Čas na vlastní party

25. 05. 2017 18:33:54
„Je páteční březnové odpoledne. V komunitní zahradě v centru Pécse skupinky žen intenzivně diskutují a vyrábějí transparenty. V momentě, kdy je rozmístí do prostoru a vedle sebe sebe se najednou ocitají vzkazy jako...

... ME SOM ROMNI - MOJE ROZHODNUTÍ, MOJE VOLBA, MŮJ ŽIVOT; TOUCH MY PUSSY NOT HUMAN RIGHTS - Be human!; JUST LAW FOR EX-MIGRANTS; I HAVE A CHOICE a TIME 4 FEMINIST PARTY, uvědomuji si, jak vzácný okamžik to je. Kolem transparentů totiž stojí dvacet čtyři žen včetně mě samotné s nejrůznějšími zkušenostmi, z rozmanitých kultur i sociálních skupin. Aktivistky, romské ženy z komunit, feministky, ženy se zkušeností migrace. A co nás spojuje? Potřeba vyjádřit nahlas, co nás trápí, štve, co chceme a co rozhodně odmítáme... Po čtyřech dnech hledání vlastního hlasu všemi možnými uměleckými metodami mám pocit, že jsme to skutečně dokázaly.

Lucie Čechovská, koordinátorka programu Ženská práva jsou lidská práva v NESEHNUTÍ

'09.jpg

Účast na tréninku „Kreativní hlasy žen”, který se odehrál ve spolupráci s neziskovou organizací NESEHNUTÍ a Colour Space Association Pécs, pro mě byla mimořádným dobrodružstvím i další zastávkou na mojí aktivistické cestě.

Především to byla nezvyklá zkušenost společného bytí s jinými ženami – z různých zemí, kultur, komunit. Všechny máme jiné povolání, jinou rodinu. Máme rozdílné cíle a životní priority. Různé zdroje síly. Celkem odlišně chápeme svoje meze. Máme o sobě jako o ženách rozdílné představy a různé porozumění tomu, co to znamená být ženou. Každá má jiný hlas. Na několik dní jsme se ale staly sehraným dvaceti čtyř členným ženským sborem, ve kterém bylo slyšet každou z nás.

17636854_1777464365601950_527152399132425252_o.jpg

Jak bylo dosaženo tohoto kreativního společenství?

  • Vytvořením bezpečného a přátelského prostředí, kde byl prostor pro vyjádření názorů, vizí, realizaci společných nápadů a kde byl prostor také pro jejich konfrontaci a změnu.

  • Možností poznat více sebe sama a prozkoumat své názory a emoce. Především za pomoci rozmanitých kreativních praktik, které jsem přijala a zahrnula do své práce.

  • Vybudováním silné solidarity, pouta ve skupině, a to i za velmi krátkou dobu. I teď se cítím jako součást toho ženského kruhu.

  • Díky ukotvení akce v konkrétním prostoru. Informace o míře násilí vůči ženám v Pécsi se živě ozývala v každé z nás a inspirovala nás k noční akci, naprosto spontánní - „reclaim the night”, „night belongs to women too“ (“přeznačte noc”, “noc patří i ženám”). Díky tomu jsme v Pécsi na jihu Maďarska také zůstaly, zanechaly tam stopu. Staly jsme se ženami z Pětikostelí. Navzdory tomu, že jsme tam byly jen čtyři dny.

  • Díky možnosti zorganizovat finální veřejnou akci, na níž každá z nás vybírala a zkoušela různé metody a praktiky směřované na komunikování potřeb i problémů směrem k veřejnosti.

Já osobně jsem zrealizovala své dávné přání a zúčastnila jsem se tvorby performance. Po doslova pár hodinách společného přemýšlení, zábavy a přípravných prací přišel silný, minimalistický projev ženské solidarity a pomoci v prolomení bariér, překonání potíží. Veřejné akce mohli obyvatelé a obyvatelky města vidět v neděli odpoledne v samém centru Pécse. Podle mého by ani Marina Abramowić, srbská umělkyně působící na poli performance a body art, nepohrdla účastí v něčem takovém. Šlo o jasný vzkaz, pravdivé emoce vyjádřené jednoduchou, ale hezkou formou.

