Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ve snu se snažím odtamtud utéct

Rozhovor se studentkou veteriny o jejích zážitcích z prvních návštěv velkochovů v rámci povinné praxe.
Vystresovaná prasata

 

Katka je studentkou veteriny, která se rozhodla podělit s ostatními o svoje zkušenosti z velkochovů. Jako studentka musí absolvovat povinné praxe, mezi něž patří i návštěvy  velkochovů prasat a krav. Svůj zážitek z první návštěvy chovu prasat popisuje takto:

„Bylo to velmi smutné. Pamatuju si pohled na ta prasata, viděla jsem úzké klece, ve kterých se nemohou prasnice ani pořádně hýbat, natož se otočit. Mají dost obité nohy, jak se snaží si lehnout, mají oteklé klouby. Jsou tam uvězněné jen proto, aby rostly. Druhá věc, co mě opravdu ‘dostala‘, bylo to, jak jsou prasata posprejovaná a popsaná fixami. Vím, že to má svůj účel, ale podíváš se na ta zvířata a nevidíš živé bytosti – vidíš čísla. Takhle si setkání se zvířetem nepředstavuji. Viděla jsem záběry z velkochovů už před nástupem na školu, ale jedna věc je to očekávat a druhá je vidět to na vlastní oči. Už jen ta logika, že se zvířaty je nakládáno jako s produkty. Dáme jim číslo a čekáme, až vyrostou, abychom je mohli zabít.“

Posprejovaná prasata

Když se potom vrátila domů, cítila smutek a bezmoc. O konkrétním místě nechtěla mluvit, i když jich navštívila několik. Říká totiž, že všude, kde doposud byla, to bylo prakticky stejné. Popisuje i to, jak se jí zážitek vracel ve snech. Navíc ji teď čeká praxe na jatkách.

„Zvířata tam budou přicházet a já se budu dívat, jak je zabíjejí. Dokonce bych s tím měla i pomáhat. To je pro mě něco, s čím nevím, jak se vyrovnám. Nejraději bych se tomu vyhnula, v noci se budím, ve snu se odtamtud snažím utéct. Snažím se to říct lidem. Upozornit je na to, jak tam ta zvířata trpí, ale oni to nevnímají. Cítím u toho šílenou bezmoc.“

Jednou z nejkontroverznějších součástí velkochovů, co se kvality života týče, jsou klece pro prasnice. Ty jsou podle chovatelů v klecích proto, aby nezalehla svá selata. V přirozených podmínkách však prasnice hledá místo, kde bude moci o selata pečovat, a tvoří si hnízdo – nic takového pochopitelně v prostředí velkochovu není možné.

„Myslím si, že je to spojené s frustrací a nedostatkem prostoru. Prasnice se pak chovají i agresivně.  Kolik času v takových kotcích stráví? Většinu života. Jsou v jedné kleci a pak je přesunou rovnou do další klece. Z porodnice jdou do klece, kde čekají na další říji. Pak proběhne inseminace a prasnice se zase vrátí do porodní klece. Na selatech jsou pak prováděny chirurgické zákroky bez tišení bolesti. V prvním týdnu života se kastrují, zkracují se jim zuby a ocásky.  Agresivní chování, jemuž mají tyto zákroky předejít, opět souvisejí s frustrací. Existují chovy, kde se to neděje. Když mají prasata dostatek prostoru, přirozenější podmínky.”

Matka oddělena od selat
velkochov

Dále jsme se bavili o kravách. Katka se na tato zvířata více specializuje na krávy, takže má možnost být na praxích v těchto typech chovů častěji. Popisuje, že setkání s kravami je pro ni o něco příjemnější. V kravínech se aspoň mohou pohybovat, jsou tam spolu. Trápí ji zde hlavně život telat.

„Aby měla kráva mléko, musí mít dítě. No, a kdybychom jí to dítě nechali, přicházíme o ten produkt, kvůli kterému to všechno děláme. Proto se tele hned po porodu matce odebírá. Byla jsem u porodu a viděla jsem, jak se prakticky okamžitě novorozené tele dá do přepravky a odvleče se pryč.

Když jsme v chovu krav, často chodíme k telatům. Jsou schopné vám olizovat ruce donekonečna. Je to sice roztomilé, ale skrývá se za tím drsná realita toho, že jim prostě chybí matka – nemají ukojený sací reflex. Telata bývají v kotcích po jednom, ale někde jsou kotce společné. Připadají mi tak spokojenější, mohou se mazlit, hrají si, mají možnost se alespoň trochu přirozeně projevit.“

Telátko

A jak se Katka dívá na možná řešení, která by zlepšila životy zvířat?

„V ideálním světě by lidé vůbec nepotřebovali živočišné produkty. Pokud už je ale nutné zvířata využívat, bylo by nejlepší, aby si lidé kupovali produkty od zvířat, která žijí v dobrých podmínkách. Je lepší volit BIO chovy, ale ideální je si osobně ověřit, jak zvířata žijí. Moji rodiče mají na vesnici slepice. Jejich vajíčka si klidně dám. Ty slepice běhají po dvoře, mohou natáhnout křídla, zobou trávu, běhají se psem… Jenže i kdyby všechna zvířata žila takto, museli bychom současnou spotřebu omezit, protože by to bylo výrazně více prostorově náročné. Člověk tomu musí být otevřený, uvědomělý. Aby překonal názor, který nám vštěpuje společnost. Ano děje se to, ale důležité je, co s tím já udělám.“

Velkochov slepic

 

 Pokud vás příběh zaujal, tak na webu hlavanahlave.cz si můžete přečíst další.  

Autor: NESEHNUTÍ | čtvrtek 30.4.2020 10:00 | karma článku: 13,77 | přečteno: 532x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno 

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:58

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik