Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Česko očima Gruzínky

Cesta do Prahy a do Brna mi ukázala Českou republiku z nové perspektivy. Tuto zemi jsem v minulosti několikrát navštívila jako turistka, ale až nyní jsem dostala příležitost poznat ji i „zevnitř“.

Seznámila jsem se především s problémy, s nimiž se potýká občanský sektor, a to jak z vnitřního, tak i vnějšího pohledu. Ukázalo se, že mnohé problémy jsou shodné s těmi, které v Gruzii řešíme i my.  V některých oblastech jsme ještě velmi daleko od toho, čeho bylo už dosaženo v Česku, ale i zde jsou stále rezervy – např. co se týče účasti žen v politice či sexistických reklam, které doslova bijí do očí. Ale třeba v oblasti ochrany sexuálních menšin předehnalo Česko Gruzii tak o 20 let.

O cestě do Česka bych toho mohla napsat spoustu - o svých dojmech a zkušenostech, které jsem díky ní získala. Chtěla bych se ale zaměřit na jeden den, který jsem symbolicky nazvala „romský“. Romové představují jednu z největších a nejkomplikovanějších etnických menšin v Česku. Otázky spojené s jejich integrací do společnosti a s tím, jak na ně většinová společnost nahlíží, jsou složité.

“Romský den“ byl pro mě plný nových zjištění, kontrastů, pozitiv i negativ. Ráno jsme navštívili Muzeum romské kultury, jediné svého druhu v Evropě. Spoluzaložila jej vnučka prvního Roma, který v Česku dosáhl právnického vzdělání. Je to místo, které vypráví nejen o historii tohoto etnika, ale také o jeho způsobu života – zvycích, odívání a umění (zejména hudbě). Zajímavou část expozice tvoří také samostatný koutek věnovaný romské tradici věštění a mystice. Bylo pro nás užitečné ponořit se do světa, který je nám prakticky neznámý.

Okouzleni krásou muzea jsme se vydali k dalšímu cíli naší cesty – romské „ubytovně“. V doprovodu sociální pracovnice Margity (Romky ze Slovenska, která žije a pracuje v Brně) jsme navštívili romské „ghetto“. Jednalo se o velký dům nepříliš vhodný pro život. I přes špatné životní podmínky si romské rodiny byty najímají za poměrně vysoký nájem. Ukázalo se totiž, že nemají jinou možnost – byt v normálním domě jim nikdo nepronajme. Jsou považováni za nevhodné nájemníky a sousedy. Být Rom zkrátka znamená být nežádoucí.  Nebylo příjemné tohle všechno vidět. Zjistila jsem, že i v samotné Evropě, se kterou se srovnáváme, existuje ještě mnoho nevyřešených problémů. Bez ohledu na všechna pozitiva společnost stále není úplně tolerantní – ačkoli existuje mnoho těch, kteří o vyřešení zmíněných problémů usilují. Je to taková „zvolená“ tolerance. Žijí vedle sebe, ale ne společně. Udivilo mě také, že existují tzv. „bílé“ a „černé“ školy. Ze škol, kde se postupně počet romských dětí zvyšuje, rodiče převádí své „bílé“ děti do jiných škol. Je jasné, že z této časné diferenciace na „my versus oni“ nemůže v budoucnu vzejít mnoho dobrého.

Po následující návštěvě mládežnického centra v organizaci IQ Roma servis jsem přece jen pocítila naději, že čeští Romové nezůstanou na své problémy sami. Mladí angažovaní lidé zde pomáhají při hledání práce, doučování či vymýšlení volnočasových aktivit. Myslím si, že takový přístup je mnohem důležitější než odmítání a ignorování.

Tento pozitivnější pohled završily i dojmy z rozhovorů s třemi mladými lidmi, kteří se zapojili do projektu Media Voice. Robin, Simona i Filip jsou jako většina Romů a Romek pro majoritní společnost neviditelní, ale přesto jsou aktivní a v tomto projektu získali rozmanité kompetence pro mediální komunikaci a participaci na veřejném životě. Toto vzdělání i zkušenost, že je někdo v jejich iniciativě podporuje, teď mají chuť zase předávat a sdílet s dalšími, nejen Romy a Romkami, a rozvíjet vlastní iniciativu.

 

Edita Badasjan pro NESEHNUTÍ

Novinářka a rozhlasová zpravodajka

Autor: NESEHNUTÍ | čtvrtek 7.1.2016 12:12 | karma článku: 12,71 | přečteno: 1134x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik