úterý 26.7.2022 8:47 | karma článku: 10,78 | přečteno: 288x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Krizi školního stravování memoranda nevyřeší. MŠMT se dál zdráhá podniknout reálné kroky

Pouhé dvě hodiny z nabitého dvoudenního programu strávili zástupci*kyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na konferenci Školní stravování 2022 v Pardubicích. Přitom právě MŠMT celý systém školního stravování řídí.

31.5.2022 v 13:56 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Šojguův zástupce skončil v poutech, za vzetí obřího úplatku mu hrozí vězení

24. dubna 2024  9:36

Ruské úřady v úterý večer informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova...

Konec výjimky, Stanjura chystá daň na tiché víno. Lidovci nejsou proti

24. dubna 2024  9:16

Výjimka ze spotřební daně pro tiché víno, kterou loni při jednání o úsporném balíčku uhájili...

Ukrajinec znásilnil, bodl a strčil do pytle patnáctiletou dívku, dostal 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  9:14

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Rusové ostřelovali Charkov, střely zasáhly obytné domy a zranily šest lidí

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  9:08

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik