Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

BarCamp aneb Jak uspořádat akci pro 80 lidí v Gruzii a nezapotit se u toho

Noc, mrazivý vítr, plechová hala a zástup jedinců postupující husím pochodem v uličkách z pletiva. Výjev jako z dramatického filmu, při bližším pozorování je ale všechno jinak. Kožené kabelky, jehlové podpatky, haldy nákupních tašek mísící se s krosnami, pohorkami a camelvaky. Tohle je koridor do nízkonákladového letadla, let Budapešť-Kutaisi. My nejsme ani jedna z početných skupin – ani Gruzíni a Gruzínky létající na dovolenou do Budapeště, ani horští nadšenci využívající nízkonákladovky k přechodům Kazbegu. Jsme NESEHNUTÍ a jedeme organizovat první BarCamp v historii města Kutaisi.

Intenzivní 3 dny příprav a stejně intenzivní 3 dny BarCampu. Pořád jsem čekala neočekávatelné. Mám své různorodé zkušenosti z Gruzie a vlastně mi ani nevadí, když se věci často (i v rozmezí jednoho dne několikrát) mění a člověk na ně musí pružně reagovat. Náš BarCamp však probíhal překvapivě hladce.

Nebo téměř hladce.

Když jsme na poradách s gruzínskou organizací po dlouhé hodiny řešili, co bude na coffee break, jaké saláty a kolik chlebů, kde bude na stole ležet vege kotleta a kde kečup, selhávaly i metody jako facilitace nebo moderování. Gruzínská posedlost jídelní tabulí prodlužovala porady do pozdních hodin, zato všichni na BarCampu si spokojeně chrochtali.

Jako daleko větší výzva se zdály univerzitní prostory. Nejprve jsme museli absolvovat sáhodlouhé oficiální přijetí v akademickém stylu (doufám, že naše tenisky nebyly moc vidět). Následně se jakoby odnikud začali vynořovat různí zcela neznámí lidé s neodbytnou potřebou cokoli organizovat. Každý začal vymýšlet svoje řešení, pořád se stálo na chodbě a debatovalo se o tom, do kterého rohu postavit stůl. Nebýt Irči, která se v daný moment zachovala jako žena činu, stáli bychom tam bezradně doteď. Irča vůbec místní muže dost provokovala – nejčastěji tím, že chtěla sama stěhovat stoly nebo židle.  Když pak vyrazila s těžkým stolem na zádech, Gruzíni si vyměnili zděšené pohledy a jali se také pracovat.

Šokující naopak pro nás byly prostory, které jsme měli pro realizaci akce k dispozici.

Přednáškové místnosti s těžkými temně červenými závěsy, dřevěné lavice (až pryčny) naskládané jedna za druhou tak, aby v místnosti nezůstal ani centimetr volného prostoru. A stejně tak prostor pro přednášející zhruba na půlmetrový úkrok vpřed a vzad. V tomto prostředí se měl odehrávat BarCamp, neformální a moderní setkání lidí z různých zemí a různých generací? Nebudu se zde ani pozastavovat nad chudáky těmi, kdo tráví v gruzínských lavicích školní léta – v těchto podmínkách se na přednáškách vyspí jen stěží.

Naštěstí máme v týmu lidi, pro které ani sovětské lavice nejsou překážkou – Milan s Martinem se dali do stěhování stolů a lavic ve velkém a z šílených prvorepublikových „mučeben“ vytvořili příjemné posluchárny s půlkruhovým uspořádáním a SPOUSTOU volného prostoru. Už chápu, že osvěta nesouvisí jen se vzděláním, ale i s tím, že je potřeba do učeben dostat více světla. Procházející prorektor nemohl překvapením ani popadnout dech.

Když se první den do foyer nahrnul sedmdesátihlavý dav z různých koutů Kavkazu, nestačil se divit, jak přátelské a inspirativní prostředí jsme vytvořili. Hned při prezenci si účastníci a účastnice různých národností, jazyků a věku vyrobili vlaječku se jménem, kterou mohli měřit svoji náladu. (A možná ani nevadilo, že tahle aktivita nejvíce bavila organizátorský tým.) Pak ve svých složkách objevili podivné barevné chlupaté dráty (jak později zjistili, sloužily na zvládání motorického neklidu při přednáškách). A když je na stolech čekaly veganské hody, dosahovala úroveň údivu u většiny přítomných svého vrcholu. Jeden účastník se mě dokonce vyptával, jestli je proti pravidlům veganství pít džus a colu (z nápojů byla k dispozici jen káva, čaj a voda).

Náš původní plán byl nebýt kontroverzní, pouze provokativní. Možná kruhové uspořádání lavic, veganská strava nebo konstelace Měsíce způsobila nečekané – účastníce i účastníci po kontroverzních tématech přímo prahli! Byli to právě oni, kdo mnohá témata vtahoval do diskusí, ačkoli jsou v místní společnosti stále tabu.

Přednáška o LGBT v Ázerbájdžánu proběhla v překvapivě mírné a přátelské atmosféře. Při diskuzi o ideálních státech se většina shodovala na právu volby sexuální orientace jedince. Dlouhou dobu diskutovali o právech vězňů a trestu smrti. Do diskuze o domácím násilí na ženách nebo o platové nerovnosti se zapojovali hojnou měrou také muži. Při workshopu o bezbariérovém městě se lidé neváhali vžít do role hendikepovaného člověka a chodit se zavázanýma očima nebo se nechat vézt po schodech na kolečkovém křesle.

Dostalo se dokonce na regionální politické kontroverze.

Zajímavý byl moment, kdy se jedna účastnice představila stylem, že pochází z Náhorního Karabachu, „tedy z části Arménie, s čímž možná její azerští přátelé nebudou souhlasit.“ (Nevím, jestli nesouhlasili, ale když večer tancovali na místní diskotéce, nevypadalo to, že mají politické otázky vliv na míru zábavy). Nebo později, když jeden z účastníků z Náhorního Karabachu jinému azerskému účastníkovi vysvětloval situaci v karabašských věznicích.

Společenské večery měly vůbec něco podstatného do sebe. Když jsem pozorovala národnostně rozrůzněné skupinky, které spolu vesele popíjely, říkala jsem si, jestli nejsou ty regionální konflikty zbytečné.

Kulturním zážitkem pro nás organizátory bylo ubytování v místním hostelu typu „tetina z dědiny“ – domácí jídlo, domácí víno, domácí zvyky. Našince třeba překvapí, z čeho všeho pan majitel pil. Vydlabané zvířecí rohy jsou normální, ale když začal vytahovat různé misky, balancovat s nimi na hlavě, pít ze zvonce, zapalovat alkohol na talířku, nestačila jsem se divit. Vrcholem bylo, když jsem požádala o vodu a paní se mě nevěřícně ptala: „Vodu? Jakou vodu? Jako na pití?!?“. Hold, jiný kraj, jiný nápoj.

Kristina Studená

Program Cesta iniciativy
Koordinátorka výjezduYouth Reality 

 

Autor: NESEHNUTÍ | úterý 7.4.2015 18:49 | karma článku: 8,23 | přečteno: 309x
  • Další články autora

NESEHNUTÍ

„České nevládní organizace odvádí hodně práce," hodnotí arménská aktivistka stáž v Česku

Sjuzanna Petrosjan, zakladatelka arménské nevládní organizace Inclusion Armenia, se už 14 let věnuje zdravotně postiženým dětem a jejich rodinám. Také se zajímá o inkluzivní vzdělávání a práva osob se zdravotním postižením.

20.10.2022 v 14:25 | Karma: 5,67 | Přečteno: 270x | Diskuse| Občanské aktivity

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc třetí, duchové za volantem (3. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

26.7.2022 v 8:47 | Karma: 10,78 | Přečteno: 288x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

„Vrátím se pro vědomosti i za krásou.“ Arménská aktivistka hodnotí stáž v České republice

Arpine Jerisjan žije ve městě Ijevan na severu Arménie, blízko uzavřených hranic s Ázerbajdžánem. V červnu 2022 Arpine v rámci spolupráce na dva týdny navštívila Arpine Českou republiku

22.7.2022 v 10:15 | Karma: 9,07 | Přečteno: 390x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc druhá, rozhodně už ne mladá (2. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

13.7.2022 v 8:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 302x | Diskuse| Společnost

NESEHNUTÍ

Bezesné noci pro Ukrajinu: Noc první, aneb noc jako Brno (1. díl)

Když na konci února začala rozsáhlá invaze ruských vojsk do Ukrajiny, naše podpora tamní občanské společnosti, se kterou jsme v blízkém kontaktu už od roku 2014, se od základu změnila.

23.6.2022 v 13:43 | Karma: 15,30 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 180
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1237x
Zabýváme se aktivitami z oblasti ekologie, lidských práv, práv zvířat a témat souvisejících. Vždy v souladu s přesvědčením, že ekologické problémy je třeba vnímat spolu s jejich sociálními příčinami i důsledky a s ohledem na ně je třeba je také řešit. Naši činnost vyvíjíme nezávisle na stranických a ekonomických zájmech a výhradně nenásilnými prostředky. Cílem blogu je aktuálně informovat o tématech, kterými se zabýváme nebo tématech nám blízkých. Pod našimi články vítáme diskusi, která neslouží pro šíření nadávek, urážek, stereotypů a nesnášenlivosti.

Seznam rubrik