10.jpg

Vedle toho se povedla také paralelní akce s oslovováním dívek a žen ve veřejném prostoru, aby vyjádřily, k čemu by chtěly najít odvahu. K tomu nám sloužily obláčky z papírů: „Mám odvahu ......”, do kterých ženy doplnily svou odpověď. Během rozhovorů jsem narazila na spoustu výzev, kterým ženy čelí a prožila s nimi také jejich minulost.

Paní, která má ve svých sedmdesáti letech odvahu začít život od znovu. Paní s dítětem, která ten den našla odvahu udělat něco jenom sama pro sebe. Dívka, která měla odvahu nahlas křičet – a najednou tak i učinila. Paní, která se i přes protest svého partnera (sedícího vedle) rozhodla akce zúčastnit a namalovala do obláčku úsměv. Protože má odvahu být šťastná navzdory všem. Stejně jako dvě anglicky mluvící dívky se vzhledem modelek, které seděly v kavárně, nebo Romka, která nic napsat nemůže, jelikož je negramotná. Ale řekla to nahlas a široce se usmála.

17547059_1777466962268357_6095410287209498164_o.jpg

Hlasy těchto žen pro mě byly tou nejdůležitější zkušeností. Bez nich by naše společná výpověď a finální akce nebyla úplná. Ještě dnes, po tolika týdnech po akci, je slyším stejně tak silně. Slyším stále také hlasy ostatních účastnic. A čerpám z nich všechnu sílu do dalších činností...

Olesya Malyugina, trenérka WenDo (sebeobrana a asertivita), pravidelně pořádá WenDo tréninky pro příchozí ženy. Vede neformální skupinu Stop Violence against Migrant Women v polské Varšavě, v níž nabízí okamžitou a přímou podporu příchozím ženám, které zakusily sexuální a genderově založené násilí. Pracuje také na prevenci tohoto typu násilí vůči příchozím ženám v Polsku.

Článek byl přeložen z polštiny a vychází s podporou International Visegrad Fund.

Autor: NESEHNUTÍ | čtvrtek 25.5.2017 18:33 | karma článku: 7.76 | přečteno: 424x

Další články blogera

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma článku: 5.67 | Přečteno: 266 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma článku: 10.78 | Přečteno: 284 | Diskuse

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma článku: 9.07 | Přečteno: 386 | Diskuse

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 302 | Diskuse

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.32 | Přečteno: 909 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.04 | Přečteno: 754 | Diskuse

Zdenek Horner

Ultrasionismus se už začíná podobat rasismu

Marně si lámu hlavu, k čemu se zveřejňuje seznam nějakých osob. Zveřejněné seznamy mají zastrašovat. Používal je protektorát, pak komunisti. Nyní jsou jako inspirace pro nějakou radikální odnož pravověrných aktivistů?

5.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 22.81 | Přečteno: 472 |

Zdenek Horner

Pořádek v dezinterpretaci

Poslední dobou se slovem dezinterpretace přímo šermuje. Dokonce se dá říci, že se tento pojem proměňuje v měřítko politické pravověrnosti a v důkaz ospravedlňující cenzuru. Prohlubování tohoto postupu je hloubení cesty do pekel.

3.3.2024 v 8:57 | Karma článku: 17.32 | Přečteno: 404 | Diskuse

Zdenek Horner

František (chci) Mír toho času papež

Svého času bylo pro mne dogma o neomylnosti papeže důvodem k ochladnutí vůči katolicismu. Dnes se však cítím s papežem v jedné řadě. Život neustále přináší výzvy k zamyšlení a sebereflexi, z nějž může vzejít čisté nad nejčistější.

27.2.2024 v 7:07 | Karma článku: 17.08 | Přečteno: 305 | Diskuse
Počet článků 180 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1237

Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...