Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Abcházie - naděje občanské společnosti za ostnatým drátem

Představte si, že žijete v zemi, která je o něco málo větší než Jihomoravský kraj a obyvatel má asi tolik jako polovina Brna.

Jste-li obyvatelem hlavního města Suchumi, je velmi pravděpodobné, že svého prezidenta potkáte alespoň jednou do měsíce. Skoro dvacet let byla tato oblast pod vlivem ekonomické blokády po válečném konfliktu s Gruzií. I teď je zhruba polovina obyvatel v produktivním věku bez práce. Ze země vede několik cest obehnaných ostnatým drátem, hlídají je ruští vojáci. Jaký je život v postkonfliktní oblasti, nad kterou mezinárodní společenství dávno zlomilo hůl? Jaký je život v zemi, odkud můžete na místní pas cestovat jen do Ruska? Umíme si vůbec ze středoevropské perspektivy představit, jak se žije v Abcházii?

Demokracie jako vstupenka do mezinárodního společenství?

V zemi, v níž můžete v jediný okamžik obdivovat průzračné moře se skotačícími delfíny i bílé vrcholky čtyřtisícovek, jsme strávili týden díky programu Cesta iniciativy, který se dlouhodobě věnuje podpoře aktivit místních občanských iniciativ. Se skupinkou mladých a angažovaných Čechů, Arménů, Azerů a s jednou úžasnou Běloruskou jsme doslova běhali po Suchumi od jedné neziskovky ke druhé a snažili se poodkrýt, jak tamní občanská společnost funguje a co ji vlastně drží při životě.

Překvapilo mě, jak zapálení a aktivní lidé se v tomto prostoru snaží o změnu. Nečekala jsem, že i přes všechny problémy země tam objevíme poměrně uvolněnou politickou atmosféru. Zástupci neziskových organizací referovali o tom, že poslední volby do parlamentu byly nejspíš skutečně demokratické a transparentní, a to hlavně díky nezávislým pozorovatelům. I přes ekonomické a sociální potíže, korupci i typickou postsovětskou společenskou pasivitu se hlavně v Suchumi, zdá se, daří různým občanským iniciativám ovlivňovat společnost směrem k pluralitní demokracii.

Patrná je cílená snaha místních organizací přesvědčit zbytek světa o abcházské demokracii a dodržování lidských práv. Děje se to i prostřednictvím navrhování a připomínkování zákonů ze strany neziskových iniciativ. V současnosti leží na stole prezidenta zákon o svobodném přístupu k informacím, který parlament přijal v posledním čtení. Očekává se, že ho prezident podepíše – pokud se tak skutečně stane,  bude v tomto směru Abcházie napřed i před Českou republikou. Přijetí zákona přímo nahrává nezávislým novinářům a upevňuje pozici občanské společnosti, která jeho přijetí iniciovala. I přesto, že implementace zákonů v Abcházii nebývá bez potíží a lze tedy očekávat přetrvávající přístup úředníků v zadržování určitých informací, pro občanskou společnost země to bude alespoň způsob, jak se proti podobným praktikám bránit soudní cestou.

Média tam, kde hlídá Rusko

Přesto je demokratizace ještě běh na dlouhou trať, za což může především ruská přítomnost a ruský vliv na celou státní správu, veřejnost i média. Po převratu z loňského roku se v Abcházii ze dvou velkých médií, opozičního a provládního, stala v podstatě média provládní. Kromě nich lze naladit ještě ruskou televizi, která kritickému myšlení obyvatel bohužel příliš neprospívá. Na druhou stranu se nezávislí novináři pyšní tím, že mají veřejnou podporu a vysokou čtenost tištěných novin i v regionech na okraji země. Bohužel jejich finanční situace stále neumožňuje distribuci ve větším měřítku.

„Dnes máme několik neziskových organizací, které jsou docela silné, ale dřív jsme jich měli víc, protože bylo víc donorů a dotací. Ale teď tento občanský aktivismus namísto v neziskovkách probíhá po facebooku. Sociální média se stala platformou pro dobré i pro špatné věci,“ řekla mi jednoho slunného dopoledne Liana Kvarchelia z Centra humanitárních programů, kde se zabývají hlavně legislativními změnami. S povzdechem dodala, že se lidé schází spíše k malým jednorázovým akcím, které nevedou k systémovým změnám. Facebook je také pro ty, kdo mají internet, hlavním zdrojem aktuálních informací. Navíc je země tak malá, že na kritický příspěvek může hned reagovat třeba předseda vlády.

Když občanská společnost vzejde z války

Většina neziskovek v Abcházii vznikla v devadesátých letech na sutinách doznívající války. Záměrem těchto iniciativ bylo například postarat se o raněné válečné veterány nebo o děti poznamenané válečnou zkušeností. Postupně se působnost těchto spíše servisně zaměřených organizací posunula k běžné péči o invalidy nebo o děti ze sociálně slabších rodin. Významnou součástí občanské společnosti jsou již dnes také advokační neziskovky nebo nezávislá média. A všechny trpí problémy s financováním.

Zahraniční dárci mají velmi omezené možnosti podpory organizací v neuznané zemi. Z ruské strany je občanský sektor považován spíše za nepohodlnou opozici. Vláda, která je ekonomicky přímo závislá na příspěvcích z Ruska, má co dělat s tím, aby ufinancovala běžný provoz země. Fundraising  evropského typu nemůže dost dobře fungovat v nefunkční ekonomice. Některé projekty jsou alespoň podporovány místními telefonními operátory, nebo se ojediněle objeví donoři ze západu. Převážnou část kapitálu si ale organizace shání samy prostřednictvím sociálního podnikání v nejrůznějších odvětvích. Tato situace není jednoduchá, ale vede ke zvýšené citlivosti k tématům. Neziskovky si zkrátka musí velmi dobře rozmyslet, čemu se budou věnovat, zda má smysl něco dělat, zda to stojí za investici. Později jsme v Gruzii viděli odvrácenou stranu projektového financování. Řada neziskovek tam čerpá zdroje z evropských peněz a často nám nebylo vůbec jasné, zda jejich činnost vychází ze skutečných potřeb obyvatel, nebo spíš z potřeby vyplnit správně kolonky formulářů od západních donorů.

Za zmínku stojí také genderová nevyváženost společnosti, která se promítá i do podoby občanských iniciativ. Zatímco do čela politických stran se staví muži, občanský sektor by v Abcházii patrně nemohl existovat bez silných žen. Mnohé z nich se začaly z altruistických pohnutek angažovat již během prvního válečného konfliktu v devadesátých letech. Genderové rozdělení společnosti je ostatně vidět všude, hluboce zakořeněná tradice zkrátka blízkosti žen a mužů nenahrává (ale přesto je v neziskovkách i několik mužů a naopak v politice pár žen).

Schizofrenie v zemi duší

Z celého abcházského pobytu jsem měla, asi podobně jako ostatní, velmi rozporuplné pocity. Viděli jsme lidi toužící po změnách, lidi snící o fungující moderní demokracii, lidi aktivní a podnikající konkrétní kroky tímto směrem. Zároveň jsme si ale museli stále připomínat současnou situaci Abcházie jako oblasti mezi dvěma státy, mezi dvěma světy a pod faktickou nadvládou Ruska. Gruzie by chtěla do Evropy celistvá, ale s neuznanými oblastmi, Jižní Osetií a Abcházií, není po posledním konfliktu v roce 2008 možné vést dialog. V tomto sporu o územní celistvost země je z pohledu Gruzie nepřítelem číslo jedna Rusko, které separatistickým územím blahosklonně podalo pomocnou ruku.

Abcházie by sice chtěla být nezávislá, ale na poli mezinárodních vztahů se dostala do patové situace. Když nebude spolupracovat s Ruskem, kdo jiný pomůže bránit hranice s Gruzií? Kdo bude zemi finančně podporovat? Odkud tam budou přijíždět turisté? Odpovědí určitě nejsou spřátelená neuznaná území, ani chudé země jako Venezuela, Nauru nebo Nikaragua, jediné státy, které Abcházii vedle Ruska uznaly. Snažím se vidět východisko pro občanskou společnost, která se vyvíjí v relativně demokratickém uspořádání. Ale vtírá se myšlenka, že bez zájmu mezinárodního společenství se tento region pravděpodobně žádného pozitivního vývoje nedočká.

 

Hanka Svačinková
dobrovolnice NESEHNUTÍ
studentka občanského sektoru FHS UK a etnologie FF MU

*Tento zápisek se skládá z dojmů, které jsem během návštěvy Abcházie získala a které jsem se pokusila blíže popsat, necítím se být odborníkem na reálie jižního Kavkazu, jde o čistou reflexi ze studijního pobytu.

Autor: NESEHNUTÍ | pondělí 8.6.2015 16:52 | karma článku: 13,63 | přečteno: 687x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Krizi školního stravování memoranda nevyřeší. MŠMT se dál zdráhá podniknout reálné kroky

Pouhé dvě hodiny z nabitého dvoudenního programu strávili zástupci*kyně Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy na konferenci Školní stravování 2022 v Pardubicích. Přitom právě MŠMT celý systém školního stravování řídí.

31.5.2022 v 13:56 | Karma: 12,16 | Přečteno: 422x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Poznávání se skrze chlebíčky. Cizinci v Brně je připravují s ingrediencemi ze své vlasti

Obložený chlebíček je stálicí české gastronomie. Jak ale NESEHNUTÍ ukazuje ve své nové kampani Join the Table, i takové domácí klasice mohou prospět mezinárodní vlivy, chutě a nápady.

28.4.2022 v 15:11 | Karma: 9,42 | Přečteno: 377x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Změnu ano, jen ne moc rychle. Zastaralé školní stravování MZe a MZ příliš netrápí

Posílit bezpečnost potravin a zdokonalit oblast výživy v Čechách. Takové jsou cíle Akčního plánu realizace Strategie bezpečnosti potravin a výživy 2030, vznikajícího v režii Ministerstva zemědělství a Ministerstva zdravotnictví.

21.4.2022 v 14:52 | Karma: 8,76 | Přečteno: 253x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Neprůstřelné vesty místo flipchartů. První dva týdny pomoci pro Ukrajinu ve válce

Občanské aktivisty*ky, novináře*ky nebo obránce*kyně lidských lidských práv podporujeme v Ukrajině už od roku 2014. A nepřestáváme, ani když v zemi zuří válka.

10.3.2022 v 14:38 | Karma: 13,70 | Přečteno: 344x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Nežít jen z těžby: Komunitní plánování v severní Arménii

Necelých dvě stě kilometrů od Jerevanu, a přes tři tisíce kilometrů od hranic České republiky, leží na severu Arménie, nedaleko hranice s Gruzií, rozšířená obec Achtala.

15.2.2022 v 9:36 | Karma: 9,21 | Přečteno: 210x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Proč je důležité vést advokační kampaně i v době covidu. Příklad Ukrajiny

Terapeutické míhání malebných karpatských kopečků s bronzovým nádechem podzimu za oknem dálkového vlaku Lviv – Čop přeruší rázným zaklepáním paní průvodčí s rouškou pod nosem a informací, že se blíží konečná stanice.

22.12.2021 v 13:23 | Karma: 8,41 | Přečteno: 266x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Konec těžby uranu v Ukrajině: příležitost, nebo hrozba?

V Kirovohradské oblasti na Ukrajině působí od roku 2000 nevládní organizace Flora, jedna z ukrajinských iniciativ, které NESEHNUTÍ podporuje v rámci svého programu Cesta iniciativy.

17.12.2021 v 9:34 | Karma: 8,13 | Přečteno: 419x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

NESEHNUTÍ

“Najmeme vás, jen pokud jste prsatější", inzeruje sexisticky zbrojní veletrh IDET

Od veletrhu, který je postaven na obchodu se zbožím určeným k zabíjení lidí, nejspíš nelze očekávat nic pozitivního. Způsob, jakým se pořadatelé zbrojního veletrhu IDET postavili k náboru hostesek, je ale obzvlášť zarážející.

7.10.2021 v 14:52 | Karma: 14,81 | Přečteno: 784x | Diskuse| Brno

NESEHNUTÍ

Jak výběr u voleb ovlivní výběr ve školních jídelnách?

Jak se jednotlivé politické strany a subjekty dívají na otázku nutné změny vyhlášky o školním stravování, která by měla vést ke zdravějšímu, pestřejšímu a chutnějšímu jídelníčku pro děti?

1.10.2021 v 8:44 | Karma: 12,07 | Přečteno: 379x | Diskuse| Politika

NESEHNUTÍ

Česká zkušenost s komunitním plánováním míří do Gruzie

Komunitní plánování je účinný a prověřený způsob zapojení lidí do utváření budoucnosti regionu. Česká zkušenost s tímto procesem nyní nachází díky NESEHNUTÍ uplatnění ve dvou regionech v Gruzii.

1.6.2021 v 12:00 | Karma: 4,50 | Přečteno: 168x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Sexuální výchova má být pro všechny a o všech

Jaká témata sexuální výchovy jsou dosud netematizovaná? Jaké její aspekty jsou pro současné mladé lidi důležité? A jak vytvořit prostředí, kde všichni můžeme rozvíjet své vztahy férově, citlivě a otevřeně?

19.2.2021 v 22:23 | Karma: 7,66 | Přečteno: 747x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Jaké to je, když jste ve válce?

Loni na podzim se znovu rozhořel spící konflikt mezi Arménií a Ázerbájdžánem o oblast Náhorního Karabachu. Jaké to je, když vám za okny zuří válka? Zeptali jsme se dlouhodobé spolupracovnice NESEHNUTÍ z Jerevanu.

11.2.2021 v 13:31 | Karma: 8,96 | Přečteno: 483x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Na vegany jsem už alergickej

Při sledování střetů a debat týkajících se zvířecích práv a veganství lze získat dojem, že jsou od sebe oba tábory zastávající buď karnistickou, nebo veganskou ideologii odděleny nepřeklenutelnou řekou. Je tomu opravdu tak?

1.11.2020 v 8:36 | Karma: 9,31 | Přečteno: 984x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Věci, které nevidíme v mainstreamovém pornu

Pokračování článku “Co chybí mladým lidem v sexuální výchově?” Obrazy, se kterými se dospívající v porno filmech setkávají, ovlivňují jejich vnímání svého vlastního těla. Jak by měla probíhat reflexe reality pornografie?

27.7.2020 v 18:35 | Karma: 11,05 | Přečteno: 3251x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Co chybí mladým lidem v sexuální výchově?

Mladým lidem není jasné, kdo a za jakých okolností dává souhlas s fyzickým intimním kontaktem. Jakým způsobem by to mělo probíhat?

16.7.2020 v 7:00 | Karma: 11,17 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik