Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je násilí v Gruzii tolerováno?

Gruzínská společnost toleruje násilí a někteří lidé ho používají jako způsob řešení problémů. Takový jsem si odnesla dojem z mojí poslední návštěvy Gruzie.

Na podzim jsem Gruzii navštívila během dvoutýdenního pobytu jako turistka. Cestovali jsme v partě šesti lidí a chodili po horách v národním parku Tusheti na severovýchodě země. Podívali jsme se do Kazbegu, Gori a strávili 2 dny v Tbilisi. Ze země jsme odjížděli nadšeni díky místní pohostinnosti a krásné přírodě. V červenci jsem se do Gruzie na týden vrátila coby účastnice Setkání mladých v rámci Erasmu+ na téma Gender Awareness across Europe, díky kterému jsem se dozvěděla o této zemi a jejích tradicích další informace, bohužel ne vždy právě pozitivní. Tentokrát jsem odjížděla se smíšenými pocity.

Setkání 20 účastníků a účastnic z Arménie, Gruzie, Česka a Rakouska bylo tematicky zaměřeno na domácí násilí na ženách, přijímání LGBT osob (1) v arménské a gruzínské společnosti, na občanský aktivismus v těchto oblastech a mezinárodní výměnu zkušeností. V tomto příspěvku však nechci popisovat náš program a aktivity (většinu času jsme strávili posloucháním prezentací lidí z neziskové sféry, pokládáním otázek a diskuzemi), ale zaměřit se na tři problémy v gruzínské společnosti, o kterých jsem dříve nevěděla.

Respektují gruzínští muži své ženy, matky a sestry?

Ženy a zejména matky jsou zde údajně hluboce respektovány. Křesťanskou víru do země přinesla sv. Nino a nad Tbilisi ční socha Matky Gruzie. Muži při oslavách a různých příležitostech halasně a od srdce připíjejí na ženy a vychvalují je až do nebes. Tak se vše jeví zvenčí.

Realita je ale trochu jiná. Dozvěděla jsem se, že bití žen (2) ze strany jejich mužů je zde běžně tolerováno. V roce 2014 bylo svým mužem nebo rodinným příslušníkem doma zabito celkem 34 žen (3). Místní kancelář ombudsmana se nejčastěji zabývá právě případy domácího násilí. Ženy jsou obvykle v domácnosti, starají se o děti a prarodiče a nemají prostředky k případnému odchodu. Rodina, sousedé i policie se do „soukromých“ záležitostí nevměšují a před násilím zavírají oči. V zemi existují 3 státní azylové domy pro oběti domácího násilí, ale ženy zde mohou pobýt maximálně 6 měsíců. Většina z nich se nedokáže za tak krátkou dobu postavit na vlastní nohy a vrací se zpět domů. Navíc žena, která od svého tyrana uprchne, je rodinou i okolím považována za „špatnou“, protože to ona způsobila rozpad rodiny.

Hájení rodinné cti

Jeden večer jsme se v parku stali svědky rvačky. Nebyla to ale obyčejná šarvátka, na které jsme zvyklí z Čech, kdy si dva podnapilí borci dají tzv. „přes hubu“ a potom se nad panákem usmíří. Tohle bylo brutální napadení. Tři mladíci kopali do čtvrtého. Kopali ho z rozběhu do hlavy, do ledvin a do břicha, zatímco se válel na zemi. Kolem se rojily skupiny dalších mladých kluků ve věku asi 15-19 let. Pokřikovali na sebe. Napadený a jeho kamarádi utekli a ti ostatní je pronásledovali. Odehrálo se to v minutě. Chtěli jsme nějak zasáhnout, křiknout na ně, ať ho nechají být, ale organizátoři setkání nás zastavili, abychom se do toho raději nepletli. Mohlo by to být nebezpečné. Dostalo se nám vysvětlení, že rvačka byla domluvená předem a mladíci si jistě řeší nějakou soukromou záležitost. Někdo asi řekl něco nelichotivého o jejich matce nebo se dotknul jejich sestry a oni musí hájit rodinnou čest. Policii by to při výslechu obě strany zatloukly. Tak to tu prý chodí.  

Z celé záležitosti jsme byli v šoku. Možné vysvětlení incidentu nám připadalo absurdní. Vždyť toho kluka mohli zabít! Podle slov účastníka z Gruzie je matka posvátná a nikdo o ní nesmí říkat nic špatného. Jaký na to měly názor Gruzínky, jsme však nezjistili, protože se příliš neprojevovaly.

Jsi gay, lesba nebo nějak „divný“?

Gruzie se v mezinárodním průzkumu umístila na třetím místě, co se počtu věřících týče (těsně za Arménii). Věřících je tu 93 % a ateistů pouze 1 % (4). Více než 80 % obyvatel se hlásí k pravoslavné církvi a Patriarcha Ilia II. je s 90% oblíbeností nejdůvěryhodnější osobou celé země (5). Církev má na mínění lidí obrovský vliv. Dokonce ani oficiální proevropská vláda si nedovolí „si to s církví rozházet“. Katoličtí kněží se ke gayům, lesbám a transgender osobám staví odmítavě. V podstatě popírají jejich existenci v zemi.

17. května 2013 se v Tbilisi konal povolený a nahlášený pochod na podporu LGBT osob. Kněží už týdny předem při svých kázáních aktivizovali věřící veřejnost a vystupovali proti nim. Na podporu LGBT se sešlo kolem stovky lidí a proti nim se postavil dav zhruba dvaceti tisíc lidí v čele s kněžími. Levan, účastník pochodu, nám líčil, jak je dav napadl, a podle něho to byli právě kněží, kteří vedli agresivní dav v přední linii. Účastníky a účastnice pochodu schovala policie do žlutých maršrůtek, které se poté snažila dostat z běsnícího davu. Odpůrci LGBT maršrůtky napadli, vybili okna a dle Levanových slov se snažili vytáhnout lidi ven za vlasy (6). V následujících dnech ulice Tbilisi hlídaly skupinky „ochránců tradičních hodnot“ a ti napadali lidi, kteří se jim zkrátka „nezdáli“ třeba barvou kalhot nebo délkou vlasů (7).

Vážím si toho, že jsem se setkání mohla zúčastnit, a seznámit se tak s Gruzií i z jiného pohledu než coby běžná turistka. Určitě se tam plánuji opět vydat. S kolegyněmi z programu zabývajícími se ženskými právy se nám navíc podařilo navázat kontakty a domluvit budoucí mezinárodní spolupráci právě v problematice násilí na ženách.

Jana Plotková

NESEHNUTÍ

 

  1. https://cs.wikipedia.org/wiki/LGBT
  2. http://feradi.info/en/visualizations/a-toast-to-georgian-women?category=all
  3. Informace z prezentace zaměstnankyně úřadu gruzínského Veřejného ochránce práv.
  4. http://www.rozhlas.cz/plus/svet/_zprava/dve-tretiny-lidstva-jsou-verici-cesi-jsou-ctvrty-nejateistictejsi-narod--1478805
  5. http://cestovani.idnes.cz/co-by-gruzinec-neudelal-0v4-/kolem-sveta.aspx?c=A140625_154956_kolem-sveta_tom
  6. https://www.youtube.com/watch?v=LcW6ZKuakbo
  7. https://www.youtube.com/watch?v=0-oU4_T_imY
Autor: NESEHNUTÍ | pondělí 10.8.2015 20:21 | karma článku: 14,77 | přečteno: 1350x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik