Celoměstský park pro půlku Brna?

7. 06. 2018 9:09:32
Dokážete si představit park pro 200 000 lidí? Že to není možné? A kdyby přece jenom... Co by v něm všechno mělo být? Dost místa a komfortu pro všechny – lidi, rostliny i zvířata. Hřiště? Zázemí pro rodiče s dětmi?
Rychlotrasa pro cyklodopravu? Dostatek mostů přes řeku? Kdo chce bruslit v zimě, ocení zázemí pro pluh na sníh. A lidé na lodičkách třeba občerstvení na řece. A co takhle tančírna pod širým nebem nebo tábořiště? A místa, kam se lidé nedostanou – divočina, biotopy, hnízdiště?

O parku pro půlku obyvatelstva města Brna jsme přemýšleli koncem loňského roku spolu se zástupci a zástupkyněmi radnice i městských částí, občanskými iniciativami, odborníky a odbornicemi na urbanismus, dopravu a životní prostředí. S nápadem na park přišli manželé Suchánkovi. Vystavili svoji vizi na podzimních Městských zásazích v Brně v galerii Domu pánů z Kunštátu. A přišli s unikátní vizualizací svého nápadu – vytvořili 3D model, který zabral téměř celou místnost. Nad modelem byly umístěny cedulky shrnující informace o počtech lidí z jednotlivých městských částí užívajících zázemí řeky a také užitečná data pro pěší, lidi na kolech i na bruslích – za jaký čas se dostanou z jednoho místa na druhé.

Všichni zainteresovaní tak měli jedinečnou možnost podívat se na rozsáhlou oblast kolem řeky Svratky od přehrady na severu města až na jih, kde se slévá se Svitavou a uvědomit si, jak obrovský potenciál toto území má. Pro cyklisty a cyklistky je to nejen potenciál rekreační, ale i každodenní, pro pravidelné cesty do práce nebo do školy. Pro rodiny s malými dětmi nebo lidi staršího věku může být oázou pro bezpečný a podnětný každodenní pobyt. Místní lidé z Jundrova, Komína, Bystrce, Kohoutovic, Lískovce, z Brna – středu i jihu – ti všichni mohou těžit z potenciálu řeky a jejího bezprostředního okolí pro sport, odpočinek, dopravu. Území má aktuálně dostatek zelených ploch a lesů. Nabízí se o území přemýšlet koncepčně, zajistit tak rovnováhu mezi ochranou biotopů, sportovními, rekreačními či kulturními akcemi a aktivitami pro desetitisíce lidí.

Přijde vám to bláhové? Napadá vás, proč to nejde? Nezapomněli jsme se zamyslet i nad omezeními a riziky. Více hlav víc ví, a proto NESEHNUTÍ uspořádalo workshop, na který jsme pozvali ty, kteří daný prostor uživatelsky znají, rozhodují o něm, nebo jsou profesionály a profesionálkami z oblasti navrhování udržitelného využití území ve městech.

Co by mohlo ohrozit sen mít kolem Svratky celoměstský park? Společně jsme pojmenovali několik oblastí, které by zasloužily pozornost. V bezprostřední blízkosti řeky existuje již nyní zástavba – mnohdy v povodňovém pásmu. Bylo by tedy žádoucí další výstavbu v nejbližším okolí řeky v celém pásu od přehrady až po soutok se Svitavou dále nepovolovat. Svoji významnou roli v celém procesu budou hrát majitelé a majitelky pozemků v námi diskutované lokalitě. Bude třeba s nimi projednat dlouhodobou koncepci využívání pozemků a spolupráci na realizaci vize. Protože řeka a její břehy jsou cenné pro svoji ekologickou funkci, bude žádoucí vyvažovat míru lidských aktivit ve vztahu ke zdravému fungování a udržení biokoridoru. A konečně, celý záměr bude třeba zastřešit a zkoordinovat tak, aby naplňování vize pokračovalo nezávisle na volebních obdobích.

A co teď s tím? Na závěr setkání padla dvě doporučení – jednak by se výstup z akce měl stát podkladem pro tvorbu Akčního plánu k právě projednávanému Plánu udržitelné městské mobility pro Brno, a dále bude dobré zaslat výstup Kanceláři architekta města. Ta aktuálně rozpracovává prostorovou vizi pro celé město. Taktéž je třeba reflektovat vizi v balíku změn, kterým se povolují změny k aktuálně platnému územnímu plánu.

Účastníci a účastnice workshopu se shodli, že realizace takové vize by zajistila Brnu věhlas a ocenili by ji ti, kteří zde studují, věnují se turistice či tu prostě jen žijí. Dostatečné zázemí pro nemotorovou dopravu by ulehčilo již nyní přetíženým ulicím a přeplněným vozidlům veřejné dopravy. Podpořena by byla ekologická stabilita jedné z klíčových os – řeky Svratky včetně jejího okolí. Pěší by měli unikátní příležitost pro komfortní přístup k vodě, pro aktivity podporující jejich zdravý životní styl i poptávku po kulturních a komunitních akcích.

A kdo to zaplatí? Nezbytná otázka, jistě. Počáteční investice by měla být na straně radnice – zejména pro nastavení koordinace celé realizace, jednání s vlastníky, s potenciálními investory a investorkami, ale i pro mapování potřeb městských částí, které mají biokoridor Svratky na svém území nebo v docházkové vzdálenosti.

Na závěr je třeba říci, že Brno se už po dílčích úsecích revitalizaci prostoru kolem Svratky věnuje – jmenujme například úsek mezi Výstavištěm a vlakovým nádražím, kde architektonickou soutěž vyhrál nedávno zesnulý profesor Ivan Ruller se svým týmem.

Díky 3D modelu jsme měli možnost podívat na území z ptačí perspektivy. Díky manželům Suchánkovým jsme se na Svratku a její potenciál mohli podívat i pohledem vizionářským, tedy dlouhodobým. A díky účastníkům a účastnicím workshopu jsme pojmenovali potenciál a rizika, které by mohly realizaci vize omezit či ohrozit. Lze očekávat, že i mezi lidmi by měl projekt podporu. Sociologický průzkum nedávno ukázal, že v Jižním centru by většina lidí chtěla park s vodními plochami. Zbývá jen jediné – aby si vizi vzal někdo z politické reprezentace za své a rozběhl plánování a realizaci tak, aby překonala změny ve vedení města a udržela myšlenku.

Hana Chalupská, členka NESEHNUTÍ

Příloha: Park pro 200 000 Brňanek a Brňanů, záznam z workshopu (pdf)

Více inspirace pro udržitelnou a zelenou podobu měst naleznete na www.moudramesta.cz.

Workshop nad 3D modelem biokoridoru řeky Svratky podpořilo Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí z rozhodnutí ministra č. 01321662, Statutární město Brno a Nadace Veronica z fondu Společně pro Brno.

Autor: NESEHNUTÍ | čtvrtek 7.6.2018 9:09 | karma článku: 11.54 | přečteno: 696x

Další články blogera

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma článku: 5.67 | Přečteno: 266 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma článku: 10.78 | Přečteno: 284 | Diskuse

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma článku: 9.07 | Přečteno: 386 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 302 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 299 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.98 | Přečteno: 568 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
Počet článků 180 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1237

Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...