Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nežít jen z těžby: Komunitní plánování v severní Arménii

Necelých dvě stě kilometrů od Jerevanu, a přes tři tisíce kilometrů od hranic České republiky, leží na severu Arménie, nedaleko hranice s Gruzií, rozšířená obec Achtala.

Život šesti a půl tisíce obyvatel oblasti dlouhodobě ovlivňují negativní dopady těžebního průmyslu měděných rud. Najít nové možnosti rozvoje regionu, a zvýšit kvalitu života v Achtale, se nyní spolu s místními snaží česká organizace NESEHNUTÍ, která zde sdílí své zkušenosti, vědomosti i ověřené postupy.

Dvě městská centra Achtala a Šamluch, a šest vesnic: Bendik, Verin Achtala, Nehoc, Pokr Ajrum, Mec Ajrum a Čočkan. Právě s aktivními lidmi z těchto sídel a ředitelem partnerské organizace Olegem Dulgaryanem pracuje NESEHNUTÍ na zlepšení života místních. Vliv, který má na jejich životy těžební průmysl, je vidět na každém kroku. Kolem silnic se tvoří skládky odpadu z těžebního komplexu, odkaliště mezi vesnicemi Čočkan a Mec Ajrum je plné nebezpečného chemického odpadu, a z kovozpracující továrny v Achtale vytéká do stejnojmenné řeky silně znečištěná voda.

Vyjmenované dopady těžby nejenže negativně ovlivňují životní prostředí a kvalitu vodního ekosystému v regionu, ale také přímo ohrožují zdraví lidí. Potvrzuje to například výzkum z let 2018-2021, na kterém se podílela také česká nevládní organizace Arnika. Místní se navíc potýkají s nízkým sociálním postavením a omezenými možnostmi obživy. Znečištění z intenzivní těžby totiž ovlivňuje také hospodářské výnosy. “Protože žijeme nedaleko dolu, nemůžeme ani prodávat ovoce a bobule na trhu,” vysvětluje jedna z aktivních místních Marus Grigoryan. Marus chtěla spolu se skupinou mladých lidí vyrábět čaje z lokálních bylin, kvůli blízkosti dolu ale nezískala potřebný certifikát.

Společné hledání nových cest

Nová pracovní místa, zvýšení sociální úrovně obcí, a rozvoj oblasti i v jiném směru než nabízí těžební průmysl. Setkání s komunitou ukázala, že právě na tato témata by se chtěli místní ve spolupráci s NESEHNUTÍ při rozvoji regionu zaměřit. Alternativu k práci v těžební společnosti pak lidé nejčastěji vidí v zemědělství a turismu. “Žijeme v podhorské zóně, kde se daří zemědělství, chovu dobytka i včelařství. Navíc jsou zde vhodné podmínky pro rozvoj cestovního ruchu, nádherná příroda i historická místa. Problémem je špatný stav cest a nedostatek hotelů nebo penzionů,” shrnuje starosta rozšířené komunity Achtala Arkadi Tamazyan.

Kromě chybějícího zázemí pro turisty vidí místní překážku také v nepřehlédnutelných dopadech těžby. “V oblasti by se mohl rozvíjet cestovní ruch, vzdušné sporty, rafting a horská turistika s kempováním,” vyjmenovává Aram Parsadanjan z Achtaly. Popularitu regionu v těchto odvětvích ale podle něj znehodnocuje fakt, že státní aparát nedostatečně kontroluje nakládání s těžebním odpadem. 

Pozvednout kvalitu života v Achtale by mohlo také efektivní zemědělství. Největší překážkou je ale nedostatek závlahové vody. “Je třeba zrenovovat celou vodovodní síť v oblasti. Kvůli nedostatku vody nevyužíváme asi tisíc hektarů úrodné půdy. Návrhů na řešení už bylo mnoho, ale zatím žádné nepřinesly skutečný výsledek,” uvádí zemědělec z Čočkanu Samvel Siradeghjan.

Boj s následky těžby i stereotypy

Podobné nápady a názory na budoucí směřování regionu vyvstávaly jak při individuálních rozhovorech s místními, tak při diskuzích ve fokusních skupinách. Díky dlouhodobému působení NESEHNUTÍ v oblasti byla výzva ke sdílení svých problémů a návrhů mezi místními vyslyšena, a to hlavně mezi mladými ženami. “To je skvělá zpráva. Mladí lidé často neměli odvahu se ozvat, protože je poté někteří označovali například za udavače. O vyvrácení tohoto stereotypu dlouhodobě usilujeme a zdá se, že se situace zlepšuje,” popisuje Eva Jašková z NESEHNUTÍ.

Co bude dál?

Sběrem nápadů a otevřením diskuze zapojení NESEHNUTÍ ani Olega Dulgaryana do života v obci Achtala nekončí. V plánu jsou další komunitní setkání, na kterých vznikne například konkrétní plán pro zvýšení podpory alternativního rozvoje regionu napříč komunitou. Návrhy sesbírané při setkáních také poputují k příslušným úřadům a odpovědným státním orgánům. Neodmyslitelnou součástí podpory je pak hledání cest jak změny financovat. Jednou z možností je například vytvoření centra mládeže, kterému může peníze poskytovat arménská vláda.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: NESEHNUTÍ | úterý 15.2.2022 9:36 | karma článku: 9,21 | přečteno: 210x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 289x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 303x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  18:17

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

Učiteli nepřidáme, zaplatíme školníka. Peníze pro pedagogy použijí školy jinak

10. května 2024

Premium MŠMT slibovalo přidat učitelům až na 130 procent platu. Aby se ředitelé škol vyhnuli propouštění,...

QR kód vedl k zubaři. Policie hned první den řeší desítky falešných lístků na MS

10. května 2024  17:56

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Izrael chystá v Rafáhu menší akce, aby nedráždil USA. Hamás myslí na comeback

10. května 2024  11:57,  aktualizováno  17:53

Izrael plánuje v částech Rafáhu na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik