Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Změnu ano, jen ne moc rychle. Zastaralé školní stravování MZe a MZ příliš netrápí

Posílit bezpečnost potravin a zdokonalit oblast výživy v Čechách. Takové jsou cíle Akčního plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, vznikajícího v režii Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví. 

Přinejmenším v oblasti školního stravování, jehož podpora je ukotvena v cílech dokumentu, ale Akční plán ve zdokonalování selhává. NESEHNUTÍ ve své kampani Pestré jídelny nedostatky této části připomínkovalo. Autoři*rky dokumentu ale s pomocí zavádějících a nepřesných argumentů veškeré návrhy organizace zamítly.

V kampani Pestré jídelny usiluje NESEHNUTÍ o změnu stávající vyhlášky o školním stravování. Mezi hlavní požadavky patří nahrazení zastaralého spotřebního koše smysluplnou a aktuální regulací, navýšení počtu bezmasých a rostlinných pokrmů ve školních jídelnách a také otevření školního stravování dětem se stravovacími omezeními nebo potřebami.

Akční plán nemá ve zdokonalování školního stravování příliš velké ambice. Svou neochotu pracovat na proměně strnulého systému přitom navíc skrývá za domnělou nepřipravenost veřejnosti na změnu. V sekci Stravování a výživa ve školách tak najdeme toto prohlášení: Rychlá změna se nedá očekávat, vše záleží na finanční situaci a pochopení společnosti.

Přitom je zřejmé, že si rodiče nutnost změny dobře uvědomují. Dokazuje to například reprezentativní průzkum agentury InsightLab z listopadu 2021. Z něj vyplývá, že si 69 % rodičů přeje ve školních jídelnách více rostlinných jídel, a že by 76 % rodičů takové jídlo na talíři svého potomka rádo vidělo alespoň jednou týdně. Pestřejší výběr a více zeleniny nebo ovoce jsou pak podle rodičů změny, které by školnímu stravování nejvíce prospěly.

Tváří v tvář těmto informacím, a také stále rostoucímu počtu dětí trpících nadváhou nebo obezitou, ale ministerstva se změnou systému školního stravování stále nespěchají. Příliš nadějí nedává ani výše zmíněná vágní formulace v akčním plánu, která postrádá jakékoliv konkrétní, měřitelné nebo alespoň časově ukotvené kroky vedoucí ke kýženému zdokonalení.

Draslík není všechno

Že školní stravování není v dobré kondici ukazuje kromě argumentů Pestrých jídelen také analýza Máme to na talíři a není nám to jedno Státního zdravotnického ústavu. Současný spotřební koš podle ní například umožňuje podávat ve školách nutričně nevyváženou stravu, což může mít negativní dopad na vývoj, zdravotní stav nebo stravovací návyky dětí.

Spotřební koš předepisuje jídelnám množství konkrétních potravin, se kterými musí pracovat a vůbec neřeší množství konkrétních nutrientů. Jeho nahrazení moderní alternativou, určující například nutriční parametry pokrmů, by přitom spolu s větším množstvím zeleniny, ovoce a luštěnin zajistilo dostatek nutrientů včetně více minerálů, vitamínů a vlákniny.

Autoři*rky akčního plánu ve vypořádání připomínek uvádí, že jediné nedostatky školní stravy jsou deficit v obsahu energie a kvalitních tuků, a také větší obsah soli. Studie, které tento argument podporují, se ale možným nedostatkem zeleniny, ovoce nebo luštěnin ve školních obědech vůbec nezabývaly.

Zpracovatelé*ky dokumentu využili studie jako argument pro tvrzení, že je ve školních obědech dostatek zeleniny, protože obsahují dostatečné množství draslíku. Vysoký obsah draslíku ale není jediným benefitem zeleniny a luštěnin ve stravě. Navíc, s ohledem na množství sodíku ve školní stravě vyšel i obsah draslíku ve školní stravě jako nedostatečný. Takový argument proto považujeme za zavádějící a nerelevantní.

Překážky samy nezmizí

Loňský průzkum také ukázal, že si 81 % rodičů myslí, že by školní jídelny měly nabízet jídla pro děti se stravovacími omezeními a potřebami, ať už jde o strávníky s alergiemi nebo třeba vegany. Tento požadavek však podle autorů*ek akčního plánu naráží na finanční, personální i technické limity.

V NESEHNUTÍ si uvědomujeme, že každá další varianta jídla přináší nové náklady. Považujeme ale za nutné pracovat na tom, aby tyto limity mohly být překonány. To, že personál školních jídelen dlouhodobě odvádí obětavou a náročnou práci za nízké platy, kvůli kterým vedení jídelen prakticky nemůže sehnat kvalifikované zaměstnance*kyně, považujeme za jasnou ukázku toho, jak malou váhu má školní stravování pro ty, kdo mají moc ho zlepšit. A to i přesto, že si s sebou mladí lidé stravovací návyky, získané ve školních jídelnách, ponesou celý život.

V NESEHNUTÍ jsme rádi, že autoři*ky akčního plánu shledali podle svých slov naše připomínky podnětnými. O to více nás však mrzí, že se jimi nezabývali podrobněji. Pevně věříme, že proběhnou další diskuze, na které kromě neurčitých příslibů navážou také konkrétní kroky. Kromě nás je totiž s očekáváním vyhlíží také rodiče malých strávníků a více než 1 200 lidí, kteří již svým podpisem Pestré jídelny podpořili.

Autor: NESEHNUTÍ | čtvrtek 21.4.2022 14:52 | karma článku: 8,76 | přečteno: 253x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik