Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čas na vlastní party

„Je páteční březnové odpoledne. V komunitní zahradě v centru Pécse skupinky žen intenzivně diskutují a vyrábějí transparenty. V momentě, kdy je rozmístí do prostoru a vedle sebe sebe se najednou ocitají vzkazy jako...

... ME SOM ROMNI - MOJE ROZHODNUTÍ, MOJE VOLBA, MŮJ ŽIVOT; TOUCH MY PUSSY NOT HUMAN RIGHTS - Be human!; JUST LAW FOR EX-MIGRANTS; I HAVE A CHOICE a TIME 4 FEMINIST PARTY, uvědomuji si, jak vzácný okamžik to je. Kolem transparentů totiž stojí dvacet čtyři žen včetně mě samotné s nejrůznějšími zkušenostmi, z rozmanitých kultur i sociálních skupin. Aktivistky, romské ženy z komunit, feministky, ženy se zkušeností migrace. A co nás spojuje? Potřeba vyjádřit nahlas, co nás trápí, štve, co chceme a co rozhodně odmítáme... Po čtyřech dnech hledání vlastního hlasu všemi možnými uměleckými metodami mám pocit, že jsme to skutečně dokázaly.

Lucie Čechovská, koordinátorka programu Ženská práva jsou lidská práva v NESEHNUTÍ

Účast na tréninku „Kreativní hlasy žen”, který se odehrál ve spolupráci s neziskovou organizací NESEHNUTÍ a Colour Space Association Pécs, pro mě byla mimořádným dobrodružstvím i další zastávkou na mojí aktivistické cestě.

Především to byla nezvyklá zkušenost společného bytí s jinými ženami – z různých zemí, kultur, komunit. Všechny máme jiné povolání, jinou rodinu. Máme rozdílné cíle a životní priority. Různé zdroje síly. Celkem odlišně chápeme svoje meze. Máme o sobě jako o ženách rozdílné představy a různé porozumění tomu, co to znamená být ženou. Každá má jiný hlas. Na několik dní jsme se ale staly sehraným dvaceti čtyř členným ženským sborem, ve kterém bylo slyšet každou z nás.

Jak bylo dosaženo tohoto kreativního společenství?

  • Vytvořením bezpečného a přátelského prostředí, kde byl prostor pro vyjádření názorů, vizí, realizaci společných nápadů a kde byl prostor také pro jejich konfrontaci a změnu.
  • Možností poznat více sebe sama a prozkoumat své názory a emoce. Především za pomoci rozmanitých kreativních praktik, které jsem přijala a zahrnula do své práce.
  • Vybudováním   silné solidarity, pouta ve skupině, a to i za velmi krátkou dobu. I teď se cítím jako součást toho ženského kruhu.
  • Díky ukotvení akce v konkrétním prostoru. Informace o míře násilí vůči ženám v Pécsi se živě ozývala v každé z nás a inspirovala nás k noční akci, naprosto spontánní - „reclaim the night”, „night belongs to women too“ (“přeznačte noc”, “noc patří i ženám”). Díky tomu jsme v Pécsi na jihu Maďarska také zůstaly, zanechaly tam stopu. Staly jsme se ženami z Pětikostelí. Navzdory tomu, že jsme tam byly jen čtyři dny.
  • Díky možnosti zorganizovat finální veřejnou akci, na níž každá z nás vybírala a zkoušela různé metody a praktiky směřované na komunikování potřeb i problémů směrem k veřejnosti.   

Já osobně jsem zrealizovala své dávné přání a zúčastnila jsem se tvorby performance. Po doslova pár hodinách společného přemýšlení, zábavy a přípravných prací přišel silný, minimalistický projev ženské solidarity a pomoci v prolomení bariér, překonání potíží. Veřejné akce mohli obyvatelé a obyvatelky města vidět v neděli odpoledne v samém centru Pécse. Podle mého by ani Marina Abramowić, srbská umělkyně působící na poli performance a body art, nepohrdla účastí v něčem takovém. Šlo o jasný vzkaz, pravdivé emoce vyjádřené jednoduchou, ale hezkou formou.

Vedle toho se povedla také paralelní akce s oslovováním dívek a žen ve veřejném prostoru, aby vyjádřily, k čemu by chtěly najít odvahu. K tomu nám sloužily obláčky z papírů: „Mám odvahu …...”, do kterých ženy doplnily svou odpověď. Během rozhovorů jsem narazila na spoustu výzev, kterým ženy čelí a prožila s nimi také jejich minulost.

Paní, která má ve svých sedmdesáti letech odvahu začít život od znovu. Paní s dítětem, která ten den našla odvahu udělat něco jenom sama pro sebe. Dívka, která měla odvahu nahlas křičet – a najednou tak i učinila. Paní, která se i přes protest svého partnera (sedícího vedle) rozhodla akce zúčastnit a namalovala do obláčku úsměv. Protože má odvahu být šťastná navzdory všem. Stejně jako dvě anglicky mluvící dívky se vzhledem modelek, které seděly v kavárně, nebo Romka, která nic napsat nemůže, jelikož je negramotná. Ale řekla to nahlas a široce se usmála.

Hlasy těchto žen pro mě byly tou nejdůležitější zkušeností. Bez nich by naše společná výpověď a finální akce nebyla úplná. Ještě dnes, po tolika týdnech po akci, je slyším stejně tak silně. Slyším stále také hlasy ostatních účastnic. A čerpám z nich všechnu sílu do dalších činností...

 

Olesya Malyugina, trenérka WenDo (sebeobrana a asertivita), pravidelně pořádá WenDo tréninky pro příchozí ženy. Vede neformální skupinu Stop Violence against Migrant Women v polské Varšavě, v níž nabízí okamžitou a přímou podporu příchozím ženám, které zakusily sexuální a genderově založené násilí. Pracuje také na prevenci tohoto typu násilí vůči příchozím ženám v Polsku.

Článek byl přeložen z polštiny a vychází s podporou International Visegrad Fund.

Autor: NESEHNUTÍ | čtvrtek 25.5.2017 18:33 | karma článku: 7,76 | přečteno: 424x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik