Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Povedzme sexizmu v reklame NIE

Na začiatok malý kvíz. Predstavte si billboard na ktorom je zobrazená žena spĺňajúca všetky kritéria súčasného ideálu krásy (mladá, štíhla, dobre tvarovaná), odetá v plavkách a umiestnená v sexi pozícii...

Schválne, aký produkt daná reklama propaguje? A) krby B) automobil C) tlačiareň D) politickú stranu? Nech ste vybrali ktorúkoľvek z možností, odpovedali ste správne. Gratulujeme, získavate bludišťáka.

A teraz ťažšia otázka. Predstavte si billboard na ktorom je zobrazená žena spĺňajúca všetky kritéria súčasného ideálu krásy, odetá v plavkách, umiestnená v sexi pozícii, spolu s reklamným sloganom „Došla vám šťava?“. Čo podľa vás daná reklama propaguje? Tipujete tabletky na erekciu? Služby verejného domu? Web s obsahom pre dospelých? Mýlite sa! Požičovňu elektrocentrál. Nie je to absurdné?

Prečo je sexizmus v reklame problém?

Ľudia sa stavajú k sexistickej reklame naozaj rôzne. Niektorých neskutočne rozčuľuje (som vinná v plnom rozsahu), niektorým sa páči, prípadne im pripadá vtipná. Väčšina ľudí si na ňu už akosi zvykla a stali sa voči nej otrlí. Niet divu! Veď sme každý deň vystavení stovkám reklamných zdelení a tých neetických a sexistických je naozaj veľa. Ak máte pochybovačnú náladu, nájdite si hodinu alebo dve vášho času a prezrite si archív šiestich ročníkov Sexistického prasátečka.

Sexistická reklama sa týka každého z nás, nech už zastávate ktorýkoľvek z vyššie uvedených postojov. Nie je odtrhnutá od reálneho sveta, ale spoluvytvára našu každodennosť, ovplyvňuje náš pohľad na svet aj nás samotných. To, že sú ženy v reklame často objektifikované, prehnane sexualizované a majú iba ozdobnú funkciu, napomáha vytvárať prostredie, ktoré podporuje sexistické postoje a sexuálne obťažovanie. Prostredie, v ktorom sú ženy považované za menejcennejšie a ich hodnota sa odvíja od vzhľadu.

Takáto reklama však neponižuje iba ženy. Robí hlupákov aj z mužov. Predpokladá totiž, že nekupujú produkty na základy ich kvality a ceny, ale že nasledujú akési pudové inštinkty. Zadávatelia takejto reklamy zrejme veria, že ženské telo a/alebo dvojzmyselný slogan spojený so sexom prinúti mužov bezhlavo produkt kúpiť. V podstate ich tak redukujú na chodiace libido bez mozgu. Svojich zákazníkov teda výrazne podceňujú a zákazníčky úplne ignorujú.

Čo s tým?

So sexizmom v reklame sa nemusíme zmieriť. K dispozícii máme nástroje, ktoré umožňujú meniť reklamné prostredie k lepšiemu. Efektívne je poslať podnet na Krajský živnostenský úřad, ktorý má možnosť sexistickú reklamu stiahnuť a jej zadávateľom aj udeliť finančnú pokutu. Význam má tiež kontaktovať samotné firmy, ktoré sa sexistickou reklamou prezentujú a vyjadriť svoj nesúhlas. Tak pochopia, že sexistickou reklamou neprídu k rýchlym ziskom, ale skôr poškodia svoje meno, prípadne stratia potenciálnych zákazníkov a zákazníčky.

Ak chcete vytvárať etickejšie reklamné prostredie, môžete tak urobiť aj prostredníctvom webovej stránky www.NEsexismu.cz , ktorá vám umožní spraviť oboje – poslať sťažnosť firme aj podnet úradu - a to len pomocou niekoľkých kliknutí. Každých 14 dní uverejníme na webe novú sexistickú reklamu, s ktorou môžete vyjadriť svoj nesúhlas.

Sexistická elektrocentrála – keď vám došla šťava a nápady

Ako prvú reklamnú kampaň, na ktorú môžete poslať podnet, sme vybrali požičovňu elektrocentrál DK Production. Firma sa rozhodla použiť na každej svojej elektrocentrále inú modelku, vždy v inej sexi pozícii a v inej miere obnaženosti. Nahota v reklame nemusí byť problematická. Vždy závisí od kontextu v akom je použitá. V tomto prípade ale nemá absolútne žiadnu súvislosť s propagovaným produktom a je samoúčelná. Použitie vizuálu spolu s dvojzmyselným sloganom „došla vám šťáva?“ navyše naznačuje, že to, čo sa dá požičať, nemusí byť len elektrocentrála, ale pokojne aj vyobrazená žena.

Použitie takejto reklamnej kampane vyžaduje minimum premýšľania, minimum kreativity, minimum marketingových znalostí. Asi preto ho toľko firiem stále využíva. Zadávatelia reklám by však mali pochopiť, že ženské telo nie je reklamný pútač a že reklama môže zaujať aj bez toho, aby znevažovala ľudskú dôstojnosť. Dúfam, že práve takéto posolstvo si sexistické firmy z našej kampane odnesú.

 

Diana Gregorová

Ženská práva jsou lidská práva

NESEHNUTÍ

Autor: NESEHNUTÍ | pátek 14.8.2015 13:03 | karma článku: 21,56 | přečteno: 3466x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

ANALÝZA: Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik