NESEHNUTÍ

Malé ženy, co mají velkou sílu

13. 04. 2017 21:31:27
V gruzínském městě Kutaisi, které je známé hlavně levnými lety z a do evropských metropolí, jsme s NESEHNUTÍm v posledním březnovém víkendu uspořádali třídenní barcamp.

Společně se tu nad různými tématy, od kreativních kampaní, přes novinařinu v konfliktních regionech, až po práci s menšinami, zamýšlelo devadesát lidí z Gruzie, Arménie, Ázerbájdžánu, Česka, Ukrajiny, Ruska i Slovenska.

A co že je ten barcamp? Jedná se o speciální formu konference, kde ti, kdo lektorují, zároveň poslouchají, a ti kdo poslouchají, zároveň lektorují. Důraz je kladen na aktivní zapojení všech zúčastněných v rámci diskuzí a workshopů a vůbec to celé běží tak nějak víc fofrem než je u běžných konferencí zvykem.

Pro všechny, které zajímají lidská práva, ekologie, novinařina, tvorba webu a videí, kreativní kampaně či prostě touží měnit věci kolem sebe, byl barcamp skvělou příležitostí k nabrání nových zkušeností a inspirace. Široké spektrum pohledů a názorů na současný svět zde totiž představilo asi patnáct lektorů a lektorek ze sedmi zemí.

Mezi nimi vystoupil také Turgut Gambar, syn bývalého ázerbájdžánského prezidenta. Od tohoto velkého klidného muže, který je známým lidskoprávním aktivistou, celkem očekáváte hrdinské příběhy o těch, kdo za účast na proti-státních demonstracích dostali tresty ve výši až deseti let odnětí svobody. O něco víc vás ale zarazí, když stejné historky slyšíte i od drobných žen z Arménie či Gruzie.

Mezi takové silné ženy patří i Arménka Ofelya Zalyian. Ta se k občanskému aktivismu dostala jen velmi nepříjemnou náhodou, když byl její bratr, v té době ve vojenské službě, obviněn z vraždy svého kolegy. Jistota o jeho nevinně, založená jak na osobním vztahu, tak na naprosto chybějících důkazech, pomohla Ofelyi nejen donutit soud, aby se případem důkladněji zabýval a posléze osvobodil obviněného, ale hlavně se jí podařilo poukázat na zkorumpovanost arménské armády. Ofelya dostala na svou stranu rodiče zavražděného vojáka i širokou veřejnost včetně mnoha rodičů, jejichž synové byli během vojenské služby zabiti nebo neoprávněně uvězněni za obvinění z vraždy. Na první pohled nepochopitelné spojení rodin pozůstalých s rodinami domnělých vrahů způsobilo nakonec systémovou změnu v arménské armádě, soudnictví i vězeňství. Tento příběh se šťastným koncem ukazuje na sílu jednotlivce, přestože se jednalo o jemnou mladou a (v té době) nezkušenou mladou ženu, a tak nás všechny může povzbudit k zaujetí postoje tady a teď bez zbytečných výmluv.

Podobných inspirativních povídání zaznělo na barcampu z úst účastníků a účastnic desítky. I na Kavkaze velmi citlivé téma LGBTQI aktivismu sklidilo pozitivní ohlasy – také díky výborné prezentaci Mariam Kvaratskhelia z Equality Movement, gruzínské organizace, která si původní název LGBT Georgia musela změnit, aby získala svolení pro označení dveří svých nových kanceláří.

Přednáška Rimmy Gelenavy z Disarmament and Nonviolence o Romech a Romkách v Gruzii a práci s nimi upozornila na potřebu práce i se skupinami obyvatel, které bývají společností považované za „nedotknutelné“.

Kromě příkladů úspěšných kampaní připravil barcamp účastníkům a účastnicím i řadu praktických workshopů. David Pipia z Go Group Media učil zájemce jak tvořit profesionální video, Maria Sereda z Prague Civil Society Centre mluvila o úspěšných kreativních kampaních, Mzia Paresishvili z rádia Svobodná Evropa a novinář na volné noze Vojtěch Boháč vysvětloval, jak kvalitní novinařina dokáže stavět mosty místo tvoření propastí, slovenský profesor Juraj Smatana představil možnosti boje s šířením propagandy a dezinformací, Antonín Jelínek ze Slova 21 prezentoval nástroje pro tvorbu webových stránek a mnoho dalšího.

Nezapomněli jsme ani na angažované umění, které bylo účastníkům a účastnicím představeno ve formě výborného divadla utlačovaných v podání skupiny mladých herců a hereček z kutaiské neziskové organizace Fond Suchumi. Jejich interaktivní scénky se věnovaly drogám a násilí na ženách, tedy problémům, které trápí dnešní gruzínskou společnost.

Dovolím si tvrdit, že skrze akce jako byl barcamp, získávají aktivní lidé z celého světa mnoho tipů a doporučení, které mohou využít ve svých projektech a kampaních, čímž posunou svět zase o něco trošku blíž k „lepším zítřkům“!

Inka Jurková, EVS dobrovolnice NESEHNUTÍ v gruzínské organizaci Disarmament and Nonviolence

Fotografie: Antonín Jelínek

Autor: NESEHNUTÍ | karma: 9.72 | přečteno: 525 ×
Poslední články autora