Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česká zkušenost s komunitním plánováním míří do Gruzie

Komunitní plánování je účinný a prověřený způsob zapojení lidí do utváření budoucnosti regionu. Česká zkušenost s tímto procesem nyní nachází díky NESEHNUTÍ uplatnění ve dvou regionech v Gruzii.

Budoucnost měst a obcí zajímá nejen místní samosprávy, ale i lidi, kteří v lokalitě žijí. Přínosný dialog mezi těmito skupinami, stejně jako příležitost pro občany zapojit se do rozhodování, umožňuje komunitní plánování. O jeho přínosu dnes ví mnoho českých měst a obcí. V programu Cesta iniciativy nyní NESEHNUTÍ přenáší tuto místní zkušenost do dvou gruzínských oblastí, které trápí vyhlídky na nejistou budoucnost, i komunikační bariéra mezi občany a místní samosprávou.

S projektem komunitního plánování v Gruzii, který začal loni na podzim, pomáhá NESEHNUTÍ dlouholetý partner a místní organizace Abkhazintercont, odbornice na facilitaci a komunitní plánování z Čech a Slovenska, a zejména místní facilitátoři a facilitátorky, kteří za asistence NESEHNUTÍ samotné komunitní plánování zorganizují a povedou. Dvojice Zaza Gochelashvili Irma Kortua bude působit ve dvou obcích regionu Rača – v municipalitě Ambrolauri je to obec Tsesia v municipalitě Tskaltubo obec Tsutskhvati.

Krásná příroda a nejistá budoucnost

Obě municipality se dnes potýkají s nedostatkem pracovních příležitostí. Ambrolauri je sice proslulé díky výbornému vínu Khvanchkara, které do regionu láká turisty. Kromě zemědělství a turismu se zde ale další zdroj obživy místním hledá těžko. V okolí Tsutskhvati je situace ještě složitější. V bývalé hornické oblasti, která dříve patřila mezi prominentní regiony, dnes zbývá několik posledních uhelných dolů. A i ty mají být v blízké budoucnosti uzavřeny. Pro místní tak vůbec nebude snadné najít nový zdroj obživy. Někteří však vidí naději v turismu. „Oblast leží v podhůří Velkého Kavkazu a má nádhernou přírodu. Například v Tsutskhvati je raritou třináctipatrová jeskyně, kterou chtějí otevřít pro návštěvníky. Místní ale dobře vědí, že turismus má i své negativní stránky,“ vysvětluje koordinátor programu Cesta Iniciativy Jaromír Němec.

Obce tak před sebou mají důležité úkoly – zajistit pracovní příležitosti pro místní a najít cesty, které zabrání odchodu lidí z regionu. A právě komunitní plánování může být prvním krokem ke změně, která nastíní obcím nový směr a udělá z nich lepší místo pro život. „Chceme místním ukázat, že oni sami můžou budoucnost regionu významně ovlivnit a podílet se na ní. Představitelům obcí zase vysvětlujeme, že nemusí veškerou práci dělat sami, a že zapojení místních lidí do rozhodování o budoucnosti obce může být prospěšné všem,“ říká Němec.

Participace na vlastní kůži

Hlavním úkolem NESEHNUTÍ je předat místním facilitátorům*kám své zkušenosti a pomáhat jim při organizaci komunitního plánování. I přes současné okolnosti komplikující cestování Cesta Iniciativy s facilitátory*kami nesetkává jen online, ale i osobně. A to zatím na dvou schůzkách. Nejprve v únoru, a následně v dubnu, kdy se vAmbrolauri uskutečnil workshop, kterého se spolu s týmem z České republiky zúčastnili nejen gruzínští facilitátoři*ky, ale také představitelé*ky zapojených  obcí. „Jsme nadšení z nasazení Zazy a Irmy a zdá se, že i zástupci místní samosprávy mají o komunitní plánování velký zájem,“ podotkl k setkání Němec.

Zaza Gochelashvili, Irma Kortua a představitelé*ky obcí nyní čekají na příležitost vydat se na stáž do České republiky, kde navštíví místa využívající komunitní plánování a seznámí se s výhodami i úskalími tohoto způsobu rozhodování. Dvojice už nyní vidí cesty, jak by mohla participace občanů gruzínským regionům pomoci. „Mezi vedením obcí a lidmi jsou tu velké propasti. Pokud se projekt vydaří, probudíme v místních povědomí o komunitě a zodpovědnosti za budoucnost regionu. Vedení obcí se zase naučí otevřeně komunikovat a spolupracovat s lidmi, kteří přece mají stejné zájmy,“ popisuje své dojmy Gochelashvili.

Uzavřením projektu spolupráce nekončí

Po skončení stáže v České republice, která proběhne hned, jak bude pro gruzínské účastníky*nice možné vycestovat, začne vTsutskhvati a Tsesi samotné komunitní plánování. Úkolem facilitátorů*ek bude nejen přesvědčit místní o výhodách tohoto procesu a vtáhnout je do rozhodování o budoucnosti jejich regionu, ale také pomoci místním samosprávám naslouchat přáním lidí. Po celou dobu jim přitom bude NESEHNUTÍ k dispozici jako pomocná ruka. Samotným komunitním plánováním pak role NESEHNUTÍ v projektu financovaném UNDP končí. Propojení s místními však zůstane zachováno. „Při podobné spolupráci vám regiony a jejich obyvatelé přirostou k srdci. Chceme se tak podílet i na samotné realizaci nápadů, které z plánování vzejdou. Už nyní na to hledáme finanční prostředky,“ uzavírá Němec

                                                                                                    

The project “Public involvement into the process of regional development via community planning in Abmrolauri and Tkibuli in Georgia” is implemented by the United Nations Development Programme (UNDP) through the Challenge Fund, with the financial support of the Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic

 

Autor: NESEHNUTÍ | úterý 1.6.2021 12:00 | karma článku: 4,50 | přečteno: 168x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud potvrdil devět let vězení muži ze Šumperska za dlouhodobé týrání družky

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Za upálení družky dostal muž sedmnáct let. Nepamatuji si, co se stalo, hájil se

25. dubna 2024  9:45,  aktualizováno  10:10

Na sedmnáct let do vězení poslal Krajský soud v Brně muže za upálení jeho družky v Rajhradě na...

Automotodrom chce peníze za neodjetý ročník MotoGP, u soudu žádá 27 milionů

25. dubna 2024  10:07

Brněnský Automotodrom si chce pomocí žaloby vymoci 27 milionů korun, které požaduje za pronájem...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  9:48

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik