Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak výběr u voleb ovlivní výběr ve školních jídelnách?

Jak se jednotlivé politické strany a subjekty dívají na otázku nutné změny vyhlášky o školním stravování, která by měla vést ke zdravějšímu, pestřejšímu a chutnějšímu jídelníčku pro děti?

Na to jsme se v rámci kampaně Pestré jídelny zeptali v předvolebním dotazování. Odpovědi politických stran působí veskrze povzbudivě. Snad budou stejně působit i reálné kroky v příštích čtyřech letech.

Naše otázka na webu volebnikalkulacka.cz, stejně jako společné dotazování čtyř neziskových organizací v projektu volimprozvirata.cz ukázaly, že se i názorově velmi vzdálené politické subjekty v tématu aktualizace vyhlášky o školním stravování shodují. Všechny strany, které mají podle průzkumů šanci obsadit křesla v Poslanecké sněmovně, totiž souhlasí s navýšením podílu ovoce, zeleniny a luštěnin ve školní stravě.

Podpora legislativních změn vedoucích ke kvalitnější školní stravě, odpovídajícímu financování jídelen a vzdělávání kuchařů*ek. To jsou kroky, které je třeba učinit, aby se strávníci*ice ve veřejných institucích dočkali kvalitnější stravy s vyšším podílem rostlinné složky. Tyto kroky také zpřístupní stravování lidem s různými dietními omezeními nebo potřebami. Zda jednotlivé politické subjekty tyto kroky podpoří, jsme se ptali v projektu Volím pro zvířata.

Jaké jsou odpovědi? Hnutí ANO věří, že by více rostlinné stravy v jídelnách určitě prospělo, a to hlavně kvůli stále vážnějším problémům s obezitou. Pro zavádění změn je také hnutí SPD, prý je ale třeba držet se při tom rčení „všeho s mírou“. Koalice Piráti a STAN se chce problému nekvalitní stravy v jídelnách věnovat hned ve dvou rovinách – zvyšovat kvalitu a vyváženost jídel, a myslet na lokálnost a BIO původ surovin. Podnikat změny by chtěla také KSČM, na rozdíl od předchozích stran se k tomu ale odmítla zavázat podpisem.

Projekt Volím pro zvířata oslovil s dotazy všechny strany, které alespoň v jednom z předvolebních průzkumů z posledních měsíců překročily pětiprocentní hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny. Dvojice stran ČSSD a Přísaha ovšem na dotazy nereagovala ani po opakovaných výzvách. Koalice SPOLU místo odpovědí zaslala jen obecné vyjádření o tom, že se diskuzi o návrzích nebrání. Otázky ochrany a práv zvířat, které byly stěžejním bodem dotazování, tak pro tyto tři uskupení pravděpodobně nepředstavují dostatečně závažné téma.

V NESEHNUTÍ jsme velmi zvědaví, kdo se stane příští ministrem*yní školství a zdravotnictví. Hned jak se dozvíme odpověď, budeme zjišťovat, jaké kroky budou pro zlepšení a zpestření stravy ve školních jídelnách podnikat.

Dosavadní řešení totiž byla nedostatečná. Podle nás a téměř osmi set lidí, kteří za první měsíc kampaně Pestré jídelny podepsali výzvu ke změnám v systému školního stravování, totiž nestačí, aby školní jídelny jen výjimečně vařily zdravě, chutně a s ohledem na potřeby jednotlivých dětí. Tento standard by měl být zaručen v každé školní jídelně. Nejen v těch, kde je pro to dostatek motivace. 

Právě proto je nutné změnit vyhlášku o školním stravování tak, aby umožňovala jídelnám flexibilitu v tom, co mají vařit, a zároveň zaručovala, že podávané jídlo bude nutričně vyvážené. Je ale také třeba zaměstnance*kyně školních jídelen dostatečně ohodnotit a podporovat je v dalším vzdělávání, stejně jako jim usnadnit zbytečně komplikovanou administrativu

Cesta k lepšímu stravování na školách není jednoduchá, je ale skvělé, že existuje politická vůle to změnit. Uvidíme, zda tato vůle bude i po volbách.

Autor: NESEHNUTÍ | pátek 1.10.2021 8:44 | karma článku: 12,07 | přečteno: 379x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Podmínky míru musí určit Ukrajina, říká ministryně obrany Černochová

29. dubna 2024

Premium Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) o sbírce na munici pro Ukrajinu, komunikaci náčelníka...

Vědmy jdou do akce. Mladé dronařky tvrdě cvičí a chystají se na Rusy

29. dubna 2024

Premium Ukrajina (od zpravodajů iDNES.cz) Válka na Ukrajině je v nemalé míře válkou dronů a technologií. Ukrajina, ale i Rusko je vyvíjejí,...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik