Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec těžby uranu v Ukrajině: příležitost, nebo hrozba?

V Kirovohradské oblasti na Ukrajině působí od roku 2000 nevládní organizace Flora, jedna z ukrajinských iniciativ, které NESEHNUTÍ podporuje v rámci svého programu Cesta iniciativy.

Flora dnes vede kampaň za ochranu lidských práv a podporu tvorby bezpečného prostředí pro život v této oblasti. K dosažení takových cílů je však nezbytné bezpečně uzavřít uranové doly. Ty představují znatelné riziko pro životní prostředí a zdraví místních. Aktuálně také hrozí, že se doly uzavřou bez plánů na jejich sanaci a další směřování regionu, čímž se mohou negativní dopady těžby uranu na region ještě prohloubit. 

Na jaké problémy kampaň za bezpečné uzavření dolů naráží? A jak může k řešení tohoto problému přispět Česká republika?

Skutečné náklady na těžbu uranu

Uran se v Kirovohradské oblasti těží ve třech dolech: Inhulském, Smolinském a Novokostantynivském. Většina vytěženého uranu putuje do Ruska, kde se z něj vyrábí jaderné palivo. To se následně používá v ukrajinských jaderných elektrárnách. I přesto, že je “uran jedním z nejdůležitějších energetických nerostů na světě,” existují vážné a opodstatněné obavy týkající se environmentálních dopadů jeho těžby.

Podle organizace Flora dochází v Kirovohradské oblasti v důsledku těžby ke znečištění řeky Inhul i dalších vodních toků. Znečištění z 8 000 000 tun hlušiny uložené poblíž dolů se zase šíří vzduchem, a kyselina sírová využívaná k těžbě kontaminuje půdu a podzemní vody. Zhoršení kvality vody pociťují zejména lidé z odlehlých měst a vesnic, z nichž je 70 % závislých na vodě ze studní, “jejíž kvalita se neustále zhoršuje.”

Těžba uranu je také spojována s vysokým výskytem rakoviny v této oblasti. Kirovohradský region má výrazně více případů onkopatologie (273/100 000 lidí) než ostatní ukrajinské regiony. Vědci a lékaři to “připisují zvýšenému množství ionizujícícho záření v důsledku expozice radonu a znečištění z dolů.” Tyto negativní dopady těžby jsou přímým důsledkem nesprávné likvidace radioaktivního odpadu. Právě nedůslednost při jeho likvidaci způsobuje pronikání radioaktivního materiálu do okolních vodních systémů a půdy.

Budoucnost těžby uranu na Ukrajině

Kdysi zisková těžba uranu se pro Ukrajinu stala v posledních letech finanční zátěží. Ve snaze zabránit dalším ztrátám má ukrajinská vláda v plánu uzavřít do roku 2030 všechny ztrátové doly. Jedná se o čistě ekonomické rozhodnutí - dokud těžba uranu vydělávala, neexistovaly žádné plány na uzavření kvůli ekologickým či zdravotním problémům, které způsobuje lidem v jejím okolí.

Ukončení těžby způsobem, který bude šetrný k životnímu prostředí, je poměrně nákladným úkolem. Vzhledem ke ztrátovosti dolů je však pravděpodobné, že na to nebude mít ukrajinská vláda dostatečné prostředky. Pokud ale budou doly uzavírány unáhleně a bez programů na sanaci, mohlo by to životnímu prostředí v oblasti způsobit  ještě více škody, než kdyby zůstaly v provozu.

Stejně negativní dopad by mělo nepřipravené uzavření dolů na kvalitu života místních. Na těžbě uranu je v Kirovohradské oblasti závislých asi 40 % obyvatel. V případě náhlého uzavření dolů není pro takové množství lidí v regionu dostatek dalších pracovních příležitostí. Bez kvalitního programu transformace regionu a rekvalifikace místních tak hrozí, že se propuštění horníci budou muset za novými pracovními příležitostmi vypravit jinam a oblast se začne vylidňovat. 

Jak z toho ven?

Ačkoliv je řada místních stále proti uzavření uranových dolů, je jasné, že otázkou už není zda, ale kdy a za jakých podmínek se doly uzavřou. A právě Flora a další ekologické iniciativy se navzdory všem potížím snaží o to, aby k uzavření dolů v Kirovohradském regionu došlo bezpečnou cestou, jejíž součástí bude kromě důkladné sanace také plán na spravedlivou transformaci regionu a rekvalifikaci obyvatel.

Bezpečné ukončení těžby spojené s mnohaletou sanací a vytvářením nových pracovních příležitosti pro propuštěné horníky a další zaměstnance dolů se jeví jako nejlepší řešení této složité situace. A právě o něj Flora s podporou NESEHNUTÍ usiluje. Je ale zřejmé, že současná Ukrajina najde na takovou transformaci prostředky jen těžko. Sanace jednoho dolu může totiž řádově vyjít na desítky miliard korun.

Česko může pomoci

Česká republika má rozsáhlé zkušenosti se sanací těžby uranu, která u nás byla ukončena začátkem 90. let. Uran jsme navíc těžili stejným způsobem - loužením. Z ekologického hlediska jde o mimořádně brutální metodu, při které se do vrtů vtlačuje kyselina sírová, pomocí které se uran vyluhuje. Například ve Stráži pod Ralskem bylo takto pod zem napumpováno kolem čtyř milionů tun kyseliny. Spolupráce Česka a Ukrajiny se tak přímo nabízí. 

Rekultivace a snaha odstranit ekologické škody u nás úspěšně probíhá už desítky let, a můžeme tak v tomto ohledu nabídnout Ukrajině odborné zkušenosti a poradenství. Jako země Evropské unie bychom také mohli pomoci Ukrajině hledat cesty jak sanace financovat.

Právě NESEHNUTÍ už s pomocí začalo. V rámci programu Cesta iniciativy pomohla organizace Floře rozpracovat strategii práce na daném tématu, zorganizovala několik školení a zprostředkovala sérii konzultací s odborníky, kteří se na sanaci původně československé těžby uranu podíleli nebo podílejí. Kampaň Flory NESEHNUTÍ podpořilo také finančně. Nyní je v plánu další spolupráce, například na školení místních komunit nejvíce postižených těžbou v oblasti občanských aktivit a hájení svých zájmů. Cesta iniciativy také připravuje studijní cestu do České republiky, při které se představitelé ukrajinských iniciativ, ale i médií a samospráv, seznámí se sanací těžby uranu u nás.

 

 

Zdroje:

- ??????, ????. “?? ???????? ??????: ????? ??????? ?????????????? ????????????.” 

Mind, Mind.ua, 18 July 2019, 

https://mind.ua/ru/publications/20199858-na-uranovoj-orbite-zachem-ukraine-energetich

eskaya-megakompaniya.  

- Melanovski, Jason. “Ukrainian Uranium Mines Shut down amidst Protest Wave, Threatening 

Radioactive Contamination.”World Socialist Web Site, 10 Dec. 2020, 

https://www.wsws.org/en/articles/2020/12/11/ukr-d11.html.   

- “Non-Governmental Organization ‘Flora’: Annual Report 2020.”English Annual Report 

2020, NGO Flora, 2020, 

https://drive.google.com/file/d/1bmWB9ZY62-EQ9T_IRhqw5a2x5MvXz2oq/view.  

- “Uranium Mining Overview.”World Nuclear Association, Sept. 2021, 

https://world-nuclear.org/information-library/nuclear-fuel-cycle/mining-of-uranium/urani

um-mining-overview.aspx.  

- “Why Uranium Mines of Kirovograd Region May Close.”????????? | 

?????????????, 30 Mar. 2021,https://kr.suspilne.media/articles/9093.  

 

Autor: NESEHNUTÍ | pátek 17.12.2021 9:34 | karma článku: 8,13 | přečteno: 419x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jak se chystá převrat. V Německu začíná proces s extremistickou skupinou

29. dubna 2024  7:35

V Německu v pondělí začíná první z procesů se členy extremistické skupiny Říšští občané, kteří čelí...

Bombardování Gazy si vyžádalo nejméně 13 obětí, Biden mluvil s Netanjahuem

29. dubna 2024  6:53

Izraelské bombardování tři domů ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy zabilo nejméně 13 lidí a zranilo...

Letní teploty ještě vydrží. Ochladí se až koncem týdne, kdy přijdou přeháňky

29. dubna 2024  6:33

Přímý přenos V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Soud začal řešit podvod století za 2,4 miliardy. Okradených jsou tisíce

29. dubna 2024  6:21

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik